David Fincher megint izgalmas témát talált

Filmje ráadásul újból Oscar-közelbe juttathatja a tavaly A legsötétebb óráért díjazott Gary Oldmant.

A Hetedik, a Harcosok klubja és a Holtodiglan direktora a Mindhunter című sorozatgyilkosos széria után ismét a Netflixnek forgat, ezúttal egy életrajzi filmet, az Aranypolgár társ-forgatókönyvírójáról, Herman Mankiewiczről, aki riporterből lett Hollywood aranykorának egyik legbefolyásosabb figurája.

A Mankiewicz beceneve után Mank címre hallgató projekt scriptjét David Fincher édesapja, a szintén újságíró Jack Fincher írta. A klasszikus Hollywood előtti tisztelgésként a filmet fekete-fehérben forgatják, idén ősztől. A Manket egyébként Fincher már több mint húsz éve meg akarja csinálni, hiszen eredetileg az 1997-es Játsz/ma után rendezte volna.

Fincher 2011-es filmje, A tetovált lány címszereplőjével, Rooney Marával. Forrás: Frazer Harrison / Getty Images for AFI

 

Herman Mankiewicz a sajtó területétől elmozdulva a húszas évek végén került Hollywoodba, amikor elkezdtek terjedni a hangosfilmek. Olyan klasszikusok forgatókönyve fűződik a nevéhez, mint az Óz, a csodák csodája vagy Az urak a szőkéket szeretik.

A leghíresebb sztori vele kapcsolatban, hogy ugyan Orson Welles oldalán ő volt az Aranypolgár társ-forgatókönyvírója, Welles minden erejével igyekezett kisajátítani magának a dicsőséget – állítólag még azt is megpróbálta, hogy kivásárolja Mankiewicz forgatókönyvíró kreditjét, hogy egyedül az ő neve szerepeljen a stáblistán.

Végül közösen nyertek Oscart a scriptért, ám a díjátadón egyikük sem jelent meg átvenni a trófeát.

Gary Oldman A legsötétebb órában. Forrás: UIP-Duna Film

 

A harcias és alkoholista figura megformálása pedig minden bizonnyal valódi jutalomjáték lesz a címszerepre felkért Gary Oldmannek, akit már látatlanban Oscar-esélyesnek tippelnek a Mankért (a színész 2018-ban már kapott egy szobrocskát, Winston Churchill megformálásáért A legsötétebb óra című életrajzi filmben).


(via The Hollywood Reporter)