Elhunyt Dobray György

Augusztus 28-án, nyolcvankét éves korában elhunyt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró – tudatta a család az Indexszel.

Dobray György 1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára vették fel, ahol 1965-ben diplomázott. Kezdetben dokumentumfilmeket rendezett, Munkashow című alkotásával 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfesztivál nagydíját. Első játékfilmjét a Magyar Televízió munkatársaként, 1979-ben készítette Az áldozat címmel.

A 80-as években olyan sikerfilmeket rendezett, mint a Vérszerződés és az egy generáció számára meghatározó, amatőr színészekkel (Szilágyi Mariann és Bery Ary) forgatott Szerelem első vérig (1985), amit három évvel később követett a folytatás Szerelem második vérig címmel.

A dokumentumfilm-készítéssel sem hagyott fel, a K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és K2 Film a prostituáltakról (éjszakai lányok) című filmjei a hazai prostitúcióról 1988-ban és 1989-ben nagy botrányt okoztak, annak ellenére, hogy a rendező bevallása szerint a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. Mindkét történet könyv formájában is megjelent, amit elkapkodtak az olvasók.

Dobray György rendezte az 1991-es Szerelmes szíveket Szandival a főszerepben, 2001-ben pedig leforgatta a Szerelem utolsó vérig című játékfilmet, melynek betétdalát Király Linda énekelte el. 2005-ös dokumentumfilmje, a Gólyamese egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, amely elnyerte a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját.

Egyik utolsó dokumentumfilmjében, a 2020-as Kövekben egy német művész emlékezik meg a holokauszt áldozatairól magyar városokban állítva egy-egy botlatókövet, miközben önkéntesek sírokat állítanak helyre izraelita temetőkben. A 2023-as, a Verzió Fesztiválon debütált Habiszti – Csak azért is! című dokumentumfilmje a roma holokausztról szól, amely a Habiszti – Csak azért is élünk és táncolunk! című táncprodukció próbafolyamatát mutatja be.