Filmek adventre

Advent minden napjára ajánlunk egy filmet, vagyis huszonnégy film, ami megkönnyíti, hogy ünnepi hangulatba kerülhessünk.

1. Szellemes karácsony

A televíziózás történetének legfiatalabb elnöke, Frank Cross, gyűlöli a karácsonyt és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat fogja figyelembe venni a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását és három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák az ifjú televízió-elnököt.

2. Szörnyecskék

Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jótanácsokat kapja Billy legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. A víz hatására a kis Gizmó szaporodni kezd, az éjfél utáni lakmározás során pedig gonosz szörnyecskékké alakulnak az utódok, akik elindulnak, hogy feldúlják a kisváros nyugalmát. Útközben az uszodába is betérnek, ahonnan már ezrével özönlenek elő.

Miért karácsonyi? - Karácsonykor játszódik - családi filmbe oltott horror

3. Drágán add az életed

John McClane (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük McClane feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám McClane, akiről a támadóknak fogalma sincs, mindent elkövet, hogy meghiúsítsa ezt. Nem könnyű feladata, hiszen a terroristák nemcsak létszámbeli fölényben vannak, hanem hatalmas fegyverarzenállal is rendelkeznek, szemben McClane szolgálati fegyverével. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc.

Miért karácsonyi? - Karácsonykor játszódik, és mert:

4. Karácsonyi vakáció

Az Amerikai vakáció és Európai vakáció című filmekből jól ismert Griswold család újabb, karácsonyi kalandjaival ismerkedhetünk meg. Az egész család kész az év legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. A család sürög forog, vásárol és csomagol. Mindenki kitűnő ajándékokat vett szeretteinek és azon vannak, hogy sikerüljön titokban tartani azokat. Ismerve a Griswold családot tudható, közeleg a katasztrófa. Ahol a Griswoldok megjelennek onnan az emberek azonnal menekülni kezdenek, mert körülöttük minden leomlik, összedől, kigyullad, elpusztul. Vajon képes-e egy család romba dönteni a karácsonyt?

Mitől ünnepi? - Minden megtalálható benne, ami a karácsonyhoz kapcsolódik. Karácsonyfa, családi újraegyesítés, ételek, ajándékok, vásárlás, stb.

5. Szerepcsere

Billy Ray Valentine kisstílű szélhámos a gettóból, Lewis Winthorpe III pedig a Wall Street-i Duke Testvérek cég tehetős befektetési tanácsadója. A Duke testvérek fogadást kötnek, hogy a született vesztes Valentine lehet-e olyan sikeres üzletember, mint Winthorpe, ha megfelelő környezetbe kerül, illetve az öntelt Winthorpe elveszítheti-e mindenét és bűnözővé válhat-e, ha fordul a kocka. A két Duke intézkedik, hogy ez megtörténjék. Ily módon Valentine lesz a cégnél az aranyifjú, Whinthorpe pedig pillanatok alatt az utcán találja magát. A két fickó aztán egyszer összetalálkozik, és megpróbálnak rájönni, ki teszi ezt velük, és végül akcióba kezdenek, hogy kidolgozzák saját tervüket a visszavágásra.

Hogyan kapcsolódik az ünnepekhez?  - részeg Mikulások vannak benne.

6. Tapló Télapó

Willie minden évben áruházi Mikulásnak öltözik. A piros köpeny alatt azonban valójában egy kasszafúró bújik meg, aki mindig karácsony estére időzíti a nagy fogását. Amikor a vásárlók hazamennek a bevásárló központból, a Mikulás és bűntársa, a találékony és ügyes Manó - a törpe növésű Marcus - feltörik az áruház széfjét, és odébb állnak a zsákmánnyal. A Mikulás és társa ez évi akcióját azonban veszély fenyegeti az idegesítő üzletvezető, a bolti detektív, a szexis Mikulás-rajongó és az ártatlan, de szándékaiban eltökélt nyolcéves kissrác személyében.

Mitől ünnepi? - Hát a Mikulástól!

7. Karácsonyi lidércnyomás

Az ünnepek birodalmában járunk. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatokat. A megszokott labdák és babák helyett ezúttal levágott fejű rongyláb meglepetések várják a gyerekeket a fa alatt.

Mitől ünnepi? - Van itt Halloween is meg karácsony is vegyesen!

8. Télapu

Nagyon úgy néz ki, hogy az igazi Télapó megöregedett, s miután leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláír egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás. Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a szarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat! (Eredeti hang digitálisan.)

Mitől ünnepi? - Tim Allen megtudja, hogy most már ő a Mikulás.

9. Egy híján túsz

Kívánták-e már házastársi viták közepette egy harmadik jelenlevőt, aki a bíró szerepében elrendezné a nézeteltéréseket? Nos, egy párnak ez megadatott. A bíró akarata ellenére lett azzá: a betörő Gus éppen menekülőfélben a rossz pillanatban megszólaló riasztó elől kénytelen túszul ejteni a "békés" párt. Ráadásul pont karácsony estéjén. Nem elég, hogy egyre jobban kiborítja a betörőt a két civakodó ember, lassan megérkezik a díszes család. Kint vadásznak rá, de a családi pokolban sem jobb a helyzete. A film forgatókönyvírója munka közben gondolta, ha a színészek levegőt tudnak venni beszéd közben, rosszul csinálják. A végeredmény mégsem katasztrofális, csak a rekeszizmokra nézve.

