George Lucas nagyon szomorú volt a Star Wars 7 miatt, szerinte a Disney elárulta őt!

A Disney-főnök Bob Iger elmesélte, milyen ideges volt Lucas, amikor kiderült: nem az ő ötlete alapján készül Az ébredő Erő.

2015 végén, pár héttel a várva várt Az ébredő Erő premierje után furcsa nyilatkozatháborútól volt hangos a filmes sajtó: George Lucas először egy interjúban stricinek és leánykereskedőnek nevezte a Star Wars-jogokat 4,2 milliárd dollárért megvásároló Disney-t, majd pár napra rá sűrű bocsánatkérések közepette azt kezdte el bizonygatni, hogy valamiért félrebeszélt, ő és a Disney-főnök Bob Iger valójában évtizedek óta országos cimborák, a Csillagok háborúja franchise pedig ennél jobb kezekben nem is lehetne.

Iger, az Disney elnök-vezérigazgatója a nemrég megjelent önéletrajzi kötetében (The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company) végre elmondta, miért került anno ennyire paprikás hangulatba a Star Wars atyja: megsértődött azon, hogy a Disney végül nem az ő ötletei mentén dolgozta ki az új trilógiát, holott korábban állítása szerint ezt ígérték neki.

George Lucas és a Disney elnök-vezérigazgatója, Bob Iger a Millennium Falcon másolata előtt pózol az anaheimi Disneylandban felépült Star Wars: Galaxy's Edge kalandparkban (fotó: Richard Harbaugh / Disneyland Resort via Getty Images)

 

Lucas árulásként élte meg azt a találkozót, amikor meghívta egy egyeztető tárgyalásra a Skywalker Ranch-re J.J. Abrams rendezőt, Michael Arndt forgatókönyvírót és a Lucasfilm frissen kinevezett elnökasszonyát, Lucas régi filmes harcostársát, Kathleen Kennedyt, hogy átbeszéljék Az ébredő Erő sztoriját. Bob Iger így emlékezett vissza erre a találkozóra:

George rögtön dühbe gurult, amikor elkezdték neki elmesélni a szinopszist, és kiderült, hogy nem is használták fel benne azokat a sztorielemeket, amelyeket ő korábban átadott. Az igazság az, hogy Kathy, J.J. Alan [Horn, a Disney filmes divíziójának vezetője] és én már korábban megbeszéltük, hogy a sagának milyen irányban kellene haladnia, és mindannyian egyet értettünk abban, hogy nem azon az úton, amit George kijelölt. George tudta, hogy semmiféle ígéretet nem tartalmaz részünkről a szerződés, de azt hitte, hogy az általa kidolgozott sztorielemek megvásárlásával hallgatólagosan beleegyeztünk abba is, hogy ezeket fogjuk használni, és csalódott volt, amikor mi kidobtuk a sztoriját.

Bob Iger arról is ír a könyvében, milyen csalódott volt Lucas, miután Kathleen Kennedy levetítette neki Az ébredő Erőt (a hivatalos reakciója anno mindössze annyi volt, hogy a rajongók imádni fogják a 7. részt, mert pont olyan lett, amilyet vártak, ő pedig ezentúl majd a saját útját járja, akárcsak a Disney):

Közvetlenül a világpremier előtt Kathy levetítette George-nak Az ébredő Erőt. Nem rejtette véka alá a csalódottságát. Azt mondta, nincs benne semmi eredeti, holott ő az eredeti trilógiában mindig ügyelt arra, hogy új világokat, új történéseket, új karaktereket és új technológiákat mutasson be. Itt viszont nincs semmi előrelépés sem vizuális téren, sem technológiában. Nem tévedett ebben, de nem is különösebben érdekelte, hogy rajtunk mekkora a nyomás amiatt, hogy a lelkes rajongóknak egy igazi Star Wars-hangulatú filmet tudjunk adni. Szándékosan hoztunk létre egy olyan világot, ami a látványvilágában és a hangulatában is a korábbi filmeket idézi, hogy ne távolodjunk túl messze attól, amit az emberek szerettek és elvártak. George viszont mindenért kritizált minket, bármit tettünk. Most, jópár évvel és Csillagok háborúja filmmel a hátunk mögött visszatekintve úgy vélem, J.J. mégiscsak megcsinálta a lehetetlent, és tökéletes hidat épített a régi és a jövendőbeli filmek között.

Talán a paprikás hangulatú Skywalker Ranch-béli tárgyalás rossz emléke, talán végül valami egészen más miatt, de a Lucasfilm végül mégiscsak felhasznált néhányat Lucas ötleteiből: ilyen volt például a fiatal női főszereplő és az önkéntes száműzetésben élő, idős Luke találkozása a VIII.  részben. (via Consequenceofsound.net)