Hátborzongatóan vicces a barátságos Adolf Hitler a Jojo Rabbit új előzetesében

Van gránáthajítás és könyvégetés, az ügyesek páncélöklöt is kapnak, de mi van, ha valakinek nem igazi náci vér kering az ereiben, bár Hitler a legjobb barátja? Itt a Jojo Rabbit hivatalos előzetese.

A nyár közepén már megjelent az új-zélandi csodagyerek színész-rendező Taika Waititi (Thor: Ragnarök, Vademberek hajszája, Hétköznapi vámpírok) új vígjátékának rövid kedvcsináló előzetese, és már onnan lehetett tudni, hogy a Jojo Rabbit zseniális lesz. Na jó, ezt már onnan lehetett tudni, amikor az első szinopszis napvilágot látott, amelyből kiderült, hogy a film egy Jojo nevű kissrácról szól majd, akinek a náci Németországban van egy Adolf Hitler nevű képzeletbeli barátja. Egy ilyen alaphelyzetből egy Waititi kaliberű filmes csak valami zseniálisat tud kihozni, és a most kijött első hivatalos teljes előzetes erre egyáltalán nem cáfol rá, sőt!

Az előzetes ugyanis elképesztően szórakoztató és rendkívül szerethető! Hőse, a picike árja Jojo Betzler (Roman Griffin Davis), a helyi Hitlerjugend oszlopos tagja, aki a mozgalmat barátaival együtt remek mókának tartja, hiszen lehet sátorozni, kést dobálni, gránátot hajítani, könyvet égetni és csupa izgalmas dolgot csinálni. A náci ideológia azonban valahogy idegen neki, a többieknek pedig ő nem elég vérszomjas, ezért is nevezik el Nyuszinak. Jojo világa akkor áll igazán a feje tetejére, amikor kiderül, hogy az őt egyedül nevelő anyja (Scarlett Johansson) egy zsidó lányt rejteget a padláson, és tudjuk, miket mondanak a Hitlerjugendben a zsidókról. Ilyenkor jön jól egy barát, még akkor is, ha képzeletbeli, aki nem más, mint a „kedélyes-sármos”, kissé kelekótya Adolf Hitler – és a Führert maga a rendező játssza.

A héten a Torontói Filmfesztiválon debütáló Jojo Rabbit deklaráltan Waititi gyűlöletellenes filmje, de a jelek szerint ez a politikai üzenet nem ment a kreativitás és a szórakoztatás rovására. A kissrác és Hitler barátsága elképesztő, ráadásul ehhez egy nagyszerű gyerekszínészt találtak. A padláson rejtőző lány sem az átlagos Holokauszt sztoriból lépett ki, és elképesztő mennyiségű vizuális poén gazdagítja mindezt, miközben az "I'm a Believer" szól a The Monkees-tól vagy a "Heroes" David Bowie-tól – csakhogy németül. Mindez meg van spékelve jópár csatajelenettel, de az majd csak októberben derül ki, hogy ezek is képzeltek, vagy valóságosak. A filmet október 18-án mutatják be az amerikai mozik, hozzánk valamivel később érkezik. A már említett színészeken kívül szerepel benne a Ne hagyj nyomot! című alkotásból ismert Thomasin McKenzie (ő játssza a rejtegetett zsidó lányt), Sam Rockwell energikus náciként, Rebel Wilson a könyvégetések felelőseként, Stephen Merchant (A hivatal, Logan – Farkas, Családi bunyó) kicsit buggyant gestapósként, és a Trónok harca sztárja, Alfie Allen is.