Ezek minden idők legjobb filmjei Gary Oldman szerint

A színész a klasszikusokra esküszik.

A visszavonuláson gondolkodó Gary Oldman a kedvenc filmjeiről nyilatkozott. A Sight And Sound magazin 1952 óta minden évtizedben megkéri a rendezőket, színészeket, hogy listázzák minden idők legjobb filmjeit. Legutóbb Martin Scorsese, Wes Anderson és Barry Jenkins mellett Oldman is felkérést kapott, és a színész azt is elárulta, hogy miként választotta ki a valaha készült legjobb filmeket.

  1. Szerelmek városa (1945)
  2. Magánbeszélgetés (1974)
  3. 8 és ½ (1963)
  4. Négyszáz csapás (1959)
  5. Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1963)
  6. Szerelemre hangolva (2000)
  7. A félelem bére (1953)
  8. Férjek (1970)
  9. Róma, nyílt város (1945)
  10. Szelek szárnyán (1999)

Oldman első számú választása, a Szerelmek városa, Marcel Carné romantikus drámája. A film, amelyet annak idején az Elfújta a szélre adott francia válaszként pozicionáltak, egy kurtizán és négy férfi történetét követi nyomon az 1830-as évek Párizsának világában.

A színész listáján szerepel még Fellini klasszikusa, a 8 és ½, Truffaut felnövéstörténete, a Négyszáz csapás, Stanley Kubrick szatírája, a Dr. Strangelove, Wong Kar-wai romantikus drámája ( Szerelemre hangolva), valamint Francis Ford Coppola 1974-es, Gene Hackman főszereplésével készült Magánbeszélgetés című paranoiathrillere. Ez utóbbi három Oscar-jelölést kapott, köztük egyet a legjobb film kategóriájában.

Oldman jelenleg az Apple TV+ Utolsó befutók című sorozatának főszereplője, amelyet tavaly júniusban megújítottak a harmadik és negyedik évadra.

Következő filmes szereplése Christopher Nolan új rendezésében, az Oppenheimerben lesz, ahol Harry S. Truman egykori amerikai elnököt alakítja. A film 2023. július 21-én kerül a mozikba.

Via: NME