Hol nézhetünk filmeket és színdarabokat most, hogy bezártak a mozik és a színházak?

Van élet a tévéadókon túl: online filmfesztiválok, Távmozi, SzínházTV, eSzínház, IndaFilm, na és persze ott a Netflix és az HBO GO is.

A koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés jegyében 2020. november 11-től életbe lépett szigorított intézkedéseknek megfelelően minimum 30 napra bezár minden magyarországi mozi, a Cinema City országos hálózatának plázamozijaitól kezdve a kisvárosi filmszínházakig. Akik a következő négy hétben sem szeretnének filmélmények nélkül maradni, viszont keveslik a hagyományos tévécsatornák nyújtotta kínálatot, azoknak igyekszünk az alábbi összeállítással segíteni.

  •  Távmozi: a Budapest Film alternatívája azoknak, akik korábban szerettek a Puskin és a Tabán filmszínházakba járni. A 18. Olasz Filmfesztivál még tart, számos Magyarországon még nem vetített alkotással – az összes olyan filmet meg lehet tekinteni online, melyek a bezárás miatt a Puskinban elmaradtak. November 18-án, az European Cinema Night keretében a Berlin Alexanderplatz új változatát vetítik, a film után Zoom-beszélgetéssel, november 24-én kezdődik a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. A november 21-i animációs válogatás (Anilogue Warmup) már a november 25-29. közötti Anilogue fesztivál előszele. 17-én a Fórum Kino sorozatban A Fal tekinthető meg ingyenesen. A Goethe Intézet is vetít ezeken kívül: Rainer Werner Fassbinder eredeti Berlin Alexanderplatz-adaptációját december 11. és 13. között lehet majd megtekinteni a Távmoziban eredeti nyelven, angol felirattal, november 23-án pedig a Hi, Al lesz műsoron magyar felirattal. A Távmozi műsorrendi előadásain olyan sikerfilmek is megtekinthetőek lesznek, mint a Valan, a Monos, vagy a Bolti tolvajok.
  • Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilmes Fesztivál: itt november 10-től november 22. éjfélig nézhetünk filmeket, egy részüket ingyen, más alkotásokat 5-50 filmre szóló „kölcsönzőjegy” kiváltásával.
  • SzínházTV: színvonalas online színházi közvetítések tárháza, hogy a kultúrára szomjazók a koronavírus-járvány ideje alatt is a lehető legközelebb kerülhessenek a kőszínházi élményekhez. November 12-én este 19:00-kor a Jurányi Inkubátorház előadásában az Egy őrült naplója lesz látható, de lesznek majd előadások a Centrál Színház, a Játékszín és a Katona József Színház társulatától is.
  • eSzínház: az Alapítvány a Magyar Színházakért online platformja, ahol a Pesti Színház, az Örkény István Színház, a Kecskeméti Katona József Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és sok más társulat rögzített előadásait és online premiereire válthatunk jegyet.
  • Operaház – OperaLive: a patinás intézmény önálló kezdeményezése, heti négy alkalommal élőben közvetített operákkal, balettestekkel és kamarakoncertekkel.
  • A Müpa Youtube-csatornája: rengeteg Beethoven-videóval, a legendás német zeneszerző születésének 250. évfordulójára megrendezett Beethoven-emlékév jegyében.
  • Magyarhangya: magyarországi közösségi alapokon működő filmforgalmazó, fontos társadalmi kérdéseket boncolgató, ingyenesen megtekinthető alkotásokkal.
  • IndaFilm: az Indamedia online videótára, olyan ingyenesen megtekinthető hazai gyártású kultfilmekkel, mint a Csapd le csacsi, az Érzékek iskolája, az Argo vagy az Üvegtigris-trilógia.
  • Netflix: a világ egyik legismertebb streaming platformja, 30 napos ingyenes kipróbálási lehetőséggel. A kínálatukban megtalálható töménytelen mennyiségű filmet és sorozatot asztali számítógépen, laptopon, tévén, Playstationön és Xboxon keresztül is lehet nézni.
  • HBO GO: a Netflix legfőbb riválisa, 7 napos ingyenes kipróbálási lehetőséggel. 6400 órányi sorozat és film akár okostelefonra,  tabletre, PC-re és Macre – ahogy a szlogenjük is mondja: ez nem tévé, ez HBO!