Filmre viszik a szelfiző majom és a vele pereskedő fotós szürreális sztoriját

Naruto 2011-ben csinálta magáról a mémmé vált képet, David Slaternek csak hírnév jutott, pénz nem.

Filmre viszik a Naruto nevű, szelfiző makákó és David Slater 2011 óta tartó, szürreális kálváriáját - írja az Uproxx. Az biztos, hogy a mémmé válás, a public domain státusz és a túlmediatizált állatvédelem által behatárolt Bermuda-háromszögben vergődő brit természetfotós sztorija valóban mozgóképre kívánkozik. És talán befolyik a filmváltozatból neki is annyi, hogy rendezni tudja az adósságait.

No, de hogy is volt a szelfiző majom sztorija?

Sokan megírták már ezt az olykor bohózatba hajló pereskedésekkel járó, ugyanakkor fontos állatvédelmi és szerzői jogi kérdéseket is felszínre hozó történetet, mi most itt a Port.hun a Magyar Nemzet tavalyi, igen alapos cikke nyomán kíséreljük meg összefoglalni a történteket.

Forrás: Wikipedia / David Slater / Naruto(?)

 

  • 2011-ben az angol természetfotós, David Slater az Indonéziához tartozó Celebesz szigetére utazott, hogy képriportot készítsen a kizárólag itt élő, veszélyeztetett fajnak számító üstökös makákók életéről.
  • Az őserdőben rá is talált a majmokra, akik egyáltalán nem voltak vele agresszívek. Sőt, pár nap alatt olyannyira megszokták a fotós valamint a kamerák és állványok jelenlétét, hogy már kifejezetten érdekelték őket Slater fényképezőgépei.
  • Az egyik majom meg is nyomta az állványra tett fényképezőgép kioldógombját, amitől először megijedt ugyan, de később újra próbálkozott. Sőt, a majmok teljesen rákaptak a szelfikészítésre: többszáz fotót készítettek, amiken sokat grimaszoltak, mert látták a tükörképüket az objektív üvegén.
  • Slater hazatérve Celebesz szigetéről azt hitte, megcsinálta a szerencséjét, és milliókat fog kaszálni a szelfiző majmok fotóival. Eleinte az újságok perkáltak neki, mint a katonatiszt (vissza is jött belőle az indonéziai út költsége), később azonban, ahogy mémmé vált a majomszelfi, a blogoktól már nem csorgott be semmi.
  • Sőt, a Wikipedia sem akart fizetni egy centet sem, azzal érvelve, hogy a képet nem egy ember készítette, hanem egy majom, így az közkincsnek (public domain) minősül, Slaternek nem lehetnek szerzői jogi követelései.
  • Slater bepanaszolta a Wikipediát az amerikai szerzői jogi hivatalnál, ahol 2014-ben az a döntés született, hogy az emberi beavatkozás nélkül, állatok által készített képeket nem illeti meg a szerzői jogi védelem. A fotós azzal próbált érvelni, hogy ő igenis közreműködött a makákószelfik létrejöttében - de hiába. A fotós lelkileg és pénzügyileg is összeomlott.
  • 2015-ben jelent meg a történetben a világ egyik legismertebb állatvédő szervezete, a PETA. A tagjai azt állították, megtalálták a szelfit készítő, Narutó nevű makákót, és az ő nevében perelték be Slatert és a fotót  leközlő Wildlife Personalities című album kiadóját szerzői jogok megsértése miatt.
  • A perben olyan furcsa érvelések is elhangoztak, mint hogy a PETA elég közeli személyes kapcsolatba kerültek-e Narutóhoz ahhoz, hogy a bíróságon képviseljék; ha megsértik egy majom szerzői jogát, akkor ő vajon kaphat-e ezért anyagi kártérítést, mikor a pénz számára semmit sem ér; vagy hogy a szelfi szerzői jogai rászállhatnak-e Naruto kölykeire? (És egyáltalán: ő van-e a képen vagy egy másik makákó?)
  • A bíróság 2015-ben és 2017-ben is elutasította a PETA keresetét, az inkriminált fotó viszont a mai napig public domain státuszban van (ezért is tudtuk berakni mi is ebbe a cikkbe). Slater a fellebbviteli tárgyalásokon már nem is tudott jelen lenni személyesen, mert nem maradt annyi pénze sem, hogy repülőjegyet vegyen San Franciscóba, így online követte a tárgyalást.
  • Az évezred pere végül idén zárult le: az USA 9. körzeti fellebbviteli bírósága hétfőn kimondta, hogy az állatok nem indíthatnak peres eljárást a szerzői jogaik érvényesítése érdekében.

Bár David Slater mostanra sajnos anyagilag belerokkant a 7 évvel ezelőtti majomszelfibe, annyit mindenképpen elért, hogy feltette a térképre Celebeszt. A sziget és a környéke azóta a mémrajongók körben kedvelt zarándokhely lett, Naruto, a PETA és a fotós tömegmédiába bekerült pereskedése pedig mostanra talán a szélesebb közönség számára is felhívta a figyelmet a kihalás szélén álló üstökös makákók, valamint a többi veszélyeztetett faj megóvásának fontosságára.