Ez a 10 karakter soha nem éli túl a horrorfilmeket

Feketének, kövérnek, önjelölt komikusnak vagy kockának lenni nem életbiztosítás egy slasherben.

A slasherfilmek tipikus főhősét „final girl”-nek (utolsó lánynak) hívják, utalva arra, hogy jó eséllyel ő az, aki túléli majd a filmet; de a többi karakter esetében se lehet sok kétségünk afelől, milyen sors vár rájuk.

A klasszikus horrorfilmekben a rövid bevezető után nem sokkal  már a vérengzésé és a sikongatásoké a főszerep, így nincs sok idő a szereplők bemutatására – árnyalt karakterábrázolásra még kevésbé. Így aztán elég könnyű felismerni a potenciális hullajelölteket. Íme a horrorok 10 leginkább veszélyeztetett figurája!

Rémálom az Elm utcában

 

10. A dumagép

Mindenki ismeri azt a típust, akinek be nem áll a szája.

A való életben is idegesítőek,

az állandó pofázásnak a horrorfilmekben azonban következménye is van. A túlélésre annak van esélye, aki a szája helyett a fülét használja, hogy időben meghallja a nyikorgó ajtó zaját és az egyéb árulkodó zörejeket. Másrészt a filmesek is tisztában vannak vele, hogy úgy tudnak leginkább a néző kedvére tenni, ha a legidegesítőbb karaktert nyírják ki az elsők közt.

9. A hatalom embere

A tekintélyt képviselő figurának sokféle típusa van, lehet az a vadász, aki biztos benne, hogy képes ártalmatlanítani a gyilkos fenevadat, vagy egy elnök is, aki képtelen elfogadni, hogy társadalmi státusza mit sem ér egy zombiapokalipszis idején.

Túlélési esélyeik a minimálishoz közelítenek, mert a slasherek végén nem az üzleti élet urai vagy az iskolaigazgatók szoktak utoljára maradni.

8. Az öltönyös

A horrorfilmekben a praktikum többet számít, mint az elegancia, már ami az öltözködést illeti. De nemcsak ezért indulnak hátrányból azok, akik öltönyt viselnek, hanem mert ők általában politikusok vagy magukat fontosnak képzelő, beképzelt gazdagok: értük pedig nem fáj a néző szíve,

sőt, haláluk még akár valamilyen bizarr isteni igazságszolgáltatásnak is tűnhet.

7. A kocka

Nerdnek, vagyis kockának lenni egy horrorfilmben nem életbiztosítás. Egyrészt ugyan ők a legfigyelmesebbek: ha hallanak egy gyanús zajt, jó eséllyel meg is próbálják kinyomozni a forrását.

Másfelől viszont magányos típusok, és így könnyebb levadászni őket; ráadásul ahhoz, hogy valaki utolsóként maradjon állva egy horrorban, kell egyfajta „coolság” is, ami a kockákból teljesen hiányzik.



6. A mindentudó

A horrorfilmekbe visszatérő elem, hogy a rémült túlélő képtelen meggyőzni a többieket arról, milyen veszélyek leselkednek rájuk.

Mindig van egy vagy több okoska, aki biztosan tudja, hogy a rituális gyilkosság, amelynek a társa a szemtanúja volt, csak hallucináció,

és általában ő az, aki elkezdi oltani a többieket azért, mert félnek a sötétben.

5. A vicces fickó

Hacsak nem egy horrorkomédiáról van szó, a kényszeresen viccelődő önjelölt komikusnak sincs sok esélye a túlélésre. Ő az, aki elsőként megy be a sötét szobába, előad egy halálsikolyt, majd váratlanul előugrik, hogy a frászt hozza a többiekre. Garantálható, hogy amikor rá kerül a sor,

akkor már nem fogja annyira viccesnek tartani a helyzetet.

 

4. A szexi pár

Sikoly 2.

A romantika a klasszikus slasherekben még oké, de a műfaj alapszabálya, hogy a szexért, sőt már a csókolózásért is halál jár.

A buja tiniket általában akkor éri utol a végzetük, amikor már megszabadultak a ruháiktól, de előfordul az is, hogy egyikük kiugrik sörért, és nem jön vissza, a másik pedig utánamegy. Általában gyászolni sincs sok idejük, mert pár perc különbséggel harapnak fűbe.

3. A bunkó

Embert ölni bűn. A társaság legtoxikusabb bunkóját kinyírni egy kicsit kevésbé – legalábbis a horrorfilmek így mutatják be, amikor a főhős életét megkeserítő kretént végre levadássza a gyilkos. Előfordul az is, hogy valaki épp a halála előtt tesz valami erkölcstelent, így kevésbé van lelkiismeret-furdalásunk, amiért örülünk a bukásának.

Alapszabály, hogy minél nagyobb szemét egy karakter, annál durvább a halála.

Sikoly 2.

 

2. A fekete bőrű karakter

Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy az afroamerikai figura mindig meghal, és sokszor az elsők között. Mint sok közhely, ez is igaz, de nehéz eldönteni, mi lehet az oka. Rasszista trend, horrorfilmes tradíció vagy a zombik bizarr preferenciája?

Ha nem egyetlen, hanem egy egész csoportnyi túlélő van, akkor elképzelhető, hogy etnikailag vegyes lesz a győztes társaság, minden más esetben azonban a fehér férfiak vagy nők lesznek a befutók.

1. A kövér pasas

Ha a bukmékereknél fogadni lehetne a túlélési esélyekre, a túlsúlyos karakterek kapnák a legalacsonyabb oddsokat. Ennek egyrészt praktikus okai is vannak (aki nem elég fitt, az nem tud elfutni), de a nem épp testpozitív filmesek valószínűleg inkább abból indulnak ki, hogy a közönség nem akar másfél órán át izzadságban úszó kövér embereket nézegetni.

via: Listverse

 

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.