Életműdíjat kap Tarr Béla Tokióban

A magyar kultrendező a 37. alkalommal megrendezendő rangos Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon veheti át életműdíját – nem az elsőt!

Bár idehaza is vannak rajongói, Tarr Béla a nemzetközi művészfilmes világban amolyan legendának számít, minden filmfesztiválon abban reménykednek, hogy személyesen is megjelenik náluk. A jellegzetes filmes stílusáról ismert Tarr a Krasznahorkai László azonos című regényéből forgatott, 439 perces Sátántangóval (1994) című filmjével lett egy csapásra sztár, hogy aztán minden további munkájával díjak tucatjait vihesse haza. Bár A torinói ló (2011) elkészítése után rendezőként visszavonult, Tarr nem tűnt el a filmes életből: 2012-ben alapította meg a film.factory iskolát Szarajevóban, és világszerte tart azóta workshopokat. Ezt teszi az idén 37. alkalommal megrendezésre kerülő Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), ahol november 1-én életműdíjat vehet majd át.

Forrás: Pier Marco Tacca / Getty Images

 

A fesztivál a Fukusima prefektúrában Tarr által a közelmúltban tartott workshop során készült kisfilmeket mutatja be, de egy különleges közönségtalálkozót is szerveznek, mielőtt átadnák Tarrnak az életműdíjat. Ami nem az első hasonló megtiszteltetés: tavaly az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíjával tüntették ki, ahol rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyisége előtt is tisztelegtek, 2022-ben pedig a Kairói Filmfesztiválon kapott életműdíjat.

A Sátántangó egyik izgalmas jelenete - Forrás: Cirko Film

 

Ichiyama Shozo, a TIFF programigazgatója felhívta a figyelmet Tarr munkásságának jelentőségére, és kijelentette:

1995-ben a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon látható volt Tarr Béla „Sátántangója”, ami jelentős történelmi esemény volt. A hét és fél órás, a hagyományos filmes narratívától eltérő film egyedi stílusával ragadta meg a közönséget a Cocoon Filmszínházban. Miután 2011-ben megrendezte A torinói ló című remekművét, a rendező azzal sokkolta a világot, hogy bejelentette idő előtti visszavonulását. Tarr azonban később megalapította a filmiskolát, a film.factory-t Szarajevóban, és workshop-sorozatot vezetett szerte a világon, sok fiatal filmalkotót mentorálva és bátorítva. A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál a filmiparban világszerte végzett jelentős hozzájárulásaként szeretné átadni Tarr Bélának életműdíját filmrendezői és oktatói munkájáért.”

A Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál október 28. és november 6. között zajlik majd Tokióban és több környező kisvárosban.

Forrás: Variety