Íme a 8 leggyakoribb, néha pofonegyszerű kaszkadőrtrükk

A pofonegyszerű nem jelenti azt, hogy az adott trükk kivitelezéséhez ne kéne elképesztő tudás, odafigyelés és pontosság!

A texasi váltás

Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb trükk, amihez csak két dolog kell: egy jókora tárgy, amivel ki lehet takarni valakit vagy valakiket és a megfelelő időzítés. A dolog mindössze annyiból áll, hogy egy megkezdett mozdulatsor közben a kaszkadőr váltja a színészt vagy a színész a kaszkadőrt, függően attól, az elején vagy a végén van a veszélyesebb rész, amit egy profinak kell csinálni. A váltáshoz csak egy oszlop, szekrény vagy fatörzs kell, bármi, ami mögött az illető vagy illetők ki tudják várni a megfelelő időpontot, hogy helyet cserélnek az érkező vagy távozó emberrel. Remek példa erre a Nyomd, bébi, nyomd (2017), ahol Ansel Elgort és bűntársai egy bankrablás után „kiugranak” a nagy sebességgel egy szűk helyre beálló kocsiból, a cserét pedig a parkolóház egyik oszlopa takarja ki.

 

A racsnihúzó

Az akciófilmek leggyakoribb jelenete az, amikor egy komolyabb bunyó vagy összecsapás során valakit akkora ütés vagy rúgás – esetleg lövés – ér, hogy annak erejétől hátrarepül, opcionálisan nekicsapódva a falnak vagy egy kemény tárgynak. Ami mindig jól néz ki, a hatást pedig az úgynevezett „racsnihúzó” effektussal érik el. Ilyenkor a színészre, de még inkább annak dublőrjére kábeleket erősítenek, amelyeket levegőnyomású hengerrel kapcsolnak össze. Ezek a kábelek előre vagy hátra mozoghatnak, és attól függően, hogy mekkora légnyomás van a hengerben, jelentős távolságra képesek az illetőt elrántani. Az Alkonyat - Napfogyatkozásban (2010) Monique Ganderton 7 métert repült, amikor egy egy CG-farkas megtámadta. Ennek az egyszerűbb verziója az ún „halott ember”, ahol ahelyett, hogy a kaszkadőrt egy bonyolult kötélzetrendszerhez kötnék, az illetőt egy drót köti valamilyen fixen rögzített a tárgyhoz. Itt mindössze annyi történik, hogy ha a teljes sebességgel rohanó kaszkadőr eléri azt a távolságot, ameddig a drót engedi, az ellenhatás visszarántja – ezt használják akkor is, ha „lerántanak” valakit a vágtató lóról.

 

A kamera kizárása

Gyakran adódik, hogy a forgatás során egy veszélyes mutatvány közben muszáj látszania a színész arcának, hogy azt higgyük, ő csinálja a kunsztot, de mégsem kockáztathatják, hogy a nagy sztár megsérüljön, és ilyenkor jön a „kamera kizárása”, bár valójában két trükkről van szó. A sérülések elkerülése érdekében két akciót rögzít külön-külön ugyanaz a kamera ugyanabban a rögzített beállításban, amelyeket aztán vizuális effektusok segítségével összeszerkesztenek. Az első trükkben csak maga a színész szerepel, akit a „racsnihúzóval” hátrarántanak, mintha ütés érné, a másikban a színész dublőrje jelenik meg és azt az akciót is látjuk, ami majd belekerül a filmbe, nyilván adott esetben lassabban, közvetlen kontakt nélkül, azt csak imitálva. Ilyen a Központi hírszerzés (2016) azon jelenete, amelyben Dwayne Johnson egy motoros támadóval találja magát szemben, aki egy motoros hátraszaltóval el is találja őt. Itt először a szóló motoros hátraszaltót vették fel egy rámpa segítségével, majd a Szikla dublőrjét, Tanoai Reedet rántották hátra – szerintünk kicsit látszik is a „csalás”.

 

A hangvilla

Ha egy színész repül, akkor azt elég egyszerű megoldani: felfüggesztik néhány drótra, ő pedig előreszegezi az állát és kinyújtja a karjait. Ha viszont úgy repül, hogy közben mozog, forog és különböző dolgokat csinál, kicsit bonyolultabb megoldás kell. Ez volna a „hangvilla”, amiből a színész testének mindkét oldalához két-két ágat rögzítenek. Az eszközt ezután egy egyszerű kormánykerék irányítja, amelyet egy kék vagy zöld ruhás kaszkadőr forgat, akit aztán digitálisan eltávolítanak, amikor a karakter új hátteret kap. A kormánykerék 360 fokban elfordítható, így a karakter „repülés” közben rengeteg dolgot csinálhat, és ezt láthattuk az élőszereplős Mulanban (2020), ahol a hősnő (Yifei Liu) harci jelenetei során teljes fordulatot hajt végre a levegőben, illetve ezt láthattuk a Demónában (2014) is, amikor Angelina Jolie a felhők között repdesett. A hangvilla nem helyettesíti teljesen a drótokat, amiket rendszerint a csípőhöz erősítenek, hogy a felsőtest szabad legyen, és amik felemelik a színészt, de ezek segítségével lehet a legkülönbözőbb mozgásokat végrehajtani.

