Filmek, amik megjósolták a jövőt

Ne űrhajókra és óriási robotokra gondoljunk, hanem olyan apróságokra, amelyek részei az életünknek, és talán észre sem vettük eddig, hogy bizony néhány éve még a fantasztikum világához tartoztak.

Truman show

1998-ban az ötlet, hogy valaki életéről műsort készítsenek, elég furcsa volt ahhoz, hogy filmet forgassanak róla, mára azonban már túl vagyunk számtalan valóságshow-n,

sőt, bizonyos hírességek egyenesen abból élnek, meglehetősen fényűzően, hogy az egész életüket a kamerák előtt éljék.

 

Szárnyas fejvadász

Repülő autóink ugyan (még) nincsenek, ahogy androidszolgáink sem, de ahogy a replikánsok négy év után, addig a mai legmodernebb technikai eszközeink is néhány éven belül lejárnak: gondoljunk csak az iPhone újabb és újabb típusaira, amiket mindenki rögtön meg akar venni, míg az az 1–2–3 éves készülékre már csak legyintenek.

Ridley Scott klasszikusának másik, (szerencsére még nem teljesen) megvalósult látomása a rohamosan tönkretett környezetünk.

 

2001 – Űrodüsszeia

Most ne az űrhajókra gondoljunk, vagy az idegen lények titokzatos monolitjára (bár ki tudja?), hanem a gyilkos mesterséges intelligenciára, HAL-ra. Az A.I.-k egyébként is egyre nyomasztóbban okosodnak, de gyilkos gépezeteink már vannak is:

a háborúkban bevetett, felfegyverzett drónok.

 

Videodrome

A YouTube-ra 5 másodpercenként 4 millió videót töltenek fel. És nehéz kételkedni abban, hogy ezek közül a videók közül legalább egy tele van egymást támadó emberekkel, kínzással, sőt gyilkossággal. Persze ezeket menten kiszűrik, de az internet sötét zugaiban simán találkozhatunk ilyen felvételekkel. A snuff filmek létezése hagyományosan városi legenda, de amilyen beteg állatok léteznek ezen a Földön, sajnos cseppet sem lehetetlen,

főleg annak tudatában, hogy van az internet világának egy sötét oldala is. 

 

Az ember gyermeke

Kétségbeejtő a túlnépesedés, Európában viszont csökkennek a születési számok, hazánkban is egyre kevesebben vállalnak gyereket. Ugyan a film disztópiája, nevezetesen, hogy a nők meddővé válnak (és a csaknem 20 éve először született gyerek megmentése a cél az emberiség jövője érdekében) szerencsére a fantázia terméke,

de az egyre kevesebb születés és a társadalom elöregedése cseppet sem derűs jövőt sugall. 

 

Robotzsaru

Igen, már léteznek kiborgok,

még ha eszünkbe sem jutna lekiborgozni azokat, akik elvesztették valamelyik végtagjukat és azt mesterséges testrésszel helyettesíttették. Egész embert még nem építettek újra gépek használatával, de ki tudja, hamarosan talán az is bekövetkezik.

 

Különvélemény

Ne a prekogokra gondoljunk, hanem a film plázajelenetében szereplő reklámokra, amelyekkel a vásárlási szokásoknak megfelelően külön-külön célozzák meg az embereket.

Ugyanez történik épp most is, mikor megnyitjátok ezt a cikket:

a Google hirdetései korábbi keresésekből és internetes rendelésekből építkeznek, és a kereső mindenkinek egyénileg pörget hirdetéseket.

 

Egy makulátlan elme örök ragyogása

Egészen elképesztő, hogy az emlékeket ki lehet törölni. A 2004-es filmben egy pár úgy dönt, hogy kitörölteti egymás emlékeit. Először Kate Winslet karaktere teszi meg, majd a Jim Carrey által alakított férfi dönt úgy, hogy visszavág, ám az eljárás során végül kétségbeesetten próbálja megmenteni a lányról szóló emlékeit. A való életben holland tudósok megtalálták a módját, hogy a traumatikus emlékeket kitöröljék a szenvedő emberek memóriájából.

A film és a való élet között azonban az a különbség, hogy nem holmi szakítás, hanem halál, rablás vagy nemi erőszak borzalmas emlékeit törlik.

 

(Forrás: Listverse)