Eltussolt bűnügyek a régi Hollywoodban

Nemi erőszak, gyilkosság. Volt olyan is, akit csak azért hurcoltak meg, mert helyesen cselekedett.

Patricia Douglas megerőszakolása

Mint a Weinstein-botrány kapcsán kiderült, a nők szexuális zaklatása vagy akár egyenesen a nemi erőszak sajnos már-már a leghétköznapibb dolgok közé tartozik Hollywoodban, ami fölött mindenki szemet huny, sőt, ha egy nő beszél arról, mi történt vele, azzal nyomban véget vethet a karrierjének.


Ennek egyik legtragikusabb példája egy Patricia Douglas nevű feltörekvő színésznő esete. Douglas Missouriból került Hollywoodba, és musicalek háttértáncosa lett, majd 1937-ben jelentkezett az MGM castingfelhívására: száz táncosnőt kerestek hostessnek egy értékesítési konferenciára. Abban az évben a rendezvény egy igencsak elvadult bulival zárult egy ranchen, ahol a nőket rendre szexuálisan zaklatták a részeg férfiak. Wallace Beery színész meg is vert néhány fickót, hogy megvédje az egyik hostesst.

Patricia Douglas azonban nem volt ilyen szerencsés: a nőt egy David Ross nevű üzletember leitatta, majd kirángatta a kocsijához és megerőszakolta. Amikor később ellátták a kórházban, senki nem tett feljelentést, így a színésznő maga indított eljárást. Az MGM válaszként bemocskolta a nevét a sajtóban, és amikor a tettes megjelent az esküdtszék előtt, nem emeltek vádat ellene. Douglas aztán megpróbált pert indítani Ross és az MGM néhány nagy hatalmú vezetője, köztük Hal Roach és Eddie Mannix ellen.  A bíróság elutasította az ügyét, Douglas pedig feketelistára került Hollywoodban. Története feledésbe merült, ám 2003-ban sikerült felkutatni a 86 éves egykori színésznőt. Nem sokkal a halála előtt vehetett némi elégtételt azzal, hogy a Vanity Fair magazinban megosztotta a történetét, amelyet később a Girl 27 című dokumentumfilm is feldolgozott.

 

Ted Healy rejtélyes halála

Az 1920-as években Ted Healy neves varieté-előadó volt, aki leginkább a Three Stooges alapítójaként vált ismertté. Sikeres színész volt, amikor 1937. december 21-én, 41 éves korában váratlanul meghalt Los Angeles-i otthonában. Mivel Healy alkoholista volt, halálának eredeti okát akut vesekárosodásnak vélték. Ám vágások és zúzódások voltak a testén, így mégiscsak felmerült a gyanú, hogy bűncselekmény történt: két nappal a halála előtt Healy a Trocadero éjszakai klubban volt, és állítólag három férfi támadt rá odakint. Sérüléseivel orvoshoz fordult, de nem került kórházba. Miután hazavitték, Healy rosszul lett és kómába esett, majd meghalt.

Nyugtalanító pletykák kezdtek keringeni arról, hogy Healy halálában nagyon híres emberek is érintettek:

az egyik szemtanú azt állította, hogy a három támadó, aki megtámadta, Wallace Beery (az MGM A-listás sztárja, aki az előző történetben még hősként szerepelt), Albert R. Broccoli (aki később a James Bond-filmek producere lett) és Broccoli unokatestvére, Pat DiCicco (hollywoodi ügynök, aki állítólag a hírhedt maffiózó, Lucky Luciano bérenceként dolgozott) volt

– DiCicco állítólag rosszban volt Healyvel, mert a színésznek egyszer viszonya volt a volt feleségével. Broccoli elismerte, hogy volt egy kisebb ökölharca Healyvel a Trocaderóban, de soha nem erősítette meg, hogy Beery és DiCicco is benne voltak, és azt állította, hogy Healy nem sérült meg. Egyesek úgy vélik, hogy az MGM Beery védelmére szervezte meg az eltussolást, és hogy DiCicco állítólagos maffiakapcsolatai miatt hallgatott az esetről mindenki. Bármi is legyen az igazság, Ted Healy halálát máig rejtély övezi.

 

Marie McDonald (kamu) elrablása

Marie "The Body (A Test)" McDonald becenevét népszerű hollywoodi pin-up girlként érdemelte ki, de sikeresen váltott át a színészetre, és az 1940-es években és az 50-es évek elején számos filmben szerepelt. Magánélete azonban meglehetősen botrányosan alakult, amelynek része volt egy bizarr emberrablási csalás 1957-ben. Nem sokkal január 4-én, éjfél után McDonald elhidegült férje, Harry Karl és az édesanyja is kapott egy telefonhívást egy névtelen férfitól, aki azt mondta nekik, hogy McDonaldet elrabolták encinói otthonából. A nő postaládájában találtak is egy cetlit, amely megerősítette ezt az emberrablási történetet. A sztár ügynökét (egyúttal akkori barátját) és egy újságírót később maga McDonald hívott fel, és azt állította, fogva tartják. Másnap a nőt 160 kilométerrel odébb, Indióban találták meg, amint pizsamában sétált az úton.

