Dave Franco játssza el a tejfehér rappert

Nem, nem Eminemet, hanem a srácot, aki előtte jött, az egyszámos csodát, Vanilla Ice-t, és még nem tudjuk, az ő életén mit lehet eljátszani, de a projekt mégis izgalmasan hangzik.

Vanilla Ice, vagyis polgári nevén Robert Matthew van Winkle, egy szőke vidéki srác Texasból 1990-ben robbant be a köztudatba Ice Ice Baby című számával, amelynek dallamát a Queen és David Bowie "Under Pressure" című közös számából nyúlt le. A dal, ami egyben a legelső hiphop szám lett, ami valaha a slágerlisták élére került, eszméletlen sikeres lett, az azt tartalmazó To the Extreme című album többszörös platinalemez lett, Vanilla pedig egyszeri szenzáció, aki azóta sem tett le semmi különösebbet az asztalra, viszont sokan, nagyon sokan nevetséges figuraként emlékeznek vissza rá. Azóta kicsit színészkedett – mondjuk az Adam Sandler féle Apa ég!-gel nem nagyon dicsekedhet -, és A Vanilla Ice-projekt címmel csinált egy lakberendező műsort, viszont a jelek szerint sokkal több van a belőtt séró és a válltömés mögött, mint azt gondolnánk.

Vanilla Ice életéből ugyanis James Franco készít filmet, stílszerűen befutóalbuma, a To the Extreme után elnevezve. Bár a kisebbik Franco testvért aligha nevezhetjük szupersztárnak, jól jegyzett név, és A katasztrófaművész (2017) után egyfajta specialitása a nevetséges művészekről készült meglepően őszinte és meglepően sikeres életrajzi filmeknek, és sokak szerint erősen hasonlít van Winkle-re – bár nem olyan magas és atletikus. És most, hogy híre ment a készülő – illetve még csak előkészületi stádiumban lévő filmnek -, egyre több érdekes és néha sötét információ derül ki a rapperről, aki korábban öngyilkosságot is megkísérelt, akit egy korábbi balhéban ötször szúrtak meg, és aki közvetve vagy közvetlenül, de részese volt a semmiből előkerült rap producerek között dúló háborúknak.

Van Winkle egyébként egyszer már maga is csinált önmagáról filmet, a csapnivaló Ice Babyben (1991) önmagát alakította, ahogy elnyeri szíve hölgyének kezét és sztárrá válik – itt azért várhatóan sokkal jobban beleásnak a részletekbe.