Mitől ünnepi? - Karácsony este játszódik.

10. Segítség, karácsony!

Már csak néhány óra, és az otthonokban kigyúlnak a karácsonyi fények, amikor Philip és odaadó munkatársai körül úgy tűnik minden kizökken a rendes kerékvágásából. Az öngyilkosokra specializálódott lelki segélyszolgálat vezetője, a kissé ügyefogyott, ám jólelkű Philip soha nem veszíti el optimizmusát. Még most sem, amikor lapátra tette a menyasszonya, miközben az irodáját éppen fel akarják számolni, és segélyszolgálatának munkatársai maguk szorulnak rá a lelki segélyre. Percek alatt mindenen úrrá lesz a zűrzavar, s történik mindez Szenteste, amikor a kétségbeesettek még szerencsétlenebbnek érzik magukat, és nem marad más hátra, mint reménykedve a telefon után nyúlni. Bizony, a szeretet ünnepe is lehet ilyen zaklatott, különösen ebben a romantikus komédiában, mely olyan komoly témákat jár körül, mint élet és halál, szerelem, születés és a mézeskalács.

Mitől ünnepi? - Karácsonykor játszódik, de ez a film több egy nagy nyálas karácsonyi ömlengésnél.

11. Mi a manó

Az árva Buddy (Will Ferrer) az Északi-sarkon nevelkedett a Mikulás főmanójának a felügyelete alatt. De egy nap neki is észre kell vennie, hogy kétméteres magasságával kilóg a manók sorából. Amikor a Mikulástól megtudja az igazságot, felkerekedik, hogy megtalálja az igazi apját, Waltert (James Caan), aki New Yorkban él a családjával és mit sem sejt létezéséről. A találkozás fergetegesre sikerül, Walter ugyanis meg van győződve róla, hogy a manóruhás óriáscsecsemő, azaz Buddy csak egy karácsonyi tréfa.

Mitől ünnepi? - a Mikulástól és egy csomó manótól.

12. Polar Expressz

Főhősünk még csak tíz éves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén, hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul: apró, pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

Mitől ünnepi? - Vonat, hó, Északi-sark, 3D animáció, zene és 165 millió dolláros költségvetés. Kell ennél több?

13. Tangerine

Felvirrad Karácsony napja Tinseltownban, és Sin-Dee újra ringbe száll, miután kiengedték a sittről. Amikor megtudja, hogy barátja és stricije, Chester képtelen volt hű maradni hozzá a bent töltött 28 nap alatt; legjobb barátnőjével, Alexandrával útra kel, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas odüsszeiájuk során bejárják Hollywood külkerületeit, ahol kiderül, hogy más is küzd a hűtlenség problémájával.

Mitől ünnepi? - Csak annyitól, hogy karácsony este játszódik. De azért így a 13. napon jó egy kicsit lazítani a karácsonyi feszültségen, nem?!

14. A kutya, aki megmentette a karácsonyt

A Bannister család lelkesen készül a karácsonyra, miközben egy új taggal bővül a család: Zeussszal, a volt rendőrkutyával. Zeusz az apa és a gyerekek nagy kedvence lesz, ám úgy tűnik mégse igazi házőrző típus, mivel egyáltalán nem ugat, ráadásul folyton rossz fát tesz a tűzre, amit az anya nem néz jó szemmel. Már úgy tűnik, hogy megválnak a kutyától, amikor két betörő érkezik a család távollétében, így ez remek alkalom lesz Zeusznak, hogy bebizonyítsa, mekkora hős is valójában.

Mitől ünnepi? - Kutya, karácsony és betörők.

15. Fehér karácsony

Két tehetséges énekes-táncos komikus, Bob Wallace és Phil Davis, a háború után elhatározza, hogy létrehozza a szórakoztatóipar legragyogóbb párosát. Egy téli napon két fiatal hölggyel találkoznak össze, és együtt indulnak Vermontba, hogy együtt töltsék a karácsonyt. Természetesen nagyon jól szórakoznak a hölgyek társaságában, de az igazi kaland akkor kezdődik el, amikor Wallace és Davis rájönnek, hogy a vendéglő tulajdonosa nem más, mint egykori tábornokuk. Az öregúr szörnyű anyagi gondokkal küzd. A kis csapat elhatározza, hogy egy show-műsorral megpróbálnak enyhíteni az öreg tábornok gondjain...

Mitől ünnepi? - Sok-sok karácsonyi zene!

