Dobj el mindent, itt a Tenet előzetese!

Itt van Christopher Nolan fantasztikus kémfilmje, a Tenet első előzetese, amiből elkezdhetjük kapiskálni, hogy miért olvasható oda-vissza a címszereplő neve, de az Eredet rendezőjétől ez nem is olyan meglepő.

Megígérték és meg is jött Christopher Nolan új filmje, a Tenet első előzetese, és egyrészt baromi jól néz ki, ami Nolan esetében ritkán meglepetés, másrészt pár dolgot megtudunk a még most is titkolt történetről. Pontosabban többet tudhatunk meg a főszereplőről és a film hangulatáról, ami szintén nem túl meglepő módon nagyon nolanos. És elég sok mindenben emlékeztet a rendező egyik legösszetettebb munkájára, az Eredetre - amit maga a film plakátja is egy az egyben idéz meg.

A vígjátékot és a musicalt leszámítva Nolan szinte minden műfajban kipróbálta magát, csinált thrillert, szuperhős mozit, kosztümös és háborús filmet, sci-fit, most pedig a kémfilmet nézte ki magának, de valahogy van egy olyan érzése az embernek a Tenet friss és ropogós előzetese után, hogy többről van itt szó, mint egyszerű kémkedésről és a világ megmentéséről. Először is látjuk hősünket (John David Washington), amint egy elbaltázott küldetés után inkább a halált választja, minthogy elárulja a társait – ha minden igaz, méregkapszulát nyel le – majd egy ügynök (Martin Donovan) üdvözli a „másvilágon”. Persze találgathatunk, hogy tényleg a halálból hozták-e vissza vagy valamiféle illúzióról van szó, de ezen a ponton mindegy is. Hamarosan megtudja, hogy a III. világháborút kell megakadályoznia „valami rosszabbtól, mint a nukleáris holokauszt”, miközben a szépséges Elizabeth Debickivel látjuk egy luxushajón - aki első blikkre elég hasonló karakter alakít, mint az Az U.N.C.L.E. emberében.

A kissé baljóslatú cselekmény itt nem ér véget, Tenet autóba szállva partnerével (Robert Pattinson) egy autós üldözés közben azt tapasztalja, hogy az idő visszafelé forog, legalábbis ott és akkor, és valami azt súgja, hogy a film egyik kulcsmomentumából kaptunk ízelítőt. Nolan mindezt az immár védjegyévé vált IMAX és 70mm film keverékével vette fel, operatőre, akárcsak előző két filmjében, most is Hoyte Van Hoytema volt, a zenét pedig Ludwig Goransson komponálta, és ez elég hatásos, bár itt némileg modorosnak hat. A nagy kérdés persze a történeten túl az, hogy John David Washington (Csuklyások – BlacKkKlansman) felér-e apjához, Denzelhez, és ha ezt valamikor bizonyíthatja, akkor azt ebben a filmben teheti meg, és az eddig látottak alapján erre van esély. A kis Washington mellett ott lesz még Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clémence Poésy, Jurij Kolokolnyikov, és persze Michael Caine. Nem kérdés, hogy a Tenet 2020 egyik legjobban várt filmje, a rossz hír viszont az, hogy a bemutatóra egészen július 17-ig várni kell, ami több mint fél év.