Híres színészek és még híresebb testvéreik

Május 6-án ünnepelte a születésnapját Lars Mikkelsen, Mads Mikkelsen bátyja, akinek a neve talán nem olyan ismert, mint az öccséé, de akit biztos több filmben/sorozatban is láttatok már. Ennek kapcsán mutatunk egy tucatnyi híres testvérpárt, sőt -triót, -kvartettet és -kvintettet is!

Lars és Mads Mikkelsen

Az 1965-ben született Mads Mikkelsent, a Pusher-filmek, az Ádám almái, az Esküvő után, a Casino Royale, A vadászat, a Hannibal című sorozat, a Doctor Strange, a Még egy kört mindenkinek, Az igazság bajnokai és a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai sztárját nyilván senkinek sem kell bemutatni. Az elsőszülött Lars mindössze másfél évvel idősebb Madsnál, és még nála is több filmben és szériában szerepelt, de mivel ezek között több a mellék-, mint a főszerep, nem lett akkora sztár. Pedig ő volt az Egy gyilkos ügy (The Killing) című krimisorozat Troels Hartmannja, A fejvadász című kiváló dán thriller Martinja (ez ráadásul főszerep), játszott a Sherlockban és a Kártyavárban, szinkronizált a Star Wars: Lázadókban, legutóbb pedig a Vaják Stregoborjaként láthattuk.

Lars és Mads Mikkelsen. Forrás: Claude Medale / Corbis via Getty Images és Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images


Beanie Feldstein és Jonah Hill

Mivel ennek a báty-húg duónak különbözik a vezetékneve, sokan valószínűleg azt sem tudták, hogy testvérek, Jonah Hill ugyanis lerövidítette születési nevét, a Jonah Hill Feldsteint, amikor az olyan produkciókkal, mint a Multik, haza!, A 40 éves szűz, a Távkapcs, a Felkoppintva, de főleg a Superbad – Avagy miért ciki a szex?, betört a filmvilágba.

Mivel Beanie Feldstein kereken tíz évvel fiatalabb nála, az ő napja jóval később virradt fel:

habár volt korábban egy-egy kisebb szerepe néhány tévésorozatban, első fontosabb munkáját a Rossz szomszédság 2-ben kapta; ezt követően játszott a Lady Birdben, majd a 2019-es Éretlenségi című Olivia Wilde-rendezés, ez a kiváló és vicces felnövekvéstörténet hozta meg számára a nagy áttörést. Mostanában az Apple TV+ animációs sorozatában, a Harriet, a kémben hallhatjuk szinkronizálni, illetve ő játszotta az American Crime Storynak a Clinton–Lewinsky-botrányt feldolgozó harmadik, Impeachment című évadában Monica Lewinsky szerepét.

Forrás: Paul Archuleta / FilmMagic / Getty Images


Andrew, Luke és Owen Wilson

Nehéz eldönteni, hogy az 1971-ben született Luke vagy bátyja, az 1968-as Owen Wilson az ismertebb: talán Owen, mivel ő amellett, hogy a különc rendező, Wes Anderson egyik állandó színésze, gyakrabban vállal szerepet fősodorbeli, kifejezetten népszerű produkciókban (lásd: Apádra ütök-filmek, Ünneprontók ünnepe, Elhajlási engedély, Vegyél el), miközben Luke-ot legutóbb irodalmi adaptációkban (lásd Az Aranypintyet és az HBO Maxon elérhető A győztes lelenc csapatot) és egy Atom Egoyan-rendezésben (A díszvendég) láthattuk.

Van azonban egy harmadik Wilson-fivér is,

akiről valószínűleg a legtöbben még csak nem is hallottunk: a legidősebb, lassan 58 éves Andrew, aki leginkább öccsei filmjeiben tűnik fel (Petárda, Okostojás, Zoolander, Tenenbaum, Szívem csücskei, Hülyék paradicsoma, Honnan tudod?, Elhajlási engedély, Vad évad, Apavadászat) – saját jogán például A bambanőben és a Hajrá, Bliss!-ben láthattuk.

Andrew, Owen és Luke Wilson. Forrás: Jeff Vespa / WireImage for ThinkFilm / Getty Images


Valter, Gustaf, Bill és Alexander Skarsgård

Stellan Skarsgård svéd színésznek és első feleségének, egy My nevű orvosnak összesen hat gyermeke született (majd a férfinak második feleségétől, Megan Everett-től újabb kettő), akik közül a legtöbb fiú, és a legtöbb szintén színész lett. A legismertebb közülük minden bizonnyal a legidősebb, Alexander Skarsgård, akit hamarosan Az Északiban láthatunk, de szerepelt a Hatalmas kis hazugságokban, a Tarzan legendájában és a True Bloodban is. Gustafot, a másodszülöttet leginkább a Vikingek című sorozat Flokijaként ismerhetjük, de játszott egy másik híres szériában, a Westworldben is. A második legismertebb a negyedik fiú, Bill, aki az Az-filmek gyilkos bohócaként robbant be, majd feltűnt az Örökkévalókban, és benne lesz a John Wick 4-ben is. Végül az ötödik fiú, Valter A sötétség gyermekeiből és a Fekete tó című sorozatból lehet ismerős. A teljes Skarsgård-klánról ide kattintva láthatunk egy csoportképet.