16. Csoda a 34. utcában

A karácsonyi bevásárlószezon közepén az egyik nagyáruház Télapója leissza magát a sárga földig és képtelen ellátni feladatát. Az üzlet vezetése kétségbeesve keres egy új Mikulást. Szinte a csodával határos, hogy útjukba akad egy csillogó szemű, fehérszakállas, kedves bácsika, aki gyakorlatilag jelmez nélkül is maga a megtestesült Télapó. A férfi - aki Kris Kringleként mutatkozik be - mindenkit elbűvöl a környezetében. Vevők és eladók egyaránt úgy érzik, hogy Kringle közelében újra betölti szívüket a karácsony meghitt hangulata.
Csak Kringle alkalmi főnöke, a lányát egyedül nevelő, két lábbal a földön járó Doris Walkerre nem hat a varázslat, és lánya, Susan sem tud lelkesedni az ünnepért - neki azt tanították, hogy Télapó csak a mesében létezik. De egyre többen gondolják Kringle-ről, hogy ő a valódi Télapó, és Kringle ezt nem is tagadja soha...

Mitől ünnepi? - A hittől.

17. Az élet csodaszép

Karácsony este George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, ő pedig úgy érzi, értelmetlen az élete, és az öngyilkosság az egyetlen kiút. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre, és egy szárnyaira vágyó angyal kapja a "nagyfőnöktől" azt a nemes feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Clarence, a mennybéli küldött sajátos módszert alkalmaz: megmutatja, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey áldozatos tevékenysége nélkül. A tanulság egyértelmű: az élet szép, és élni igenis érdemes!

Mitől ünnepi? - Minden kétely, ami az évedet jellemzi önmagaddal és a létezéseddel kapcsolatban, az ebben a fura filmben akkumulálódik. 

18. Karácsony Connecticutban

Elisabeth népszerű televíziós személyiség, aki hetente jelentkező műsorában a főzés, a háztartás és nem utolsósorban a házasság titkaiba avatja be a nézőket. A műsor helyszínét úgy tünteti fel, mint saját otthonát, amelynél ideálisabb lakhelyet keresve sem találhat földi halandó: a barátságos erdei házikót férjével, gyerekeivel és unokáival osztja meg. A show annyira sikeres, hogy a producerek elhatározzák, a karácsony estéjét élő, egyenes adásban közvetítik. A bökkenő csak az, hogy az álomotthon egy New York-i stúdió díszlete, és Elisabeth családnak és főzőtudománynak egyaránt híján van.

Mitől ünnepi? - Karácsonykor játszódik, és minden jó, ha a vége jó.

19. Véres karácsony

Télapó (Bill Goldberg) az ördög fia, aki egy elvesztett fogadás miatt kényszerült a jóságos, adakozó szerepbe. Viszont letelt az ezer évnyi szenvedés, s eljött az ideje, hogy most mások szenvedjenek. Télapó célja, hogy bosszút álljon azon az angyalon, aki ilyen szenvedésre ítélte. Nicholas Yuleson (Douglas Smith) megtudja, hogy az ő nagyapja (Robert Culp) az az angyal, akivel végezni akar a Télapó. A srác és barátnője, Mary (Emilie de Ravin) úgy döntenek, megállítják a Télapóból kivetkőzött ördögöt.

Mitől ünnepi? - Télapó szerepel benne, de ő most nem a jóságos fajta.

20. A Grincs

Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a Karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a Karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a Karácsonyt.

Mitől ünnepi? - Az amerikaiak leghíresebb karácsonyi története.

21. A Grincs

Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről.

Mitől ünnepi? - A Grincs ebben a filmben sajnos nem elég undok, de legalább kisebb gyerekeket is el lehet vinni rá a moziba.

22. Túlélni a karácsonyt

Amikor Drew Latham (Ben Affleck) úgy dönt, hogy bérel magának egy családot az ünnepekre, akkor elszabadul a pokol, kitör a viszály és a feje tetejére áll minden. Drew belefárad abba, hogy mindig egyedül tölti a karácsonyt és egy olyan ajánlatot tesz a Valco-családnak (James Gandolfini, Christina Applegate és Catherine O'Hara), amit talán jobb lett volna, ha visszautasítanak. Így viszont a bosszantó vendégük és az idegesítő kívánságai rémálommá teszik a békés ünnepet. Eközben mi, nézők, jókat derülhetünk a nagy családi felforduláson.

Mitől ünnepi? - Nagy családi perpatvar és felfordulás karácsonykor.

23. Karácsonyi ének

Az 1800-as évek Londonja, karácsony idején. Az ünnep iránt semmilyen kötődést sem érez Ebenezer Scrooge, a kapzsi és szívtelen öregember. Egész életében csak a pénz érdekelte, az érzelmekre, az emberi kapcsolatokra nem pazarolt időt. Ám ez a karácsony más, mint a többi. Scrooge-ot meglátogatja a múlt, a jelen és a jövő karácsony szelleme, akik magukkal viszik egy időutazásra. Szembesítik addigi kiábrándító életével, érzéketlenségével és hamarosan bekövetkező halálával. A fösvény és mogorva vénember kap egy utolsó lehetőséget, hogy átértékelje az életét, és nemcsak a saját, hanem környezete sorsát is megváltoztassa.

Mitől ünnepi? - 1843-ban írta Charles Dickens, úgyhogy elég régóta tartozéka az ünnepeknek.

24. Reszkessetek, betörők

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek - Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

Mitől ünnepi? - Ezt a filmet direkt karácsonyra tervezték.