Ezért választották A bárányok hallgatnak Lecterének Anthony Hopkinst

Egy friss interjúból ezenkívül az is kiderül, hogyan alkotta meg a zseniális színész a thriller legikonikusabb jelenetét.

Amikor Jonathan Demme rendező 1989-ben kiválasztotta A bárányok hallgatnak egyik kulcsfontosságú szerepére, Hopkins csodálkozott, hogy az alkotó miért nem egy amerikai színésznek adta a pszichopata kannibál sorozatgyilkos, Dr. Hannibal Lecter pszichiáter szerepét.

Láttalak Az elefántemberben Dr. Treves szerepében

- mondta nekem, ami szöget ütött a fejembe, és megkérdeztem, hogy miért gondolja, hogy ennek köze van az ő filmjéhez.

Azt mondta, hogy Treveshez hasonlóan

Hannibal Lecter is jó ember, egy ragyogó elme, csak be van zárva egy őrült agyába.

És akkor leesett a tantusz” – mesélte Anthony Hopkins a Vanity Fairnek adott interjúban. A színész ezután arra is kitért, hogyan alkotta meg a film talán legikonikusabb jelenetét: azt, amelyben a Jodie Foster által alakított nyomozónő először találkozik Lecterrel.


„Jonathan megkérdezte tőlem (emlékszem, 1990. január 9. volt, egy hétfői nap), hogy amikor Clarice lejön meglátogatni a cellámba, mit szeretnék, hogy mutasson a kamera. »Olvasás, esetleg alvás közben, milyen testhelyzetben?« kérdezte tőlem, mire én azt válaszoltam, hogy állni szeretnék, mégpedig a szoba közepén, hogy jobban érezzem a szagát.

»Tiszta őrült vagy,« mondta”

– idézte fel a forgatást a sztár.

Hopkins arról is mesélt, hogy szerinte Lecter azért ígérte meg, hogy sosem fogja elkapni Clarice-t, mert annak ellenére, hogy beszólt az olcsó cipőjére, nemcsak tisztelte, de a maga sajátos módján szerette is a nőt. Mégpedig azért, mert ő maga is nagyon tisztában volt a női természettel. „Szerintem sok nőies vonás volt benne.

Mindannyiunkban megvan az anima és az animus is, és ő nagyon jól értette a nőiséget” – mondta a színész, mindennél jobban bizonyítva, miért is volt ő a tökéletes választás Hannibal Lecter szerepére.


(via Far Out)

 

Még több kulisszatitok

Ezért pislog olyan ritkán Hannibal Lecter

Izgalmas kulisszatitkok a 30 éves A bárányok hallgatnakról.

Tovább