Eddig nem ismert részletek derültek ki Heath Ledger halálának körülményeiről

A 2008-ban elhunyt színész éjjeliszekrényén egy könyvet, az ágyában pedig annak forgatókönyv-tervezetét találták meg a családtagok. A két szerző most egy podcastban beszélt arról, hogy Leonardo DiCaprio helyett Heath Ledgert nézték ki a film főszerepére..

Heath Ledger, aki Christopher Nolan A sötét lovag című filmjében Jokert alakította, 2008. január 22-én halt meg New York-i lakásában, vényköteles gyógyszerek túladagolása következtében. Mindössze 28 éves volt.

 

Forrás: Carlo Allegri/Getty Image

 

Az Oscar-díjas Stephen Gaghan (a Traffic forgatókönyvírója és a Sziriana rendezője) nemrég Malcolm Gladwell Development Hell  című podcastjában beszélt a színész halálának részleteiről és annak máig tartó hatásáról. Gaghan 2008-ban épp Gladwell 2005-ös Blink: The Power of Thinking Without Thinking című könyvének filmes adaptációján dolgozott, és Ledgert szerette volna megnyerni főszereplőnek. A rendező elmondta, hogy Ledger apja, Kim Ledger hívta fel őt telefonon, miután értesült fia haláláról. A Blink forgatókönyvét ugyanis megtalálták Heath Ledger holtteste mellett az ágyban, magát a könyvet pedig az éjjeliszekrényen. Mivel Stephen Gaghan telefonszáma rá volt firkálva a forgatókönyvre, a színészt megtaláló, sokkos állapotban lévő rokonok (maguk sem tudták igazából, hogy miért) felhívták a telefonszámot.

Épp egy reptéren voltam a feleségemmel. Mentünk egyik helyről a másikra, én meg szó szerint csak úgy összeestem. Soha nem történt velem ilyen, sem azelőtt, sem azóta. A lábaim egyszerűen kimentek alólam. Szó szerint leültem, mert nem tudtam felfogni, hogy mi van. (...) A feleségem rám nézett. Emlékszem az arcára.. Egyszerűen elakadt a szavam. Csak hallgattam, és hallgattam, és hallgattam. Nagyon, nagyon szomorú volt. És még mindig szomorú.

A Blink: The Power of Thinking Without Thinking filmváltozatának főszerepére először Leonardo DiCapriót nézték ki, aki végül produceri kreditet is kapott. A film a Universal stúdiónál kötött ki, ahol Stephen Gaghan lényegében zöld utat kapott arra, hogy megírja és megrendezze. DiCaprio azonban minél többet foglalkozott a projekttel, annál inkább úgy érezte, hogy nem ő lenne megfelelő a szerepre, mert Gaghan végül 10 évvel fiatalabbá változtatta a főszereplőt. Ezért keresték meg Heath Ledgert a szereppel, Gaghan pedig egyre közelebb került a színészhez.

Volt egy olyan érzésünk, hogy mi még egy csomó filmet fogunk együtt csinálni. Azonnal nagyon közel kerültem hozzá. Egyszerűen olyan kapcsolatom volt vele, ami szokatlan és különleges volt számomra. Nagyon izgatott lettem, és elkezdtem őt főszereplőnek látni.

A Blink valószínűleg A sötét lovagban nyújtott, posztumusz Oscar-díjjal jutalmazott alakításához hasonlóan a hollywoodi sztárok élvonalába repítette volna Heath Ledgert, ha elkészül. Bár Malcolm Gladwell szerint a színész halála még a mai napig megviseli a mozinézőket és a filmipar dolgozóit egyaránt, lehet, hogy talán pont most jött el az ideje annak, hogy újra megpróbáljanak filmverziót adaptálni a 2005-ös könyvből.

(via Movieweb & Independent)