Felelsz vagy mersz – Itt túlkoros tiniket ölnek!

Íme, egy szakmányban készült tinihorror az átokról, ami egy ostoba játék keretében elkerülhetetlenül szedi áldozatait, természetesen egy fotogén tinitársaság tagjai között, akikért nagyon, de nagyon nehéz izgulni.

Nahát ez egy vicces történet – nem a filmé, hanem a megszületéséé. Jeff Wadlow (Kick-Ass 2) rendező ugyanis iskolás korában egyfolytában őrült vigyorokat rajzolt az iskolában, otthon, mindenhol. Ez a kattanása. Majd pár éve felfedezte azokat a mobiltelefonos appokat, amik ilyen vigyorokat varázsolnak bárkinek az arcára. Ezzel pár hónapig önfeledten elszórakozott, majd jött az ötlet, hogy ebből filmet is lehetne csinálni. Fogta magát, megírta a forgatókönyv első oldalát, kitalálta a címet leendő filmjéhez, majd megkereste az új, ambiciózus horrorfilmes társaság, a Blumhouse Productions (Boldog halálnapot, Tűnj el!, Széttörve) illetékesét, aki rábólintott a dologra, nyilván azzal a megkötéssel, hogy azért ne legyen túl drága és legyen benne pár ismert név is.

Látjátok, milyen könnyű lehet beteljesíteni egy álmot! Őrült vigyorokat rajzolgató fiúk és lányok, soha ne adjátok fel! Összejött pár ismert arc a filmhez, főleg tévésorozatokból, mint például a főhősnő Lucy Hale (Hazug csajok társasága) vagy Tyler Posey (Teen Wolf - Farkasbőrben) és egy konkrét sztori is. Ahol persze egy csapat tini jut el valami távoli, sötét helyre, hogy ott valami marhaságot csináljanak, aminek halálos következményei szépen hazakísérik őket. A hely Mexikó, a ott „bevásárolt” átok pedig egy ártatlannak induló "felelsz vagy mersz" játék. Csakhogy a játék halállal bünteti azokat, akik hazudnak, vagy nem merik megtenni, amit választottak. Konkrétan két haláleset kell ahhoz, hogy a társaság elkezdje komolyan venni a rájuk bajt hozó idegen figyelmeztetését, de ekkor is legfeljebb elodázhatják az elkerülhetetlent.

Mi pedig játszhatjuk kedvenc horrorfilmes játékunkat, a ki lesz a következőt. Vajon még ma, 2018-ban is a régi recept érvényes, amely szerint az elsőként feláldozhatók mindig a kisebbségiek, barna bőrűek, melegek, szemüvegesek? És persze megkapja a magáét az, aki lányokkal bunkózik és az, aki megcsalta a pasiját? A Felelsz vagy mersz sajnos semmiféle merészet nem lép meg ezen a téren, teljesen átlagos tinihorror, ami akár 18 évvel ezelőtt is készülhetett volna – és ami a történet logikáját, a halálesetek látszólagos véletlenszerűségét illeti, valóban nagyon sokban hasonlít a 2000-ben készült, nem kiemelkedő, de jó szériát futó Végső állomásra. És abban is emlékezet minden teljesen átlagos és fantáziátlan tinihorrorra, hogy a tiniket játszó színészek itt is jócskán túlkorosak, a legtöbben nagyjából a harmincas éveik elején járnak.

Mindezzel együtt a film nem annyira borzasztó, mint aminek mondják. Gyenge, persze, nagyon gyenge, de nem vállalhatatlan, és nem is ígér, többet, mint ami, egy felejthető, kiszámítható horrort mutatós fiatalokkal, akik alig tesznek meg valamit azért, hogy életben maradjanak. A filmben látható eszelős mosolyt, ami mindig a gonosz mexikói démon közeledtét vagy jelenlétét jelzi, Willem Dafoe vigyornak nevezték el, nem véletlenül. És a filmből a plakátja a legjobb, az rendesen meg van csinálva!

Értékelés: 4/10