Ezeket a filmeket és alakításokat szerették idén a legjobban a kritikusok

Több tucat ország 304 filmkritikusa mondta el a véleményét. Íme 2019 legjobb filmjei!

A világ filmes szakújságíróit a neves IndieWire online filmes magazin kereste meg, és kérdezte meg tőlük, melyik volt szerintük az év legjobb filmje, dokumentumfilmje, elsőfilmje és idegen nyelvű filmje, ki volt az év legjobb rendezője, melyik volt a legjobb forgatókönyv, ki volt az év operatőre, és kik nyújtották 2019 legjobb női, illetve férfi színészi alakítását (fő- és mellékszerepben).

A felmérést idén immár tizennegyedik alkalommal végezte el az IndieWire, és most vettek részt benne a legtöbben, így minden korábbinál pontosabb képet nyújt. A kritikusok válaszai alapján minden kategóriában az első 25 helyezettet hirdették ki. A teljes listákat itt böngészhetjük végig, mi csak a magyar nézők számára izgalmasabb filmeket, alkotókat és művészeket emeljük ki.

A legjobb film mezőnyében nagyon színes a paletta, és már az első öt közé került európai és távol-keleti mű is az amerikai alkotások mellé. Sőt: az első helyet a dél-koreai fenegyerek, Bong Joon-ho Élősködők című filmje vitte el Martin Scorsese Az írje (ezüstérem) és Noah Baumbach Házassági története (bronzérem) elől. A TOP10-ben szerepel még a Volt egyszer egy… Hollywood (4. hely), a Portré a lángoló fiatal lányról (5.), Almodóvar Fájdalom és dicsősége (6.), az Uncut Gems, Adam Sandler Oscar-gyanús alakításával (7.) és a Joker is (9.).

A legjobb rendezőket rangsoroló lista eléggé összecseng a filmes listával, hiszen itt is Bong Joon-hót találjuk az első helyen, akit Martin Scorsese (2.), a Volt egyszer egy… Hollywoodot rendező Quentin Tarantino (3.), Céline Sciamma (Portré a lángoló fiatal lányról, 4. hely), Josh és Benny Safdie (Uncut Gems, 5.), Noah Baumbach (6.) és Pedro Almodóvar (7.) követ.

A legjobb forgatókönyv kategóriája is ennek megfelelően alakult: aranyérmes Bong Joon-ho Élősködőkje, második a Házassági történet, harmadik a Volt egyszer egy… Hollywood, negyedik Az ír, ötödik a Tőrbe ejtve című krimivígjáték, hetedik a Fájdalom és dicsőség, nyolcadik az Uncut Gems, a tizedik pedig a Portré a lángoló fiatal lányról.

A színésznők közül a kritikusok Lupita Nyong’o (Mi), Scarlett Johansson (Házassági történet), Renée Zellweger (Judy) és Florence Pugh (Fehér éjszakák) alakítását szerették a legjobban (első, második, negyedik és hatodik hely), a mellékszereplőnők közül pedig Laura Dernt (Házassági történet), Jennifer Lopezt (A Wall Street pillangói) és Margot Robbie-t (Volt egyszer egy… Hollywood) emelték ki (az első, a második és az ötödik helyen).

Ami a férfi színészeket illeti, a kritikusok értékítélete nagyjából megegyezik az Oscar legnagyobb esélyeseinek listájával: Adam Drivert (Házassági történet), Antonio Banderast (Fájdalom és dicsőség), Adam Sandlert (Uncut Gems), Joaquin Phoenixet (Joker), Robert De Nirót (Az ír), Leonardo DiCapriót (Volt egyszer egy… Hollywood) és Brad Pittet (Ad Astra – Út a csillagokba) tették az első, második, harmadik, negyedik, ötödik, hatodik és tizedik helyre.

Legjobb mellékszereplőnek a filmes újságírók Joe Pescit (Az ír), Brad Pittet (Volt egyszer egy… Hollywood), Al Pacinót (Az ír), Willem Dafoe-t (A világítótorony) és az Élősködők dél-koreai sztárját, Song Kang-hót találták, az első helytől az ötödikig csökkenő sorrendben. A többi kategória (legjobb operatőr, dokumentumfilm, elsőfilm és idegen nyelvű film) legjobbjainak listáját itt találjuk.


(via IndieWire)