McDonald azt mondta a rendőrségnek, hogy két fegyveres férfi elrabolta az otthonából, és 30 ezer dolláros váltságdíjat akartak kérni érte. Végül úgy döntöttek, hogy megtámadják és a sivatagban hagyják. A nő még elhidegült férjét is megvádolta az emberrablás megrendezésével, de a férfi biztosította a rendőrséget, hogy a sztár pszichésen instabil. A hatóságoknak azután tényleg gyanús lett McDonald ellentmondásos története, különösen azt követően, hogy otthonában megtalálták a The Fuzzy Pink Nightgown című regény egy példányát – a könyvben két férfi elrabol egy filmsztárt, és McDonald történetének számos részlete tökéletesen egyezni látszott a leírtakkal. (Sőt, a regényt filmadaptációját még abban az évben le akarták forgatni.) A hatóságok végül arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték McDonald emberrablási történetének alátámasztására, és lezárták a nyomozást. Marie McDonald továbbra is viharos magánéletet élt, mielőtt 1965. október 21-én, 42 éves korában kábítószer-túladagolásban elhunyt.

 

Cliff Robertson feketelistára került, mert helyesen döntött

Az 1960-as és 70-es években Cliff Robertson sikeres színész volt: 1968-ban Oscar-díjat is nyert a Virágot Algernonnak című film főszerepéért. Volt azonban egy időszak, amikor a sztár feketelistára került Hollywoodban, mégpedig azért, mert helyesen cselekedett. 1977-ben az adóhivatal tájékoztatta Robertsont, hogy nem jelentett be egy 10 ezer dolláros kifizetést a Columbia Picturestől, ám a színész nem emlékezett rá, hogy pénzt kapott volna tőlük. Hamarosan azonban felfedezett egy 10 ezer dolláros csekket a Columbiától, amelyen az ő odahamisított aláírása szerepelt. Amikor a stúdió vezetőjét, David Begelmant szembesítették ezzel, azt állította, hogy egy alacsonyabb beosztású alkalmazott volt a felelős.

Robertson nem hitte el a sztorit, és úgy döntött, kapcsolatba lép a hatóságokkal; a nyomozás során ki is derült, hogy Begelman hamisította alá Robertson aláírását, és ugyanezzel a módszerrel több ezer dollárt sikkasztott el a stúdiótól. Begelmant kirúgták, súlyos lopással vádolták meg, de végül csak közmunkára ítélték. A Columbia kétségbeesetten próbálta megakadályozni, hogy a botrány kiszivárogjon a sajtónak, ezért nyomást gyakoroltak Robertsonra, hogy hallgasson. A színész ehelyett úgy döntött, nyilvánosságra hozza a dolgot. Ennek következtében

több évre feketelistára került Hollywoodban,

és nem nagyon talált munkát. Miután a botrányt a Wall Street Journal és egy bestsellerré vált könyv is leleplezte, Robertson végre újra kapott szerepeket, így szerencsére újból felívelt a karrierje. Az MGM stúdióvezetőjeként Begelman is visszakerült a szakmába , de újabb botrányokba keveredett, és a magánélete sem alakult valami fényesen. Végül, miután 1995-ben csődbe ment, öngyilkos lett.

 

A feleséggyilkos Spade Cooley

Donnell "Spade" Cooley-t tartják a legelső country szupersztárnak, és az 1940-es években gyakran bizonyította zenei tehetségét hollywoodi westernfilmekben is. Ebben az időben vette feleségül zenekarának énekesnőjét, Ella Mae Evanst, akivel három közös gyerekük született. A férfinak drog- és alkoholproblémái voltak, és bár ő maga többször is megcsalta a feleségét, állandóan féltékeny volt rá, és többször is hűtlenséggel vádolta. 1961 márciusában Ella Mae bevallotta egy barátjának, hogy egykor viszonya volt férje egyik színésztársával, Roy Rogersszel, nem sokkal ezután pedig elmondta férjének, hogy el akar válni.


Ezt követően, április 3-án Spade meggyilkolta Ella Mae-t Willow Springs-i otthonukban. 14 éves lányuk, Melody elmenekült a házból, ám előtte még látta, amint apja halálra verte anyját. Melody azt vallotta, hogy miután az anya állítólagos hűtlensége miatt vitatkoztak, Spade kirángatta Ella Mae-t a zuhany alól, a fejét a padlóba verte, a hasára taposott, és egy cigarettával megégette. Spade egy fegyverrel is megfenyegette saját lányát, és arra kényszerítette, hogy nézze végig az anyja meggyilkolását.

A férfit első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de 1969-ben megtudta, hogy a következő évben feltételesen szabadlábra helyezik, köszönhetően régi barátja és Kalifornia kormányzója, Ronald Reagan befolyásának. November 23-án aztán 72 órára szabadlábra helyezték, hogy felléphessen egy jótékonysági koncerten Oaklandben, ám a műsor után az 58 éves énekes a színfalak mögött azonnal szívrohamot kapott. A mai napig Spade Cooley az egyetlen elítélt gyilkos, akinek csillaga van a Hollywood Walk of Fame-en. És bár ezt az ügyet nem tussolták el (bár az, hogy egy elítélt gyilkost készek voltak szabadon engedni egy befolyásos barát miatt, akár annak is vehető), mégis itt a helye a listán, hogy bizonyítsa: Hollywoodnak mindig is megvolt a maga árnyékos és tragikus oldala.

(Forrás: Listverse)

Címlapkép: General Photographic Agency/Getty Images

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.