Daniel Radcliffe J.K. Rowling helyett a transznemű nők mellé állt

A Harry Potter regények írója az elmúlt hétvégén keveredett botrányba a Twitteren, mert transzellenes kijelentést tett. A Potter filmek sztárja most egy LMBTQ embereket támogató honlapon vágott vissza neki.

Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate, azaz Vélemény: egy sokkal egyenlőbb világot kell teremteni a koronavírus utáni időkben azoknak az embereknek, akik menstruálnak címmel jelent meg egy cikk a Devex.com-on, amit Rowling június 6-án megosztott a Twitter oldalán, a következő kommentárral ellátva.

„»Azoknak az embereknek, akik menstruálnak.« Biztos vagyok benne, hogy van ezekre az emberekre egy szó. Valaki segítsen ki! Wumben? Wimpund? Woomud?” – írta az írónő, az utolsó szavakkal az angol „women”-re, azaz nőkre célozva, tehát azt sejtetve, hogy a szóban forgó cikk írói nem írták le a „nők” szót, hanem azt azzal a kifejezéssel írták körül, hogy „az emberek, akik menstruálnak”.

A bejegyzést nem túl meglepő módon nagy felhördülés követte a közösségi médiában, hiszen azt sokan úgy fordították le, hogy ha Rowling szerint azok a nők, akik menstruálnak, akkor biztos úgy gondolja, hogy akik nem menstruálnak, azok nem is lehetnek nők, ami sérti a transznemű nőket. Az írónő ezután kirakott egy magyarázkodó tweetet, amiben azt írta, hogy ő maga is ismer és szeret transz embereket, de attól még nem kéne eltörölni a születéskor kapott nemek létezését, hiszen ezzel eltöröljük például a nőket magukat vagy az azonos neműek közötti vonzalom létjogosultságát.

A teljesen félresiklott kommunikációba pedig beszállt Daniel Radcliffe is, aki egy, az LMBTQ emberek kríziskezelését célzó alapítvány, a The Trevor Project oldalán reagált Rowling kommentárjára egy rövid esszé keretében.

„A transznemű nők is nők. Bármilyen állítás, ami ennek az ellenkezőjét hangsúlyozza, eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát.

Mindez teljes mértékben szembemegy azzal, amit az egészségügyi szervezetek tanácsolnak, akiknek sokkal több a szaktudásuk erről a témáról, mint akár Jónak, akár nekem.

A The Trevor Project felmérése szerint a transznemű és nem bináris (aki egyik nemhez tartozónak sem érzi magát, vagy épp mindkét nemhez tartozóként, esetleg a kettő közti átmenetként éli meg a nemiségét – a szerk.) fiatalok 78 százalékát éri negatív diszkrimináció a nemi identitása miatt. Világos tehát, hogy sokkal jobban kell támogatnunk a transznemű és nem bináris embereket, nem pedig kétségbe vonni az identitásukat, és további sérelmeket okozni nekik” – írja a színész.

J.K. Rowling eredeti bejegyzése egyébként egy félreértésen alapul – vagy ami még valószínűbb, csak a címét olvasta el a cikknek, amit a rosszmájú megjegyzéssel ellátva megosztott. A fent említett Vélemény: egy sokkal egyenlőbb világot kell teremteni a koronavírus utáni időkben azoknak az embereknek, akik menstruálnak című írás ugyanis

nem a nőkről, a női egyenjogúságról szól, hanem a menstruálás nehézségeiről – és mivel nem minden nő menstruál (például ha már a változó korba lépett), és vannak olyanok is, akik férfinak tekintik magukat, de születési nemük miatt menstruálnak (azaz a transznemű férfiak), a megfogalmazás így volt a legpontosabb.
Rowling a 11 éves Radcliffe-fel 2001-ben. Forrás: Gareth Davies / Getty Images



(via NME)