Godard az asszisztált öngyilkosságot választotta

A rendezőlegenda ügyvédje bejelentette, hogy a 91 évesen elhunyt direktor a halálba segítés mellett döntött, hogy véget vessen az életének.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szeptember 13-án a svájci Rolle-ban elhunyt Jean-Luc Godard legendás rendező (Éli az életét, Kifulladásig, Bolond Pierrot, A megvetés), a francia új hullám jeles, szinte mindvégig aktív képviselője. Godard halálának körülményeiről azóta jogi képviselője, Patrick Jeanneret az AFP-nek elárulta, hogy az alkotó Svájcban az önkéntes távozás lehetőségét vette igénybe, mivel több olyan betegségben is szenvedett, ami megfosztotta a teljes élettől.

Amikor a család bejelentette a rendező halálát, azt közölték, hogy „békében, otthonában hunyt el, feleségével, Annie-Marie Miéville svájci filmessel az oldalán”. Az orvosi jelentésen viszont a halál okaként az asszisztált öngyilkosság állt. Godard egyébként már évtizedek óta visszavonultan élt egy kis svájci faluban, Rolle-ban, ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy 2018-ban még rendezzen.

Forrás: Eric Robert / Sygma via Getty Image


A Libération névtelen forrása szerint az alkotó egyébként

„nem volt beteg, csupán kimerült.

Szóval azt a döntést hozta, hogy befejezi. Ez az ő döntése volt, és fontosnak tartotta, hogy köztudott legyen.” Godard egyébként már 2014-ben beszélt róla, hogy nem feltétlenül akar mindenáron életben maradni, és hogy el tudja képzelni az asszisztált öngyilkosságot mint lehetőséget, ami Franciaországtól eltérően Svájcban évtizedek óta elérhető.

A rendező választásától függetlenül amúgy Emmanuel Macron francia elnök épp a héten jelentette be, hogy

nemzeti vitát indít a kérdésben,

hiszen az fontos részét képezte újraválasztási kampányának.


(via The Guardian)


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.