Free Guy – Videójáték-kaland Deadpool módra

Ryan Reynolds új akcióvígjátéka olyan sok helyről merít, hogy Tarantino sírva könyörög a receptért.

Végre valahára egy eredeti film, ami nem remake, reboot, folytatás vagy képregény-adaptáció! Akár így is örömködhetnénk a Free Guy stáblistáját böngészve, de korai lenne pezsgőt bontani, mert Ryan Reynolds új akcióvígjátéka pont a legjobb példa arra, hogy az eredetiséget nem szavatolja az önálló forgatókönyv.

Zak Penn és Matt Lieberman története annyi helyről merít, hogy felsorolni is fárasztó lenne. Már rögtön a nyitány gyanúsan ismerős: a Reynolds által alakított fickó, aki annyira átlagos, hogy a neve is csak annyi, hogy Guy (azaz fickó), letol egy átlagos napot. Ébredés a steril lakásban, a reggeli kávé beszerzése a sarki bisztróban, lepacsizás a kollégával az utcán, majd irány a munkahely. És közben mindenki annyira happy, hogy az már fáj. A tökéletes idillhez csak annyi hiányzik, hogy hősünk elkezdje énekelni a „Minden szupi szuper”-dalt.

Persze nem szimpla élőszereplős Lego kaland a film, mert ebben a Free City nevű városban a békés polgárokat a nap 24 órájában bankrablók és egyéb bűnözők zaklatják, pont mint a Grand Theft Auto videójáték-sorozatában. Hősünk egy napon megelégeli a legókockalétet, és a napi rutinjával szakítva elkezd pontokat gyűjteni, mert csak úgy tud újra találkozni álmai nőjével. Millie, aki vele ellentétben nem NPC (vagyis szoftver által vezérelt háttérszereplő), hanem egy hús-vér ember avatárja, elárulja neki, hogy a Free City csak egy videójáték, vagy egy mátrix, ha úgy tetszik, és a megsemmisülés vár rá. Guynak csak pár napja van, hogy megtalálja a kijáratot a saját Truman Show-jából.

A Free Guy emellett merít még a videójáték-logikával amúgy is rokon hurokfilmekből – ha Guy véletlenül elhalálozik, akkor újraindul a napja, így lesz egyre profibb és ügyesebb a játékban –, de a legtöbbet a Ready Player One-nak köszönheti. Spielberg filmjében is a virtuális valóságban kellett a szereplőknek akcióhősködniük, és ott is jó pár popkulturális utalást belecsempészhettek a játékmenetekbe. A Free Guy alkotói ebből a szempontból még kényelmesebb helyzetben is voltak, mert a gyártó 20th Century Fox időközben a Disney-hez került, így aztán nem kellett a jogok miatt aggódniuk. És amiatt se, hogy a Ready Player One forgatókönyvírója esetleg nehezményezi a feltűnő hasonlóságokat, mert ugyanaz (Zak Penn) jegyzi a Free Guy szkriptjét is.

A mindenféle más fikcióval való hasonlóság tehát nem kizárólag a véletlen műve, más kérdés, hogy

annyi helyről és olyan pofátlan magabiztossággal kölcsönöz a film, hogy az már-már imponáló.

Kár lenne tagadni, hogy ha nem is eredeti, de a kivitelezését illetően vérprofi a produkció. Ryan Reynolds leigazolásával biztosra mentek a producerek, a színész a Deadpool óta monopolizálta a közönségre kikacsintó vicces akcióhős figuráját, csak most nem a cinizmus, hanem a naivitás a karakter legfőbb fegyvere. Sikerdíjat érdemelne az is, aki becastingolta Jodie Comert, a Megszállottak viadalának sztárját a női főszerepre, a gonoszkodó játékproducert alakító Taika Waititiről pedig megint kiderül, hogy színésznek legalább olyan zseniális, mint rendezőnek és forgatókönyvírónak – kár, hogy az iszonyúan vicces akcentusát a ripacskodó szinkron nem tudja visszaadni. A Stranger Thingsszel befutott Joe Keerynek is jól áll a fiatal programozózseni szerepe, és neki nyilván könnyebbséget jelentett, hogy a Netflix sorozatában már dolgozott Shawn Levy rendezővel.

A GTA mellett a Fortnite világát is megidéző akciójelenetek látványosak és kellően változatosak is, egészen a fináléig, amikor azért jelentősen csökkenti a CGI-bemutató élvezeti értékét, hogy pontosan lehet tudni, hová fut ki a sztori. Pozitívum ugyanakkor, hogy a romantikus szál, illetve a szerelmi háromszög nem tűnik erőltetettnek, sőt utólag talán az a film legerősebb és legeredetibb aspektusa.

A Free Guyból valószínűleg nem lesz klasszikus, de akit mindig is érdekelt, hogy milyen lenne, ha a Deadpool Disney-kompatibilissé tett humorát ötvöznék a Ready Player One látványvilágával, a Truman Show-ban felvetett dilemmákkal, illetve A Lego kaland családbarát bájával, és Ryan Reynolds jópofáskodását sem unja még, az kiválóan fog szórakozni.