Így változott a nézők ízlése az évtizedek során

Az Apple adatvizualizáció szakembere színes grafikonokon mutatja be, mik voltak a legnépszerűbb mozgóképes zsánerek 1910 és 2021 között.

Hogyan változtak a tartalomfogyasztási szokásaink és a filmes ízlésünk az elmúlt 111 évben? Erre az izgalmas kérdésre kereste a választ Bo McCready (internetes berkekben: @boknowsdata), aki végül egy szemléletes diagramon keresztül mutatott átfogó képet arról, hogy az elmúlt évszázad különböző évtizedeiben mely műfajok dominálták leginkább a hollywoodi álomgyárat. Íme:

McCready (aki egyébként civilben az Apple egyik adatvizualizációs szakembere) a jól ismert internetes filmadatbázis, az IMDb.com adatai alapján összeállított egy szekérderéknyi grafikont, amelyeken nyomon követhetjük, hogy 1910-2021 között mennyire voltak népszerűek bizonyos filmes zsánerek, így azt is megtudhatjuk, hogyan változott a nézők ízlése az évtizedek során.

McCready adataiból úgy tűnik, hogy a háborús filmek, a musicalek és a westernek népszerűsége drámaian lecsökkent az elmúlt évszázadban. Eközben a horrorfilmek, a thrillerek és a sci-fi ma a virágkorukat élik, és a dokumentumfilmek száma is nagy mértékben megugrott a '90-es évektől kezdve. Az adatokból emellett az is világosan látszik, hogy a vígjáték az egyetlen olyan filmes műfaj, amely az idők során semmit sem vesztett a népszerűségéből.

(via Digg.com)

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.