Harvey Weinstein élete végéig börtönben marad

Az egykori filmmogult most 16 évre ítélték három rendbeli nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt.

Csütörtök reggel Los Angeles belvárosában 16 év börtönbüntetésre ítélték Harvey Weinsteint, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a nemsoká 71 éves hollywoodi mogul élte végéig rács mögött lesz. A tárgyalás azzal zárul, hogy az esküdtszék három rendbeli nemi erőszak és szexuális zaklatás vádjában bűnösnek találta Weinsteint.

A volt filmproducer jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti New Yorkban, miután 2020-ben szintén  nemi erőszakért és szexuális zaklatásért ítélték el. A csütörtöki tárgyaláson a bíró elrendelte, hogy Weinstein a most kiszabott büntetését New York után Los Angelesben töltse le.

A jelenlegi állás szerint tehát Weinstein olyan 107 évesen szabadulna.

Forrás: fotó: Ilya S. Savenok/Getty Images for the 2015 Tribeca Film Festival

 

Az ítélethirdetés előtt Weinstein a következő szavakat intézte a bíróhoz, Lisa B. Lench-hez:

“Ártatlan vagyok. Ez az egész a pénzről szól. Kérem, ne ítéljen életfogytig tartó börtönbüntetésre, nem érdemlem meg. Sok baj van ezzel az esettel, nincs elég bizonyíték”

Az egykori filmproducer védelmét ellátó ügyvédek, Mark Werksman és Alan Jackson azt kérték, hogy vádanként három évre ítéljék, és hogy gondoljanak arra az emberre, aki azelőtt volt “hogy szexuális ragadozóként vádolták meg”, és akivé a “#MeToo mozgalom miatt vált”. Továbbá kihangsúlyozták, hogy Weinstein egy édesapa, aki egészégügyi problémákkal küzd.

“Ő egy 70 éves férfi, aki rossz egészségi állapotban van. Teljes, gazdag és eredményes életet élt, amiben az is megadatott neki, hogy öt gyermek édesapja legyen. De a gyermekei számára ő már csak egy hang a telefon túlsó végén”

– mondta Werksman, és hozzátette: “Ötvenéves karrierje során Weinstein sok emberrel, sok jót tett. Több száz olyan film elkészítésében vett részt, amely emberek millióinak okozott örömet. Több színész is neki mondott köszönetet az Oscar-díj átvételekor, és jótékonysági és politikai célokra is nagylelkűen adományozott”.

Forrás: Fotó: Drew Angerer/Getty Images

 

A bíró, miután 16 évre ítélte Weinsteint, hozzátette: “Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de így határoztam”.

Mindhárom vád, amely alapján Weinsteint elítélték, egy európai modell vallomásán alapul, akit anonimitása miatt Jane Doe #1-ként emlegetnek.

A nő azt állítja, hogy az egykori producer a 2013-as LA Italia Filmfesztivál után megerőszakolta őt a Mr. C Hotelben.

Joe Doe #1 a lányával jelent meg a bíróságon és zokogva arra kérte a bírót, hogy mielőbb ítélje el Weinsteint. “Remélem, a legnagyobb börtönbüntetést szabja ki rá. – mondta –

“Még tíz évvel az eset után is rendkívül nehéz itt állnom, mivel még mindig elevenen élnek bennem a történtek. Évek óta cipelem ezt a traumát, a tévhitet, hogy az egész az én hibám”.
Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images

 

Miközben Weinstein arról beszélt, hogy ebből semmi sem igaz, Jane Doe #1 végig zokogott:

“Ez egy kitalált történet. Minden tiszteletem mellett, Jane Doe #1 egy színésznő, aki remekül tud könnyeket kicsalni”

– mondta Weinstein.

Weinsteint több mint 100 nő vádolta meg szexuális zaklatással és visszaéléssel, és 2017-es bukása lobbantotta be igazán a #MeToo mozgalmat. A túlélők történet inspirálta a tavaly bemutatott Azt mondta című filmet. Weinstein következetesen kitart az ártatlansága mellett, védői pedig azzal érvelnek, hogy az egykori filmproducert használják a #MeToo mozgalom kirakatfigurájának.

(via Variety)