 

Robbanó üveg

Az üveg nem játék, igen komoly sérüléseket okozhatnak még az új, apróbb szilánkokra törő biztonsági üvegek is. Az egyszerűbb jelenetekhez és kisebb  felületeknél ezért cukorüveget használnak, ami tényleg cukorból készül, de gyakran használnak átlátszó műgyantát is, egy olyan jelenethez azonban, ahol egy vagy több kaszkadőr egy egész ablakon vagy üvegajtón zuhan át, ez kevés. Ehhez sok kaszkadőrcsapat nyomólapokkal összekötött edzett üveget használ, ahol egy időzítő kapcsol be a megfelelő pillanatban.

Az igazi profik azonban apró robbanópatronokat használnak,

amiket vagy szintén időzítővel indítanak be, vagy számítógépes vezérléssel. Éppen annyi töltet kell csak, hogy az üveg megrepedjen, a többihez elég a kaszkadőr súlya és lendülete. Ez történik a John Wick: 2. felvonásban (2017) is, amikor Wick egy üvegajtót tör át a testével egy múzeumban – mert hol máshol csapna össze az olasz maffiával.

A varázsszőnyeg

A varázsszőnyeg a legjobb kaszkadőrmutatvány akkor, ha azt akarjuk elérni, hogy úgy tűnjön, mintha egy karakter emberfeletti sebességgel futna. A varázsszőnyeg egy járműre erősített nagy merev ponyva. A színész ezen a sima felületen fut, lehetőleg teljes erőbedobással, hogy úgy nézzen ki, mintha gyorsabban menne egy gepárdnál. A megoldás hátránya, hogy

csak sík felületeken, például aszfalton működik,

lehetőleg csakis egyenes irányban. Ha egyenetlen terepen dolgoznak, a színészeket és/vagy a dublőrjeiket egy csörlőhöz rögzített huzalrendszerhez erősítik, amit ellensúlyok tesznek stabillá. Ez a rendszer konkrétan megemeli és mozgatja az illetőt, akinek a lába az (optikai) hatás kedvéért azért a földet éri. Így futhat emberfeletti sebességgel a Fekete Párduc (Chadwich Boseman) és Amerika Kapitány (Chris Evans) a wakandai csata során a Bosszúállók: Végtelen háborúban (2018).


A süti

A legtöbb autós mutatványhoz profi sofőrökre van szükség, miközben az a cél, hogy a néző a film sztárját lássa, aki úgy csinál, mintha vezetne. Régen ilyenkor egy külön felvett mozgó utcaképet vetítettek mögé, de ez ma már nagyon gagyinak tűnne, az pedig kockázatos, ha a színész vezet, akármilyen jó is ebben. Ilyenkor lép be a képbe a süti (biscuit rig). Ez egy olyan jármű, amelyre más járműveket is fel lehet helyezni. Míg a színész a volán mögött  úgy csinál, mintha vezetne, a kaszkadőr sofőr az alatta lévő alacsony felépítésű járműkeretet vezeti, és ő az, aki a bonyolultabb trükköket megcsinálja, amihez komoly tudás kell,

hiszen így a súly és a magasság is más, mint egy normális autó esetében. 

Erre remek példa Hang nélkül 2 (2020) nyitójelenete, amelyben Emily Blunt karaktere hátrafelé hajt, miközben egy irányíthatatlan busz közeledik hozzá és családjához. Természetesen nem Blunt vezet a felvételen, hanem egy kaszkadőr az autó alatti másik autóban, teljes mértékben kontrollálva a járművek mozgását.

 

A zselé

Néha bizony fel kell valakit gyújtani, főleg háborús filmekben, mert az rendkívül látványos. Ehhez is van pár trükk, a több rétegű azbesztruha és egyebek, de mára a legfontosabb kellék a tűzálló zselé, a gyártója után Zel Gelnek is hívott  remek vízfelvevő képességű anyag a tűznek ugyanis először a vizet kell elpárologtatnia belőle, így meglepően sokáig ellenáll a lángoknak. A meglepően sokáig alatt maximum fél percet értsünk, de a biztonsági előírás 15 másodperc, utána jöhet a porral oltó. Addig is a legfontosabb szabály, hogy a zselével bekent, felgyújtott kaszkadőr ne vegyen levegőt, mert a forró levegő és füst komoly károkat okozhat a tüdőben. Persze

egyetlen kaszkadőr felgyújtása is komoly munkát és elővigyázatosságot követel,

de mi van, ha ennek a sokszorosával dolgoznak? A Trónok harca hetedik évadának azon epizódjában, amikor Daenerys Targaryen tűzokádó sárkánya, Drogon támad Jaime Lannister zsákmányt szállító szekereket kísérő seregére, legalább 73 lángoló kaszkadőr fetrengett a földön – el sem lehet képzelni, hogy lehet ezt biztonságosan lebonyolítani. Igaz, egy beállításban legfeljebb húsz ember lángol, de ez is iszonyú veszélyes volt, különösen a csoport közepén lévőkre nézve, akik a mellettük égőktől extra hőadagot és lángot kaptak, de senki sem sérült meg.

 

Forrás: Movies Insider