Idén nem ismétlődhet meg minden idők legkínosabb Oscar-bakija

Még Warren Beatty is csak a jó nyertest mondhatja be, mert megszigorítják a borítékos protokollt.

Emlékszünk még a tavalyi Oscar-gála legcikibb pillanatára? Igen, arra, amikor a zavartan toporgó Warren Beatty addig-addig tökölt a legjobb film kategória nyertesének felolvasásával, hogy az ideges Faye Dunaway végül kikapta a kezéből a borítékot, és bemondta, hogy a Kaliforniai álom nyert – miközben a valódi győztes a Holdfény volt.

Fotó: Kevin Winter / Staff / Getty Images

 

A hiba ott került a gépezetbe, hogy Beattynek nem a jó borítékot nyomták a kezébe a szervezők, hanem azt, amelyiken az állt, hogy a legjobb színésznő díját Emma Stone kapja a Kaliforniai álomért – csakhogy ezt a díjat ekkorra már kiosztották. Beatty érezhette is, hogy valami nem stimmel a névvel, a filmmel és a kategóriával, de 79 évesen már nem tudta frappánsan lereagálni a helyzetet, és nem szólt rögtön a szervezőknek (pedig még bele is nézett a borítékba, hogy nincs-e ott egy másik papír a jó filmcímmel). Faye Dunaway pedig valószínűleg csak a harsogó La La Land feliratot látta a papíron, Emma Stone nevét már nem, így ezt a filmcímet harsogta bele az éterbe:

Mivel ekkora baki még sosem volt korábban az Oscar-gálákon, a szervezők nem is tudtak rá jól reagálni. Kivonult a színpadra a Kalifornia álom teljes stábja, sorra mondták a producerek a köszönőbeszédeiket, és legfeljebb csak egy páran furcsállhatták, hogy mi a fenét sertepertél még mindig a pódiumon Warren Beatty a fülhallgatós-mikrofonos szervezők és a házigazda Jimmy Kimmel társaságában.

Az, hogy kik lesznek egy adott évben az Oscar-nyertesek, az Amerikai Filmakadémia tagjai döntik el, titkos szavazással. A pontos végeredményt viszont ők is csak a gálán tudják meg, a győztesek kilétét kizárólag a szavazás hitelesítését végző cég, a PricewaterhouseCoopers alkalmazottai tudják. Ők azok, akik egymást is szigorú protokoll mentén ellenőrizve összekészítik a győztesek nevét tartalmazó borítékokat, és a ceremónia menetéhez igazítva sorrendbe rendezik. Tavaly ez a sorrend csúszhatott valahogyan meg, és amíg Emma Stone a díjjal és a nevét tartalmazó papírral együtt lement a színpadról az egyik oldalon, a másik oldalon nem semmisítették meg az Emma Stone-os borítékot, hanem azt nyomták Warren Beatty kezébe az igazi kategóriagyőztes helyett.

Na ilyen baki nem fog idén történni, legalábbis a a PricewaterhouseCoopers szerint. Szigorítottak a belsős protokolljukon, és másik két ember fogja a borítékok sztárok kezébe nyomását felügyelni a színpad két oldalán, nem azok, akik tavaly (és az azt megelőző években is). A titkos szavazás lebonyolításába idén az Akadémia és a Price mellé bekerült egy harmadik szereplő is. Emellett sokkal szigorúbban veszik majd a szociális médiában megjelenő tartalmakat: nem lehet a sztároknak és a backstage-ben dolgozóknak sem a gála alatt mobilozni és szelfiket kitenni az Instagramra. És persze az is igencsak valószínű, hogy Warren Beatty és Faye Dunaway idén már nem fognak díjat átadni senkinek. (via Digital Spy)