Gustaf, Bill, Alexander, a külön képen pedig Valter Skarsgård. Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images és Dia Dipasupil / Getty Images


Luke, Liam és Chris Hemsworth

Habár a legfiatalabb Hemsworth, Liam is olyan mainstream produkciókban bukkant fel, mint Az éhezők viadala-filmek vagy A függetlenség napja: Feltámadás (és a Miley Cyrusszal kötött rövid házassága miatt is biztos sokan hallottak róla), egyértelműen a Thor megformálásával világsztárrá vált középső fivér, Chris a leghíresebb a családból. De a Wilson testvérekhez hasonlóan

itt is van egy mellőzött báty, Luke,

aki azonban Andrew Wilsontól eltérően nemcsak híresebb tesói filmjeiben szerepel, hanem viszonylag épkézláb saját filmográfiája van olyan tételekkel, mint a Westworld, a Halálom napja, a Young Rock vagy a Gyilkosság három felvonásban.

Liam, Chris és Luke Hemsworth. Forrás: Albert L. Ortega / Getty Images


Ann, Joan és John Cusack

Újabb meglepetés! Nagyot tévedett ugyanis, aki azt hitte, csak két Cusack létezik a filmvilágban, a hasonló nevű, de külsőleg meglehetősen különböző nővér és öcs, Joan és John – hiszen itt a harmadik, legidősebb testvér, Ann, akinek majdnem ugyanannyi munkája volt, mint szerencsésebb tesóinak, csak mivel főképp tévésorozatokról van szó (A fiúk, Castle Rock, Better Call Saul, Mr. Mercedes, Doktor Addison stb.), nem tett velük szert akkora ismertségre. A Cusackek közül minden bizonnyal John a leghíresebb, olyan filmjeivel, mint a Pop, csajok satöbbi vagy A John Malkovich menet – pedig Joan két Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet (a Dolgozó lánnyal és A boldogító nemmel érdemelte ki). Mostanában viszont mindketten el vannak tűnve picit.

Ann, John és Joan Cusack. Forrás: Matt Carmichael / Getty Images


Matthew és Alexandra Daddario

Habár az egyebek mellett átható kék tekintettel rendelkező Alexandra Daddariót már a Percy Jackson-filmekben is láthattuk, a nagy áttörést a True Detective első évada hozta meg a számára, amelyben Woody Harrelson karakterének szeretőjét alakította, gyakran igen lenge ruházatban. Bár még nem futott be hatalmas karriert, a szép színésznő folyamatosan jelen van a film világában – legutóbb A Fehér Lótusz című HBO-sorozatban láthattuk. Az Alexandránál másfél évvel fiatalabb Matthew Daddario elsősorban az Árnyvadászok – A végzet ereklyéi című sorozat rajongói számára lehet ismerős, de játszott a Kísértés című filmdrámában és az Elpuskázva című vígjátékban is. A testvéreknek van egy Catherine nevű húguk is, de őt külön nem soroltuk fel, mivel színészként még épp csak bontogatja a szárnyait: a magyar nézők egyelőre csak a Diane védelmében egyik epizódjában láthatták.

Forrás: Stefanie Keenan / Getty Images for GQ Magazine


Alexis, Richmond, Rosanna, David és Patricia Arquette

Rosanna Arquette-ről, a Ponyvaregény átszúrt nyelvű tetoválófeleségéről, Patricia Arquette-ről (mára talán az Arquette testvérek leghíresebbikéről), többek közt a Médium, A tett és a Különválás című sorozatok sztárjáról és a Sikoly-filmek Dewey seriffjét alakító David Arquette-ről bizton mindenki hallott már.

Jóval kevesebben vannak, akik ismerik Alexis Arquette-et (Rosanna és Patricia öccsét, David bátyját), aki Robert néven született,

majd 2006-ban nővé alakult, de 2013-tól 2016-ban, AIDS-ben bekövetkezett halálig ismét férfiként élt.

Alexis, Rosanna, Richmond, Patricia és David Arquette. Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images


Habár Alexis Arquette feltűnt A csaj nem jár egyedülben, a Chucky menyasszonyában, a Nászok ászában, az Édeshármasban és A porban is, leghíresebb szerepe élete végéig az az aprócska megjelenés maradt, amit a Ponyvaregényben nyújtott (ő volt az a férfi, aki a rajtaütés során a szomszéd szobában bujkál, majd egy teljes tárat kilő Jules-re és Vincentre, de nem találja el őket). Alexis mellett van még egy Arquette testvér: ő Richmond, aki korban Rosanna és Patricia között helyezkedik el, ismertségben viszont legalul – olyan filmek és sorozatok jelentéktelen mellékszereplőjeként (nem) emlékezhetünk rá, mint a Harcosok klubja, a Hetedik, a Dirt – A hetilap, a Benjamin Button különös élete vagy A boldogító talán.


