Filmek, amik az első 15 percben megríkatnak

Ember legyen a talpán, aki nem érzékenyül el az alábbi filmek legalább valamelyikének már az elején.

Ryan közlegény megmentése

Spielberg klasszikussá vált háborús filmjének a vége egyenesen borzalmasan, a tömény nyál és giccses melodráma túlpörgetése, ám a rövidfilmnek is beillő első negyed órája-húsz perce önmagában is csodálatos mestermű, a veteránok szerint is tökéltesen és megrendítően adja vissza a háború borzalmait. Embert próbáló élmény, és ha a szörnyűségeket látva nem is könnyezik a néző, egészen biztos, hogy valamit örökre megváltoztat benne.

 

Fel!

A Pixar animációs filmje rögtön a főszereplő bácsi életének bemutatásával kezdődik. A szintén kisfilmnek beillő rész bepillantást enged egy csodálatos, egész életen át tartó szerelembe, és noha csupán néhány percben foglalják össze az életutat, annyira erősen és őszintén érzelmesen van bemutatva, hogy ember legyen a  talpán, aki nem sírja el magát.

 

Halálsoron

Csodálatos, lassú folyűsú dráma, nagyszerű alakításokkal. Paul Edgecomb (Tom Hanks) egykori fegyőr az idősek otthonában emlékszik vissza az egykor történtekre, amikor egy együgyű, ám óriási szívű feket óriást vittek a halálsorra két fehér kislány meggyilkolásáért. Hamar kiderül, hogy John Coffey ártatlan, de az 1930-as években járunk, amikor nem sokat vacakoltak, ha egy feketére foghattak egy ilyen szörnyű bűntettet. És már a film elején tudjuk, hogy ennek bizony nem lesz vidám vége, ártatlanul küldenek a halálba egy nagyon jó embert.

 

A szoba

Már a film elején megismerjük a filmbeli fiatal anya és fiának szörnyű életét, a világot jelentő Szobában, ahogy egyszerű, a normális életet élők számára megindítóan szánalmas kis dolgokkal próbálják szebbé tenni fogságukat. Majd láthatjuk, amikor kiszabadulva önfeledt boldogsággal, már-már hisztérikusan reagálnak a fejük fölött nyújtózó, végtelen kék égboltra. Mi ez, ha nem megindító?

 

Star Trek

George Kirk kapitány (Chris Hemsworth!) feláldozza magát, miközben felesége életet ad az Enterprise későbbi legendás kapitányának, James T. Kirk-nek. Mielőtt az apa meghalna, még szerelmet vall feleségének, és úgy megy a biztos halálba, hogy soha nem láthatja a fiát.

(Forrás: Looper)