Ilyen volt Zelenszkij, a színész

Megszólalt a rendező, aki 10 filmben dolgozott együtt a színészből lett politikussal.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, azaz a jelenlegi ukrán elnök a karrierjét mint komikus és színész kezdte. Végezettségét tekintve jogász, de még az egyetem alatt beleszeretett a színházba, és inkább a színjátszást választotta. 2005-ben, 27 évesen eljátszotta A három muskétás tévés adaptációjának egyik főszerepét, ráadásul a forgatókönyvet is ő írta. D’Artagnant alakította, aki Párizsba érve szembesült vele, hogy ebben a verzióban a muskétások mind nők.

Rá egy évre elindult a Dancing with the Stars ukrán kiadásában, és meg is nyerte.

Később társíróként és főszereplőként jegyezte a No Love in the City című vígjátékot, amelyben három New Yorkban élő orosz férfit Szent Bálint impotenciával átkoz meg, amelyből csak akkor szabadulhatnak, ha megtalálják az igaz szerelmet. Két folytatás és egy sorozatverzió is készült a filmhez, mindkettő Zelenszkij közreműködésével.

Ezenkívül írt még egy munkaügyi romkomot (Office Romance. Present Day), és szerepelt egy trilógiává bővült, Idétlen időkig típusú vígjátékban is (8 első randi), amelyben ugyanazt az egy napot kellett újra és újra átélnie. 2012-ben a Corporal vs. Napoleon című filmben tűnt fel, amelyben a sztori szerint az oroszok egy gyönyörű nőt küldenek Napoleonnak, azzal a céllal és reménnyel, hogy a háború helyett inkább a szexszel foglalkozik, és ezáltal legyőzhetővé válik.

Zelenszkij volt továbbá Paddington maci szinkronhangja is mindkét filmben, az igazán átütő sikert azonban a Servant of the People című sorozat hozta el neki, amelyben egy olyan tanárt alakít, aki a korrupció elleni kirohanásának köszönhetően az elnöki székben találja magát. A színész ezt követően 2018-ban, élő adásban jelentette be, hogy politikusnak áll, és a szavazatok 73%-át begyűjtve egy évvel később le is győzte a regnáló elnököt, Petro Poroshenkót.

David Dodson amerikai rendező 10 alkalommal dolgozott együtt Zelenszkijjel, és a BBC reggeli műsorának adott interjújában csak dicsérni tudta a hozzáállását. Először csak a filmjeit vágta, később meg is rendezett hármat.

Mindig azt éreztette velem, hogy én vagyok Spielberg, megérkezett a forgatásra, rád nézett, és azt érezted, hogy meg tudod csinálni” -

mondta, hozzátéve, hogy Zelenszkij mindenkivel azt éreztette, hogy bízik benne és hogy élete legjobb teljesítményével fog előrukkolni.

Forrás: Channel 4

 

Dodson, aki sokat élt Ukrajnában, és feleségül is ukrán nőt vett el 12 éve, nem lepődött meg azon, ahogy Zelenszkij kezeli a mostani háborús krízist, mert tapasztalata szerint a bátorsága, határozottsága és eltökéltsége az ukrán nép hozzáállását tükrözi. Elárulta azt is, hogy amikor utoljára együtt forgattak, 2018-ban, már tudatában volt a színész politikai ambícióinak, de munka közben ez tabutémának számított, mert Zelenszkij külön akarta választani a munkáját a személyes terveitől.

Via: Independent