Ezért pislog olyan ritkán Hannibal Lecter

Izgalmas kulisszatitkok a 30 éves A bárányok hallgatnakról.

Harminc évvel ezelőtt mutatták be A bárányok hallgatnakot, a sorozatgyilkosos filmek klasszikusát. Sokszor foglalkoztunk már vele, írtunk a háttértörténetéről, a castingjáról, legutóbb pedig Jodie Foster és Sir Anthony Hopkins közös jubileumi nosztalgiázásáról. Maradtak azonban még így is bőven izgalmas kulisszatitkok a filmmel kapcsolatban.

  • Kevesen gondolták volna, hogy ekkora siker lesz. A Hannibal Lectert elsőként szerepeltető film, a Michael Mann-féle Az embervadász megbukott, ezért a producere, Dino De Laurentiis ingyen átpasszolta a jogokat az Orion Picturesnek. Tévedését belátva később koproducerként csatlakozott a Hannibal (2001) és A vörös sárkány (2002) stábjához.
  • A stúdió sem bízott annyira a sikerben, mert egy rövid ideig még azt is fontolgatták, hogy mozis premier helyett egyből videón mutatják be a filmet. Az Orion fejesei attól féltek, hogy a gyomorforgató téma miatt nehezen tudják majd eladni a filmet a nagyközönségnek. A bárányok hallgatnak végül, horrorfilmtől szokatlan módon, Valentin-napon került mozikba, de rögtön a látogatottsági lista élén debütált, és ott is maradt öt hétig. Az 1991-es évben végül a 4. legtöbb bevételt termelte.

  • Miután Thomas Harris regényét elolvasta, Jodie Foster is szerette volna megvásárolni a megfilmesítési jogokat, de Gene Hackman megelőzte. Úgy tervezte, hogy dr. Lectert vagy Jack Crawfordot alakítja, és ő is rendezi a filmet, de amikor az 1989-es Oscar-gálán meglátta magát a Lángoló Mississippi egyik jelenetében, meggondolta magát. Rájött, hogy nem akar több erőszakos szerepet vállalni.
  • Arról már írtunk, hogy Jonathan Demme rendező Sean Conneryt szerette volna látni, dr. Lecter szerepében, de szóba kerültek mások is, többek közt Sir John Hurt, Christopher Lloyd, Dustin Hoffman, Sir Patrick Stewart, Louis Gossett Jr., Robert Duvall, Jack Nicholson, Robert De Niro és John Lithgow. Jeremy Ironsnak is felajánlották a lehetőséget, de Conneryhez hasonlóan visszautasította.
  • A rendező állítása szerint Clarice Starling szerepére közel háromszázan pályáztak. Nicole Kidman és Brooke Smith is részt vett a castingon (utóbbi végül Catherine Martin szerepét kapta meg), Meg Ryan és Michelle Pfeiffer pedig visszaléptek a film témája miatt. Más információk szerint a rendező választottja, Pfeiffer azért mondott nemet, mert a stúdió nem akarta a kétmillió dolláros bérigényét állni. Jodie Fostert Ted Tally forgatókönyvíró javasolta, és a színésznő annyira meggyőző volt az első találkozón, hogy többre nem is volt szükség.

  • Az FBI viselkedéstudományi részlege részt vett a film elkészítésében. Az FBI vezetői azért támogatták a filmet, mert abban reménykedtek, hogy segítségével több női ügynököt tudnak toborozni. A forgatást megelőzően maga Jodie Foster is sok időt töltött egy FBI-ügynökkel. Ő javasolta a színésznőnek, hogy Starling fakadjon sírva az egyik jelenetben.
  • Jonathan Demme rendező már korán eldöntötte, hogy Quanticóban, az FBI kiképzőközpontjában is szeretne forgatni, de első látogatásukat követően Kristi Zea látványtervező úgy érezte, hogy túl unalmas helyszín lenne. A rendezőt ez a kifogás nem érdekelte, úgy látta, minél köznapibb a helyszín, annál jobb.
  • Kristi Zea egy másik, nagyon fontos ötletét viszont elfogadta a rendező: a regényben hagyományos börtönrácsok mögött van Lecter, de a filmen ez akadályozta volna az intim légkör kialakulását a két főszereplő közt, ezért javasolta a látványtervező, hogy inkább üvegfal válassza el őket.
  • Clarice Starling figurája nélkül Dana Scully, az X-akták sorozat ügynöknője se születhetett volna meg, állítja a széria kreátora, Chris Carter. A 9. évad utolsó epizódjában utalnak is a filmre: a börtönben ülő Mulder azzal fogadja a látogatóba érkező Scullyt, hogy „Éreztem előre a szagod, Clarice.”

  • Hannibal Lecter eredetileg nem brit, a regény szerint Baltimore-ból származik, de Hopkins annyira magáévá tette a szerepet, hogy a kedvéért megváltoztatták a figura hátterét. A későbbi regényekben, a Hannibalban és a Hannibal Risingban viszont már az szerepel, hogy eredetileg litván, de Franciaországban is élt, ami megmagyarázza különös akcentusát.
  • A szerepre készülve Hopkins megtudta, hogy a hüllők maguk döntik el, hogy mikor pislognak. A filmben dr. Lecter is ilyen, csak különleges pillanatokban, tudatosan pislog.
  • A forgatás alatt Hopkins Martha Stewarttal járt, de a film bemutatója után szakítottak. Állítólag azért, mert Stewart képtelen volt nem Lecterként gondolni a színészre.