Hugh Grant nem élvezte a Jokert

Nem azért, mert a film nem tetszett neki, egészen más okai voltak. De vajon akkor mit utálhatott rajta ennyire?

„Én öregedtem meg, vagy a mozi tényleg túl hangos lett? Elviselhetetlen. Értelmetlen”

– írta ki a Twitterre a színész a Vue Cinemas brit moziláncnak címezve. A beszélgetés további részéből pedig kiderül az is, hogy a sztár a londoni Fulham Broadwayen nézte meg a Joker című filmet, és azt találta élvezhetetlenül hangosnak.

Első válaszában a mozilánc egyik sajtósa biztosította róla Grantet, hogy rendszeresen ellenőrzik, hogy a mozijaik megfelelnek-e az egészségügyi és biztonsági előírásoknak, ezenkívül megígérte, hogy továbbítják a panaszt az illetékeseknek. Mikor a színész felvetette, hogy még azt sem tudják, melyik mozijukban történt a dolog, a Vue egy másik sajtósa is felvette vele a kapcsolatot, és a részletek iránt érdeklődött, amiket a sztár meg is írt neki, de ezután már nem kapott érdemi választ.

A threadben egyébként mások is azt írták, hogy a Vue mozikban túl hangosak a filmek, de hivatalos válasz egyiküknek sem érkezett, csak mindenkit biztosítottak róla, hogy ki fogják vizsgálni a problémáját. A legviccesebb azonban kétségtelenül az a twitterező volt, aki azt javasolta, hogy Hugh Grantnek a szeme védelme mellett legközelebb a füleinek a védelméről is gondoskodnia kellene – és mellékelte a Sztárom a párom ominózus búvárszemüveges jelenetét.

A leghasznosabb hozzászólás egyébként egy Jon Thompson nevű producertől érkezett, aki szerint a legtöbb moziban nem törődnek vele, hogy megfelelően állítsák be az érkező hanghullámok frekvenciáját, ezért – hiába mérnek esetleg decibelre megfelelő hangerőt – a közönségben az az érzés alakul ki, mintha túl hangosan szólna a hangrendszer. „Ugyanebből az okból én sem tudom a saját filmemet vagy bármilyen más filmet megnézni a multiplex mozikban. Olyan, mintha egy étteremben minden ételbe túl sok sót raknának” – olvasható a szakember megjegyzése.

A túl hangos mozik problémájával egyébként (Grant panaszától függetlenül) a Brit Fülzúgás Egyesület is foglalkozott már, és felkeresték a vezető hangrendszer, a Dolby képviselőit is. Az egyesület szóvivője szerint a mai sztenderdek alapján 85 decibelre szokták állítani a mozik hangrendszerét, de ők maguk sokkal biztonságosabbnak találják a 80 decibelt – és már ekkora különbség is sokat számíthat.

A Dolby szóvivője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a mozibajárók túl hangosnak érzékelnek valamit, annak nemcsak a hangerő lehet az oka, hanem az is, hogy a moziüzemeltetők, tekintet nélkül az egyes termek méretére, mindenhol ugyanazt a decibelt állítják be, márpedig egy kisebb teremben ugyanaz a hangerő hangosabbnak tűnhet a torzítás miatt, ami ugyanolyan diszkomfort érzést kelthet, mint a túl nagy decibel.


(via The Guardian)