David Bowie csak az utolsó hónapjaiban tudta meg, hogy haldoklik

A hétvégén bemutatott Bowie-dokumentumfilmből kiderül, hogy az énekes csak a halála előtt három hónappal tudta meg, hogy a betegsége gyógyíthatatlan, vagyis Lazarus című klipjével eredetileg talán nem búcsúzni akart.

Szombat éjszaka mutatták be az új David Bowie-dokumentumfilmet a BBC2-n, melyből kiderül, hogy a művész csak három hónappal halála előtt tudta meg, hogy a rák, ami megtámadta, gyógyíthatatlan.

A David Bowie: The Last Five Years című dokumentumfilmet egy nappal Bowie hetvenedik születésnapja előtt mutatták be, és azt is megtudhatjuk belőle, hogy Bowie számára a Lazarus c. szám videoklipjének felvétele közben derült ki, hogy kezeléseit abba kell hagyni. A művész 2016. január 10-én hunyt el, pár nappal 69. születésnapja és a Blackstar című, 25. albumának megjelenése után. Betegségét mindvégig titokban tartotta a világ előtt.

Johan Renck, a klip rendezője arról is beszélt, hogy Bowie miképp gondolkodott az ominózus videóról:


Csak egy egyszerű performance-videót szeretnék csinálni.

Renck szerint hamis az a feltételezés, miszerint az énekes a videoklippel azt akarta volna sugallni, hogy valóban a halálos ágyán fekszik. (Annak ellenére, hogy Bowie a klipben egy kórházi ágyban, bekötött szemmel énekli többek között azt a sort, hogy “Look up here, I’m in heaven”, vagyis „Nézz fel, a mennyben vagyok.” Ezt az állítást a rendező azzal a ténnyel támasztja alá, miszerint egy héttel Bowie végső diagnózisa előtt állt elő a koncepcióval.

„Rögtön azzal kezdtem, hogy a dalnak az a címe, hogy Lazarus, szóval ágyban kell lenned” - mondta Renck. „A bibliai utalás miatt. Nem volt köze ahhoz, hogy beteg.”

„Csak később tudtam meg – azon a héten, amikor leforgattuk a klipet – csak akkor mondta el nekem, hogy vége, vége van a kezeléseknek, és a betegség győzött.”

„Bowie nem adta fel a reményt, hogy túlélje a rákot, és még szeretett volna új projektbe kezdeni” - nyilatkozta Ivo Van Hove, a Lazarus című Bowie-musical rendezője. Bowie ezt a darab 2015-ös New York-i premierje után mondta a rendezőnek. Van Hove arról is beszélt a dokuban, hogy amikor a premier után a backstage-ben beszélgettek, látta Bowie-n, hogy legyengítette őt a betegség: „Fent volt egész éjszaka. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy küzdött a halállal, és folytatni akarta. Ültünk a backstage-ben, és azt mondta, hogy kezdjünk bele a Lazarus második részébe.”

A dokumentumfilm betekintést enged Bowie 2013-as meglepetésalbumának háttérmunkálataiba, a 2016-os Blackstar c. album elkészítésébe és első musicaljébe, a Lazarusba is.

Whately, a doku rendezője a Guardiannak nyilatkozva elmondta, hogy rendkívül érdekes volt ennek a periódusnak utánamenni, mert ezzel még senki nem foglalkozott. Úgy tűnt számára, hogy Bowie még a szokásosnál is nagyobb elánnal vetette bele magát a munkába.