Demenciát diagnosztizáltak Bruce Willisnél

Tavaly már kiderült, hogy a 67 éves színész afáziás, ezért nem forgat többé filmet. Az állapota azóta rosszabbodott.

Ahogy azt korábban a PORT.hu is megírta, Bruce Willis családja 2022 márciusában jelentette be, hogy a 67 éves színésznél afáziát diagnosztizáltak, ezért visszavonul a színészkedéstől, és nem forgat többé filmet. A '90-es évek legendás akciósztárjának állapota mostanra sajnos frontotemporális demenciává súlyosbodott.

Forrás: Jim Spellman/WireImage/Getty

 

Bruce Willis családja csütörtökön tett közzé egy közleményt a legújabb diagnózisról:

Családunk azzal akarta kezdeni, hogy kifejezzük mélységes hálánkat a szeretet, a támogatás, valamint a csodálatos visszaemlékezések hihetetlen áradatáért, amelyeket mindannyian kaptunk, mióta megosztottuk Bruce diagnózisát. Ennek szellemében szerettünk volna friss híreket közölni szeretett férjünkről, apánkról és barátunkról, mivel most már mélyebben megértettük, hogy mit él át. Mióta 2022 tavaszán bejelentettük Bruce afáziáját, az állapota előrehaladt, és most már pontosabb diagnózisunk van: frontotemporális demencia. Sajnos a kommunikációval kapcsolatos kihívások csak résztünetei a betegségnek, amellyel Bruce küzd. Bár ez fájdalmas dolog, megkönnyebbülés, hogy végre egyértelmű diagnózist kaptunk. (...) Bruce mindig is hitt abban, hogy hangját a világban mások megsegítésére kell használnia, és fontos kérdésekre kell felhívni a figyelmet, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben. Szívünk mélyén tudjuk, hogy – ha ma megtehetné – kapcsolatot teremtene azokkal, akik szintén ezzel a betegséggel küzdenek.

 

A frontotemporális demencia a demencia szindrómák 3-10%-áért felelős. Az elnevezés egy gyűjtőfogalom, melybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, melyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezek az agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és annak megértéséért.

A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok. A páciensek elveszthetik nyelvi képességeiket is. A betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad a térbeli tájékozódás képessége. A betegség fiatalabb korosztályt érint, mint az Alzheimer kór, általában 45-65 éves kor között diagnosztizálják. A betegség lefolyása 5-15 év. (forrás: egeszsegvonal.gov.hu)

 

Forrás: Bruce Glikas/FilmMagic/Getty

 

Bruce Willis és Demi Moore lánya, Rumer Willis is megosztotta a hírt és a család közleményét az Instagramon, egy édesapjáról készült fotóval együtt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Rumer Glenn Willis (@rumerwillis) által megosztott bejegyzés

 

(via Variety)