Ha ezen nem sírod el magad… - Stronger előzetes

A 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantás egyik áldozata David Gordon Green új filmje, a Stronger hőse, és bizony már az első trailer alapján is kijelenthetjük, itt muszáj lesz meghatódni.

2013. április 15-én egy csecsen származású testvérpár két, házilag készített bombát robbantott fel a bostoni maraton helyszínén a célvonal közelében. Hárman haltak meg, de több százan megsebesültek, 16 embernek pedig egy vagy több végtagját is amputálni kellett – a robbanószerkezetet elsősorban csonkolásra tervezték. Az egyik amputált, Jeff Bauman volt az, aki még a kórházba szállítás közben képes volt azonosítani az egyik merénylőt, aki után azonnal páratlan embervadászat kezdődött. David Gordon Green új filmje nem a robbantással vagy az embervadászattal foglalkozik, hanem Baumannal és felépülésével.

A bostoni merényletről már készült egy film, a Patriots Day, aminek Mark Walhberg volt a főszereplője, és ami teljesen visszhangtalan maradt, a Stronger viszont már most komoly érdeklődésre tarthat számot, az első előzetes megjelenése után is. Ez persze köszönhető a rendező személyének is, hiszen David Gordon Green egyforma magabiztossággal készít nagyszerű drámákat (Áramlat, Joe) és rendkívül szórakoztató vígjátékokat (Ananász expressz), és a főszereplőnek. Baumant ugyanis Jake Gyllenhaal alakítja, aki lassan generációjának legjobb színészévé vált, és az előzetes két és fél percében is elképesztően jó.

Stronger

Láthatjuk, miként drukkol feleségének a célvonalnál, hogyan kerül kórházba két lábát is elveszítve és miként próbál megbirkózni állapotával, és azzal, hogy mások hősnek tekintik – az előzetesben érdekes módon nem szerepel a tény, hogy ő azonosította az egyik robbantót – és mindenféle hazafias eseményre hurcolják el. Lehet, hogy mindez érzelmileg erősen manipulatív és a filmesek megint az érzelmeinkkel játszanak, talán a hazafias húrokat is jócskán megpengetik, de Gyllenhaal elképesztően hiteles, ahogy a feleségét alakító Tatiana Maslany is az. A mellékszerepekben olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Clancy Brown, Miranda Richardson és Frankie Shaw. A filmet szeptember 22-én mutatják be, reméljük, hozzánk is eljut majd.