Csak a Pókember: Nincs hazaútnak sikerült, ami eddig egyetlen más filmnek sem

Világszerte elért jegybevételi eredményével átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt – elsőként a Covid-érában bemutatott produkciók közül.

Ahogy azt már a film címszerepét megformáló Tom Hollandet dicsőítő cikkünkben is előre jeleztük, a legújabb Pókember-folytatásnak sikerült az eddig lehetetlennek tűnő cél, és hiába tombol a koronavírus Omicron-variánsa, a premierjét követő 12. napon világszerte elért jegybevétele átlépte az egymilliárd dollárt. Ezzel a Star Wars: Az ébredő Erő mellett a harmadik film lett, aminek ez a leggyorsabban sikerült – csak a Bosszúállók: Végtelen háborúnak és a Bosszúállók: Végjátéknak ment ennél rövidebb idő alatt.

Az is nagy szó, hogy ezt a teljesítményt az alkotás a világ legnagyobb mozis piacát jelentő Kína nélkül érte el,

sőt, le is döntötte a globális trónról az aktuális box office eddigi legjövedelmezőbb produkcióját, a The Battle at Lake Changjin című kínai háborús filmet, aminek jelenleg 902 millió dolláron áll a világszerte elért jegybevétele.

Ami hazai, azaz észak-amerikai box office-eredményét illeti, ott szintén első helyen áll a Pókember: Nincs hazaút. Igaz, hogy bemutatásának első hétvégéjéhez képest a karácsonyi hétvégén 69 százalékot esett vissza, de 82 milliójával így is könnyedén beelőzte a kint még csak most debütált Énekelj! 2-t és a várva várt Mátrix 4-et is, amely filmek meglehetősen szolid, sőt a második esetben kifejezetten csúfos bevételt produkáltak (az animációs film 24, a sci-fi folytatás 12 millióval nyitott).

Nemzetközi eredményeivel együtt a Mátrix feltámadások jelenleg 69,8 millió dolláron áll, ami azonban kifejezetten kiábrándítónak számít egy nagy költségvetésű filmtől. „Jelen pillanatban, ha 35 év alatti vagy és elmész a moziba, az első választásod biztosan a Pókember lesz.

A második választásod pedig az, hogy még egyszer megnézed a Pókembert”

– vonta le a követeztetést David A. Gross, a Franchise Entertainment Research nevű tanácsadó cég vezetője. „A Mátrixot ugyanis később is megnézheted valakivel, akinek van HBO-ja. Ilyen az, amikor egyetlen film uralja a piacot – legalábbis ha az az egyetlen film a Pókember” – tette hozzá.


(via Variety)

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.