Egy hóembertől is be lehet rosálni

Jo Nesbøval aligha lehet tévedni, a svéd Tomas Alfredson pedig eleve nem az a rendező, aki tévedni szokott, és Michael Fassbenderért is tűzbe tennénk a kezünket. Októberben jöhet a Hóember, addig is itt az első előzetes.

A Hóember a rockzenészből lett norvég bestseller író Harry Hole-sorozatának hetedik darabja, és ki más rendezhetné meg a regény filmváltozatát, mint az a svéd Tomas Alfredson? Ő már az Engedj be! című csodás tinivámpírfilmjével bizonyította, hogy elegánsan tud borzongást és rettegést vinni egy téli lakótelep sivár falai közé, és a most megjelent első, rendkívül sűrű, majdnem atomra vágott előzetes alapján ezt képes újra megtenni.

A Universal által közzétett trailerben valószínűleg a teljes film összes fontos mozzanata felvillan, csakhogy legalább négyszer kell megnézni, akkor is gyakran megállítva, hogy mindez tudatosuljon és rögzüljön. Azt viszont már elsőre is meg tudjuk mondani, hogy az oslói rendőrség magánéleti és alkoholproblémákkal küzdő nyomozóját, Harry Hole-t Michael Fassbender alakítja, és hálásak vagyunk azért, amiért nem telepítették át a cselekményt és a karaktereket Amerikába, hanem maradtak az eredeti helyszínen. A Hole-nak dolgozó fiatal és csinos újonc Rebecca Ferguson lesz, és a regény alapján azt is elmondhatjuk, hogy a történet nagyon, de nagyon csavaros lesz, és többször is megvezeti majd a nézőt.

A hóember

A kiindulópont egy sorozatgyilkos, aki mindig akkor csap le, ha esik a hó, áldozatai családanyák, akiknek életvitelével nem ért egyet - ez el is hangzik az előzetesben -, és a gyilkos a gyilkoláson túl abban leli örömét, hogy játszik a rendőrséggel. Üzeneteket hagy hátra, és kis hóembereket épít, és azt is látjuk, hogy helyszínelőként egész közel jut a nyomozáshoz és a nyomozókhoz. És az utóbbiak az életükkel játszanak, ahogy azt Fassbender összevert arca és Ferguson kétségbeesett tekintete is elárulja, és az is kiderül, hogy a Hóember nem lesz egy finomkodós krimi, hiszen egy levágott női fej is előbukkan.

A hóember

A filmet, amelyben Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer és az Oscar-díjas J.K. Simmons is szerepel, ősszel mutatják be Amerikában, reméljük, hozzánk is hamar eljut. És abban is reménykedünk, hogy Fassbender játéka jóval árnyaltabb és visszafogottabb lesz az itt látottaknál – ráférne már egy igazán jó szerep és kiemelkedő alakítás. Martin Scorsese neve producerként szerepel a stáblistán, ami szintén elég ígéretes. És persze lehet poénkodni, hogy a hóemberes gyilkost biztos Olafnak hívják...