Ez lehet a jövő év leghátborzongatóbb horrorja

Kijött az Antlers, vagyis az Agancsok című „folklórhorror” első teljes előzetese, és kevés ilyen ijesztő dolgot láttunk, pedig nem rossz a kínálat a műfajban.

Az elmúlt években kifejezetten jó horrorfilmek kerültek elénk, olyanok, mint a Tűnj el! és a Mi a komikusként befutott Jordan Peele-től, az Az első és második része, vagy a nálunk forgatott Fehér éjszakák, illetve a John Krasinski rendezte Hang nélkül. Érdekes, hogy ezekben a filmekben a műfajon túl pont az a közös, hogy alkotói korábban egyáltalán nem horrorokat készítettek, és ez igaz Scott Cooper új munkájára is. A pályáját színészként kezdő Cooper nem akárki, ő rendezte a Fekete mise című gengszterfilmet Johnny Depp-pel, A harag tüze családi drámát, vagy a két Oscar-díjjal is jutalmazott Őrült szív című zenés drámát, illetve legutóbb a Hostiles című westernt, amit sajnos nálunk nem mutattak be, de most belekóstolt a horrorba is az Antlers, vagyis az Agancsok című darabbal. Ami iszonyú rémisztő a most kijött első előzetes alapján.

Valahol az isten háta mögött járunk Oregon államban, egy kisvárosban, és tudjuk pár ezer filmből, hogy az ilyen helyeken sötét dolgok szoktak történni, de arra nem feltétlen számítunk, hogy az ilyesmiben kisfiúknak is része van. Márpedig egy szöszi, kicsit szerencsétlen fejű kisfiút látunk, aki a nyitó képsorban a folyóparton éppen egy gyanútlan szkunkot cserkész be, majd az állat hulláját egy sötét szobába hajítja be, ahol azonnal lecsap rá valami, majd egy mosómedve tetem kerül sorra. A kissrác valamit vagy valakit rejteget az emeleten, és ez a dolog hamarosan kitör a rabságból, és szörnyű dolgokat kezd elkövetni. Amihez így vagy úgy, de köze lesz a fiú tanárnőjének és annak bátyjának, aki a helyi seriff. És ez így elmondva talán nem olyan rémisztő, de a képekben elmesélve nagyon is az, különösen úgy, hogy végig egy szó sem hangzik el, csak annyi, hogy „Daddy”, vagyis Apuci.

Az Antlers , ami Nick Antosca The Quiet Boy című novellája alapján készült, egy, gyakran folklórhorrorként vagy vidéki horrorként emlegetett alműfaj darabja, vagyis a történet nyilván valamiféle helyi legendára épül, és ilyenkor gyakran kiderül az is, hogy az adott közösség tagjai többféleképpen is érintettek, és akad majd más sötét titok is. Akárhogy is lesz, Cooper filmje körül már most nagy a hype, nyilván azért is, mert a producere nem más, mint Guillermo Del Toro, de a Fox Searchlight csak 2020. április 17-én mutatja be a filmet. Aminek az ifjú kora ellenére veteránnak számító Jeremy T. Thomas az egyik főszereplője, a tanárnőt Keri Russell, a seriffet pedig a most oly felkapott Jesse Plemons alakítja, de feltűnik benne Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb indián színésze, Graham Greene, JT Corbitt, Scott Haze és Rory Cochrane is. Várjuk!