Gyerekek horrorfilmekben - Így dolgoznak velük a rendezők, hogy ne sérüljenek

Vajon hogyan éli meg egy kisgyerek egy horrorfilm forgatását? Úgy, hogy nem is tudják, hogy épp abban szerepelnek.

Danny Lloyd - Ragyogás

Amikor a hatéves Lloydot kiválasztották Danny Torrance szerepére, Stanley Kubrick már a kezdetektől gondosan figyelt arra, hogy semmit se tapasztaljon meg abból, hogy horrorfilmet forgatnak. A legrémisztőbb jelenetekben nem is a fiú játszik, hanem úgy helyettesítették, akár élethű babákkal - akadtak olyan részek, amit a fiú egyszerűen jó mókának élt meg, és csak évekkel később, mikor megnéz(het)te, jött rá, miféle félelmetes filmben szerepelt. A forgatáson a stáb tagjaival lógott - különösen összebarátkozott a szakácsot játszó Scatman Crothers-szel -, és össze-vissza bringázott a díszletben. És még pénzt is kapott érte!

 

Linda Blair - Ördögűző

Aki akár csak egyszer látta William Friedkin vérfagyasztó klasszikusát, soha nem fogja elfeledni, és legalább egyszer feltette magában a kérdést: mit tettek a forgatáson azzal a szerencsétlen kislánnyal? Az akkor 13 éves Linda Blair nem szenvedett egy életre szóló pszichikai sérülést? Szerencsére nem. Egyrészt vérbeli profiként állt hozzá: ez egy szerep, amit el kell játszani, másrészt több durva jelenetnél nem is nagyon tudta, mi az, így azok nem voltak rá hatással. Ahogy azt a bizonyos részt sem, amikor a megszállt kislány egy feszületet döfköd a lába közé - a forgatáson a lába közé helyezett párnába döfködte, és csak ennyit tudott, nem értette a valódi koncepciót. A kamerák mögött pedig olyan volt, mint bármelyik jó kedélyű kislány, nevetgélt bolondozott, majd mikor elindult a jelenet, tette a dolgát, átváltozott szörnyeteggé.

 

Carrie Henn - A bolygó neve: Halál

Normális ember az életben nem szeretne találkozni az Alien szörnyetegével, hát még gyerekként. A nyolcéves Carri Henn azonban elég sokat forgolódott közöttük. A színésznő egy interjúban elmesélte, hogy nem félt tőlük, mert a barátai voltak, csak épp jelmezt viseltek. A legkényelmetlenebb részei a forgatásnak az étkezések voltak, mert mivel ő volt az egyik főszereplő, a népes stáb tagjai többször megbámulták. Kedvenc jelenete pedig az, amikor a vízben magával ragadja őt egy xenomorf: a forgatást megelőző éjszakán egy asszisztens folyamatosan ellenőrizte a vizet, hogy a jelenet felvételekor kellemesen meleg legyen a kislány számára, de amikor eljött az idő, túl forrónak bizonyult. Így míg várták, hogy lehűljön, Carrie és az alien a víz mellett üldögéltek, belelógatták a lábukat a vízbe, úgy pacsáltak.

 

Heather O' Rourke - Poltergeist

A Poltergeistet elátkozott filmnek tartják, mert több tragédia is kísérte - a harmadik rész forgatása után a főszereplő kislány is mindössze 12 évesen meghalt. A forgatást jó mókának élte meg, és az egész stáb imádta. A kis Carol annyira szerette a munkát, hogy azt mondta, a Dumbo mellett a Poltergeist a kedvenc filmje, és állítólag még filmbeli aranyhalát is hazavitte. És noha számos félelmetes dolog történik a kislánnyal, csupán egyszer ijedt meg: amikor szélgép fújta és a szekrény berántotta magába. Annyira félt, hogy Spielberg nem ismételte meg a jelenetet, ezt használták fel a filmben.

(Forrás: Ranker)