Feltárult a titkos kapcsolat a Tágra zárt szemek és a New York bandái között

Ráadásul kiderült, hogy Kubrick utolsó filmjének orgiajelenetében titokban Cate Blanchett is szerepelt.

Monumentális anyagot jelentetett meg a Tágra zárt szemekről a Vulture Oral history sorozatában, amelyben olyan művészek mesélnek Stanley Kubrick utolsó, épp az idén húsz éve bemutatott alkotásáról, pontosabban annak emlékezetes orgiajelenetéről, mint például Brian Cook rendezőasszisztens, a rendezőlegenda több állandó asszisztense (Anthony Frewin és Leon Vitali), Yolande Snaith koreográfus, Jocelyn Pook zeneszerző, Peter Cavaciuti steadicam operátor és a képsorban szereplő több színész és táncos.

A hosszú beszélgetés egyik legérdekesebb momentuma, hogy kiderült: titkos kapcsolat van a Tágra zárt szemek és Martin Scorsese New York bandái című filmje között. Kubrick ugyanis az említett Jocelyn Pookot kérte fel, hogy eredeti filmzenét írjon a művéhez, amit az alkotó meg is tett. A rendezői utasítás pedig az orgiajelenet zenei aláfestéséhez annyi volt, hogy „valami szexi zene” legyen.

Pook erre írt egy ötperces, Dionysus című zeneművet, ami végül is nem került be a filmbe, mivel Kubrick inkább a zeneszerző egy régebbi felvételét használta, a Flood című albumról a Masked Ball című zeneszámot. De a Dionysus sem született hiába, hiszen bekerült a három évvel később bemutatott New York bandái című Scorsese-filmbe.

„Fogalmam nincs, hogy Martin Scorsese tudatában volt-e, hogy a darab eredetileg a Tágra zárt szemek számára íródott”

– mondta Pook. (Hogy a végül kiválasztott Masked Ball mekkora kalamajkát okozott Kubrick örököseinek, arról itt olvashatunk részletesebben.)

A Vulture másik nagy felfedezése, hogy kiderítették: Cate Blanchett is szerepelt a filmben – igaz, csak a hangjával. Az eddig titokban tartott információt Leon Vitali, Kubrick asszisztense leplezte le. A Tágra zárt szemekben ugyanis egy brit modell, Abigail Good játszotta a titokzatos nőt, és a rendező utószinkronizálni akarta, ám az utómunkálatok közben meghalt. Így Vitalira maradt, hogy a korábban tőle kapott utasítások alapján keressen egy megfelelő hangot.

„Meleg és érzéki hangot akartunk, ami ugyanakkor illik az egész rituáléba is. Stanley sokat beszélt nekem a megfelelő hang megtalálásáról, és annak pontos minőségéről. Miután meghalt, nekem kellett keresnem valakit. Végül éppenséggel Tom és Nicole (Tom Cruise és Nicole Kidman, a Tágra zárt szemek főszereplői, akik a forgatás idején még házasok voltak – a szerk.) javasolták Cate Blanchettet, aki pont Angliában volt akkoriban, szóval eljött a Pinewood stúdióba, és felmondta a szöveget” – árulta el Vitali.

Az említett színésznőben egyébként, aki a szerepet játszotta, már a forgatás alatt felmerült, hogy vajon nem fogják-e mással szinkronizálni, mert a többi szereplőtől eltérően ő nem amerikai akcentussal beszélt. De természetesen nem haragudott meg amiatt, hogy lecserélték a hangját. „Miután a jelenet többi szereplője távozott, én ott maradtam ezzel a két hihetetlen művésszel ebben a csodálatos szituációban. Egyedül én, Tom és Stanley voltunk a színen, és együtt találtuk ki a dolgokat. Stanley többször is kikérte a véleményem.

És így én és Tom bekerültünk az utolsó színészek közé, akikkel valaha dolgozott”

– mondta Abigail Good az interjúban, amit teljes egészében itt olvashatunk el. Érdemes, hiszen rengeteg érdekességet árulnak még el benne a Tágra zárt szemek leghíresebb jelenetéről.


(via IndieWire, Vulture)