Daniel, William, Stephen és Alec Baldwin

A Baldwin klán tagjairól biztosan mindenki hallott már, de azért most megragadnánk az alkalmat, hogy tételesen is összeszedjük őket, mivel az egyetlen A-listás sztárt, Alecet leszámítva valószínűleg mindenki keveri őket. Alec Baldwint, a legidősebb fivért tehát senkinek sem kell bemutatni; a legfiatalabbat, Stephen Baldwint láthattuk az Édeshármasban, a Közönséges bűnözőkben és az Ámokfutamban, Williamet az Egyenesen átban, a Sliverben, a Vérfagyasztóban, továbbá az Édes, drága titkaink és a Gossip Girl – A pletykafészek című sorozatokban, a másodszülött, Daniel pedig egy csomó mindenben szerepelt, amiben minden bizonnyal sosem láttuk (amiben láthattuk is, az talán a Gyilkosság lólépésben, a Mondvacsinált hős, a Gyilkos utcák és a Döglött akták).

Érdekesség, hogy van egy Adam Baldwin nevű színész is (például a Fireflyban és a Serenityben szerepelt), aki csak távoli rokona a Baldwin testvéreknek:

elképesztően régi közös őseik éltek az 1600-as évek Angliájában, Adam viszont a családnak nem a Long Island-i, hanem a chicagói ágához tartozik.

William, Stephen, Alec és Daniel Baldwin. Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images


Warren Beatty és Shirley MacLaine

Erről a két színészlegendáról sem feltétlenül köztudott, hogy testvérek, hiszen Shirley MacLaine – némileg megváltoztatva – az édesanyja nevét használja.

A híres nővért és öcsöt minden bizonnyal mindenki ismeri, csak azért vettük fel őket a listára, hogy felhívjuk rá a figyelmet, hogy egy családba tartoznak. De azért a rend kedvéért álljon itt néhány fontos filmjük: Warren Beattyt a Bonnie és Clyde-ból, a McCabe és Mrs. Millerből, a Dick Tracyből és a Bugsyból ismerhetjük, de van néhány rendezése is (Ép testben épp, hogy élek, Vörösök); míg Shirley MacLaine talán A legénylakásban, a Bajok Harryvel című Hitchcock-filmben, a Becéző szavakban és az Acélmagnóliákban volt a legemlékezetesebb.

Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images


Emily és Haley Joel Osment

Haley Joel Osment ugyan nem nevezhető nagy sztárnak, de olyan ikonikus filmekben szerepelt (Forrest Gump, Hatodik érzék, A. I. – Mesterséges értelem) még gyerekként, hogy azokkal örökre bevésődött a neve egy bizonyos korosztály agyába. Bizonyára velünk együtt sokan nem tudták, hogy a ma már 34 éves színésznek van egy négy évvel fiatalabb húga, Emily, aki szintén egészen zsenge kora óta van a szakmában. Az időközben énekes-dalszerzővé is avanzsált színésznő még gyerekként olyan sorozatokban és filmekben szerepelt, mint a Jóbarátok, a Kémkölykök második és harmadik része, majd kamaszként jött a Hannah Montana, felnőttként pedig az Anyák gyöngye. A Disney-sztár címkétől való megszabadulást ezt követően A Kominsky-módszerben, jelenleg pedig Az ifjú Sheldonban folytatja.

Forrás: Barry King / Getty Images


Pablo és Liev Schreiber

Liev Schreiber nem számít A-listás sztárnak, de sokan ismerik a nevét, hiszen mainstream produkciókban (X-Men kezdetek: Farkas), kritikuskedvenc filmekben (Spotlight: Egy nyomozás részletei) és népszerű sorozatokban (Ray Donovan) egyaránt szerepelt. Csak kevesen tudják, hogy van egy fiatalabb féltestvére, akivel az édesapjuk a közös – de míg az 1967-ben San Franciscóban született Liev édesanyja zsidó munkásosztálybeli családból származott, addig Pablo még csak nem is ugyanabban az országban született: 1978-ban látta meg a napvilágot Kanadában, egy pszichoterapeuta anya és színpadi színész apa gyermekeként (keresztnevével pedig Pablo Neruda chilei költő előtt tisztelegtek).

Pablo és Liev Schreiber. Forrás: Al Pereira / WireImage / Getty Images


Pablo Schreiber tinédzserként költözött az Egyesült Államokba, Seattle-be, ő is a színészi pályát választotta, és a jelek szerint jó viszonyt ápol a féltestvérével. A színészt főleg a sorozatrajongók kedvelhetik: olyan szériákban játszott, mint

a Drót, a Nancy ül a fűben, a Krízisben, a Különleges ügyosztály, az Amerikai istenek, a Narancs az új fekete, a Jacob védelmében vagy a Halo.

De pár mozifilmben is feltűnt, például Az első emberben, a Felhőkarcolóban, a Gengszterzsarukban, a 13 óra: Bengázi titkos katonáiban vagy a Vicky Cristina Barcelonában.


(via IMDb)