Csuja Imre legjobb film- és szinkronszerepei

Július 11-én ünnepelte 62. születésnapját az egyik legnépszerűbb magyar színész, akit a színpadon, a nagyvásznon és szinkronszínészként egyaránt imád a közönség. Nekünk ezek a kedvenceink az alakításai közül.

A Portugál kocsmárosa

Az Egressy Zoltán által írt, Lukáts Andor által rendezett, a Katona József Színházban színre vitt darab a magyar színháztörténelem egyik legnépszerűbb előadása: kerek húsz éven át ment sikerrel, 1998 és 2018 között. A DVD-n is kiadott színházi közvetítés mellett a műből 2000-ben egy mozifilmes verziót is bemutattak, amelyben nem minden színházi szereplő ismételte meg az alakítását, de a kocsmárost alakító Csuja Imre hálistennek igen, így a szerencsések többféle médiumon keresztül is megcsodálhatták a játékát. Mi illusztrációnak a színházi közvetítés egy részletét választottuk, mert

a színész zseniálisan jeleníti meg a helyzet és a figurák tragikomikumát

(miszerint a halódó kis falu kocsmájában olyan rég nem kért senki kólát, hogy a polc leghátsó sarkából kell előásni egy régóta ott porosodó üveggel). Aki a filmváltozatból szeretne részletet látni, ide kattintva abban is megnézheti Csuja alakítását.

 


Csoki az Üvegtigris-filmekből

Habár addigra már a Portugál-filmen kívül is voltak kisebb-nagyobb mozis megjelenései (olyan alkotásokban, mint a Te rongyos élet, a Redl ezredes, a Szenvedély, a Kalózok, a Moszkva tér vagy a Nincsen nekem vágyam semmi – utóbbiért elnyerte a Kamera Hungária és a Filmkritikusok díját is), Csuja a 2001-ben bemutatott Üvegtigrisben tett szert országos ismertségre és népszerűségre. Az általa a filmben és folytatásaiban alakított Csokinak jutottak talán a legjobb aranyköpések („Nekem ne mondja senki, hogy ne legyek kemény!

Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van – és ne is legyek kemény?”;

„Ízirájder, öcsém!”), melyek közül nem egy azóta is közszájon forog. A színész pedig a filmben nemcsak önállóan elképesztően vicces, de bármelyik másik szereplővel párban is kiválóan működik a kémia (felejthetetlen például a Börcsök Enikővel alkotott kettőse a „De jó volt? Jó volt? / De jó volt!”-jelenetben).

 


Bala a Valami Amerika-filmekből

A Csuja Imre által hozott gengszterfőnök, Bala (akinek a neve onnan ered, hogy „övé a fél Balaton”) Herendi Gábor nagy sikerű vígjátékának 2008-ban bemutatott második részében debütált, és a színész az Üvegtigris-opusok sudri bunkója után kiválóan jelenítette meg a rezzenéstelen arccal szotyihéjat köpködő, a lányát a Várnai fivérek színdarabjába betoló maffiavezért is. A karakter önmagában is olyan hatalmas népszerűségre tett szert, hogy az Országos Mentőszolgálat évekkel a film premierje után Bala figurájára építette az újraélesztést civileknek bemutató Tartsd életben!-kampányát.

A figura visszatért a vígjáték 2018-as harmadik részében is, amely ugyan rettenetes lett, de Csuja így is tudott benne kellemes perceket szerezni a nézőknek.

 


Torrente a Torrente-filmekből

Csuja Imre esetében abszolút van létjogosultsága annak az állításnak, hogy a szinkronszínészet egyenértékű lehet azzal a színjátszással, amikor a művész nem csak a hangjával van jelen. Csuja pusztán a hangjával is tökéletes karakterformálást nyújt, amire a legjobb példa a spanyol Torrente-franchise, amelynek

bunkó, rasszista, gusztustalan főhőse nagyrészt annak köszönheti a magyar nézők körében az évek során kialakult kultikus státuszát, hogy magyarul a színész hangján szólalt meg.

Talán az is Csuja érdeme, hogy a DVD-n megjelent, illetve a tévében sugárzott első három rész után a negyedik és az ötödik Torrente-film a magyar mozikba is eljutott. Ami pedig Spanyolországba jutott el, az a színész zseniális szinkronjának a híre, így amikor a Torrente 4. premierjekor a főszereplő-forgatókönyvíró-rendező Santiago Segura hazánkba látogatott, és összehozták Csujával, még ő is elismeréssel adózott a teljesítményének.

 


Al Bundy az Egy rém rendes családból

Szinkronszínészet terén Csuja Imre nagyot alkotott az Egy rém rendes család című sitcom Al Bundyjának magyar hangjaként is. Elképesztő hallgatni, mennyire más hangon szólal meg a színész a megfáradt cipőárusként, és

az amúgy nem túl nívós poénjairól ismert sorozat esetében is beigazolódott a Torrente-effektus,

azaz Csuja sokat tett azért, hogy a magyar nézőknek ennyire bejöjjön a széria prosztó humora – és ezt egyáltalán nem pejoratív értelemben írjuk. Az Al Bundyt alakító Ed O'Neill-lal még Santiago Seguránál is jobban összeforrt a magyar színész neve, így az Egy rém rendes család után szerencsére O'Neill újabb sorozatában, a Modern családban is Csuja Imre lett a sztár szinkronhangja.

 


Nyitókép: Csuja Imre az Állomás című sorozatban. Forrás: MTVA.