Eddie Izzard 31 maratont futott le az emberiségért

A brit komikus saját bevallása szerint nem szeret futni, mégis több mint 1300 kilométert teljesített 31 nap alatt jótékonysági célból. A végén még George Clooney is besegített neki.

Sokan fogadkoznak újévkor, hogy aktívabban próbálnak élni, de olyan erős januárt valószínűleg senki nem produkált még, mint Eddie Izzard. A brit komikus 2021 első 31 napja alatt 32 maratont futott le, 31 online stand-up előadást tartott hat különböző nyelven, és közben több mint 300 ezer fontot gyűjtött össze jótékonysági célokra.

A színésznek nem ez az első ilyen kezdeményezése. 2009 júniusában, öthetes felkészülést követően, mindenféle hosszútávfutó múlt nélkül 43 maratont teljesített 51 nap alatt London, Cardiff, Belfast és Edinburgh érintésével, a jótékonysági futás bevételeit pedig a BBC Sport Relief nevű szervezetének ajánlotta fel. 2016-ban, ugyancsak a Sport Relief kedvéért, 27 nap alatt annyi maratont futott le Dél-Afrikában, ahány évre az ország korábbi elnökét, Nelson Mandelát bebörtönözték, vagyis 27-et.

Mostani akcióját Donald Trump ex-elnök kampányszlogenére utalva Tegyük az emberiséget újra nagyszerűvé („Make Humanity Great Again”) névre keresztelte el. Életre hívását így indokolta:

Túl sokat beszélünk a mai világban a széthúzásról, ami még jobban hozzájárul a megosztottsághoz. A saját életemben én épp az ellenkezőjét keresem, azt, ami közelebb hozz bennünket egymáshoz, ami segít abban, hogy erősebbekké váljunk.”

A „Make Humanity Great Again” egy mindenki számára jobb, tisztességesebb és kedvesebb világért kampányol. Ez a komikus reményei szerint nemcsak egy szlogen, hanem a nagyobb toleranciára való felhívás, és reakció a politika egy bizonyos fajtája ellen.

Izzard, aki elkötelezett támogatója az Európai Uniónak és az európaiság gondolatának, tavaly februárban, még a világjárvány berobbanása előtt Európa nagyvárosaiban futott le 29 nap alatt 29 maratont, amellyel szintén az egységet próbálta hangsúlyozni.


Így futott át a virtuális Budapesten a komikus

A pandémia miatt ezúttal kénytelen volt helyben, futópadon futni egy londoni stúdióban, és csak virtuálisan haladt át a világ nagyvárosain. Cserébe a neten élőben lehetett követni az egész akciót. Futás közben olyan online bekapcsolódó sztárokkal, komikusokkal és neves közéleti személyiségekkel beszélgetett, mint Russell Brand, Michael Palin, Judi Dench, Ewan McGregor vagy Stephen Fry. Volt olyan is, aki az online chat alatt szolidaritásból maga is futócipőt húzott, az utolsó pár métereken pedig George Clooney támogatta Izzardot, ha nem is fizikailag, de legalább lelkileg.

Tartson ki mindenki, már nincs sok a végéig. Hordjunk maszkot, tartsuk a távolságot, már majdnem győztünk”,

mondta Clooney, belecsempészve a Covid-tanácsokat is a közvetítésbe.

Az egyhónapos kihívás során több mint 5500-an támogatták a jótékonysági alapot több mint 300 ezer fonttal (körülbelül 121 millió forinttal). Az összeget olyan szervezetek kapják, amelyek hátrányos helyzetű és veszélyeztetett emberek megsegítésén dolgoznak, beleértve azokat is, akik a koronavírus-járvány utóhatásai miatt szenvednek. Az első öt kedvezményezett jótékonysági szervezet közt olyanok szerepelnek, mint az éhezés és az élelmiszerpazarlás ellen harcoló brit Fareshare, a sérült veteránokat segítő Walking With the Wounded, a mélyszegénység ellen küzdő Care International, a ritka trópusi betegségekre fókuszáló Uniting to Combat Neglected Tropical Diseases, és a fiatalkori hajléktalanság felszámolását megcélzó amerikai Covenant House New York City.

 

 

Az egyhónapos maratoni (pontosabb 32 maratoni) produkció egyébként nem nélkülözte a váratlan izgalmakat. Izzard épp Brüsszelen futott keresztül (természetesen csak virtuálisan), amikor két ismeretlen férfi megpróbált behatolni a stúdióba, kihasználva, hogy szellőztetés céljából nyitva voltak az ajtók. Izzard éppen egy élő rádióadásban nyilatkozott, így a hallgatók is tanúi lehettek, ahogy kérleli a váratlan látogatókat, hogy távozzanak. A stúdió Covid-biztos zónának számított, az idegenek érkezése pedig veszélybe sodorhatta volna az egész akciót.