Ellen Page bejelentette, hogy transznemű

A Cukorfalat, a Juno, a Hajrá Bliss!, az Eredet és Az Esernyő Akadémia című netflixes sorozat sztárja a közösségi médiában közzétett nyílt levelében írta meg, hogy mostantól Elliot Page.

„Kedves barátaim, meg szeretném osztani veletek, hogy transznemű vagyok, és a nevem Elliot.

Szerencsésnek érzem magam, amiért itt tartok, és elképesztő hálás vagyok azoknak a nagyszerű embereknek, akik támogattak az utamon. (…) Nagyon sokan inspiráltak a transznemű közösségből. (…) Továbbra is minden támogatásommal kiállok azért, hogy ez a társadalom sokkal szeretőbb és egyenlőbb legyen” – olvasható Page közleményében.

A színész ugyanakkor azt is közölte: tisztában van vele, hogy a transznemű emberek elleni előítéleteknek borzalmasak a következményei – csak 2020-ban eddig negyven transz vált gyilkosság áldozatává a világban; a legtöbben közülük fekete vagy latin-amerikai transz nők. „Én is ennek a közösségnek a része vagyok, és nem fogjuk csendben tűrni a támadásaitokat” – jelentette ki a sztár, aki azt is elárulta, hogy nem bináris a nemi identitása (azaz egyik nemhez tartozónak sem érzi magát, vagy épp mindkét nemhez tartozóként, esetleg a kettő közti átmenetként éli meg a nemiségét).

2014-ben egyébként Elliot Page előbújt (akkor még) leszbikusként, és ezzel ő lett az egyik leghíresebb meleg színész Hollywoodban. A Netflix egyébként – azt követően, hogy támogatásáról biztosította sztárját, és kiírták a Twitterre, milyen büszkék rá – bejelentette, hogy Page továbbra is játszik sorozatukban (pontosabban, hogy alig várják, hogy visszatérjen a harmadik évadban), Az Esernyő Akadémia című szuperhősös szériában, amelyben (és a streamelős cégnél elérhető korábbi filmjeiben) visszamenőleg is átírják a nevét a stáblistán. A sztár már az IMDb-n is Elliotként szerepel. Elliot Page amúgy Az Esernyő Akadémiában egy cisznemű (olyan személy, aki azonosul a születéskor kapott nemével – a szerk.) nőt formál meg, és nem tervezik megváltoztatni a figura nemét.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emma Portner (@emmaportner) által megosztott bejegyzés

Page felesége, Emma Portner (egy profi táncos, akivel a színész 2018 óta él házasságban) szintén biztosította támogatásáról szerelmét. „Nagyon büszke vagyok Elliot Page-re. A transz, queer és nem bináris emberek ajándékot jelentenek ezen a világon. Egyúttal türelmet is szeretnék kérni tőletek, illetve a magánéletünk tiszteletben tartását, de nagyon örülünk, ha csatlakoztok hozzánk a transzneműek mindennapi támogatásában. Elliot létezése önmagában is egy ajándék. Ragyogj, drága Elliot! Nagyon szeretlek” – írta ki Portner az Instagramra.

Ellen Page felé bejelentését követően elkezdett áradni a szeretet a sztárkollégák felől is. Többek közt Eddie Izzard transzvesztita komikus, Patricia Arquette, Mia Farrow, Vincent D’Onofrio, Olivia Munn, Alyssa Milano és Kat Dennings nyilvánította ki a támogatását – valaki egyszerűen csak egy szívecskével, valaki egy szívmelengető mondattal. „Gratulálok, Elliot! Csodálatos emberi lény vagy” – írta például D’Onofrio. „Áldást és boldogságot kívánok új kalandod kezdetén, kedves Elliot!! Milyen pompás hír” – fogalmazott Mia Farrow.


(via Variety, Uproxx, Independent)