Egyszer fent, egyszer lent – Miles Teller portré

Nagyjából 2010 óta ismerjük az első ránézésre tök átlagos srácot, de ennyi idő alatt a sokadik jópofa tiniszínészből meghatározó hollywoodi sztár lett belőle.

Amatőr, mégis teljesen gátlástalan fiatal fegyverkereskedőként láthatjuk Miles Tellert a dagi Jonah Hill társaságában a héten bemutatott Haverok fegyverben című, megtörtént eseményeken alapuló fekete komédiában, és bár még csak 29 éves, és még ennél is fiatalabbnak néz ki, ez már a sokadik főszerepe. Miles Alexander Teller 1987. február 20-án született a pennsylvaniai Downingtownban. Szülei, Merry Flowers és Mike Teller a New Jersey-i Carneys Pointból származnak, azonban édesapja munkája mérnöki munkája miatt állandóan költöztek. Így éltek többek között a floridai Citrus County-ban is, és a New Jersey-i Cape May-ben is, ám egy 2007-es komoly autóbalesetben majdnem meghalt, a hegek most is láthatók az arcán és a nyakán. Mielőtt megkapta első komolyabb szerepét a 2010-es Engedd el!-ben Nicole Kidman és Aaron Eckhart oldalán – amit állítólag azért kapott meg, mert zavarban volt a meghallgatáson, és ettől szimpatikus lett -, számos rövidfilmben is feltűnt.

2011-ben az 1984-es Footloose feldolgozásában – ami szintén Footloose címen futott - alakította Willardot, ugyanazt a karaktert, akit a mű színpadi musical feldolgozásában is megformált. 2012-ben mellékszereplő volt a Project X - A buli elszabadul című tinivígjátékban, majd egy évvel később a hasonló történetű Képszakadásban már az egyik főszereplő volt. A filmet a Másnaposok írói hozták össze egy Másnaposok koppintásként, azzal a különbséggel, hogy itt a főszereplők jóval fiatalabbak. 2013-ban az Az élet habzsolva jó című romantikus filmben játszott Shailene Woodley és Brie Larson oldalán, amiért a Sundance Filmfesztivál zsűrijének különdíját kapta meg.

2014 különösen dolgos év volt Miles számára, nagy sikerekkel és feledhető darabokkal. A Csajkeverőkben Zac Efron oldalán alakítja az egyik főszereplőt, aki a szerelmet keresi a nagy bulizás közben, és szintén romantikus vígjáték volt a Kétéjszakás kaland, ahol a frissen felszedett Analeigh Tipton szorul egy apró lakásba egy hatalmas hóvihar miatt, és persze kialakulnak közöttük a műfajban kötelező mély érzések. Az A beavatottban és folytatásaiban a kegyetlen Peterként találkozhatunk vele – ez volt első és sokáig utolsó negatív szerepe. Amikor felkérték a Damien Chazelle rendezte Whiplash főszerepére, először nemet akart mondani, mert kicsit pihenni szeretett volna, de a producere érezte, hogy a film különleges, és kierőszakolta, hogy mondjon nemet. A filmben egy fiatal dobost alakít – amihez jól jött, hogy gyerekkorában egy templomi együttesben dobolt, de játszik a szaxofonon, gitáron és zongorán is -, akit zseniális, ugyanakkor szadista állat zenetanára kényszerít a lehető legjobb teljesítményre. A Whiplash rengeteg más díj mellett 3 Oscart is bezsebelt, Teller pedig innentől sztárnak számított!

A nagy siker után jött a nagy bukta. A Fantasztikus Négyesben, a 2005-ös eredeti feldolgozásában Reed Richards, vagyis Mister Fantastic szerepét kapta meg, a 2015-ben bemutatott film mind a kritikusok, mind a közönség előtt megbukott – ám, ha hihetünk a híreknek, mégis berendelték a folytatást. Most pedig itt van a Haverok fegyverben, A Bleed for this című filmben Vinny Pazienza bokszolót kelti életre, a John Belushi komikus életéről szóló filmben Dan Aykroydot játssza el, a már utómunkálatoknál tartó Thank You for Your Service című drámában pedig egy, a harctérről hazatérő katona lesz, aki a mai napig nem heverte ki az átélt borzalmakat. Sokat fogunk még hallani a teljesen átlagos külsejű srácról, aki a megfelelő rendező mellett átlagon felüli teljesítményre képes.