Íme a filmtörténelem 9 legbénább szörnyjelmeze

Szellemes toplista halloween alkalmából a horrorfilmek legbénább kreatúráival.

Halloween alkalmából egy olyan listát állítottunk össze a Looper hasonló tematikájú cikke nyomán, ami tele van egyszerre gyomorforgatóan ronda, ugyanakkor veszettül szórakoztató (mondhatni: szörnyen szellemes!) filmes kreatúrákkal. Íme a 9 legmeghökkentőbb rémpofa!

1. Robot Monster (1953)

Ebben a lenyűgözően béna, a maga korában 3D-ben is vetített B-filmben a Föld urai a szuperintelligens majomemberek lettek, és az emberiség pusztulását túlélő kevesek egyike egy család és egy tudós lettek. A Robot Monster mára egy kultikus B-mozi lett hatalmas rajongótáborral, és ha vetünk rá egy pillantást, máris világos lesz, hogy miért: a film főgonosza olyan, mint egy űrszkafandert viselő gorilla! És attól a pillanattól kezdve, hogy megpillantjuk azt a lényt, egyszerűen nem hisszük el el, hogy valaki anno tényleg zöld utat adott egy ilyen filmnek!

Forrás: Astor Pictures/Getty Images

 

2. From Hell It Came (1957)

Íme egy újabb hihetetlenül béna gumiszörny egy hihetetlenül béna B-filmből. Kimót, egy távoli, egzotikus sziget hercegét (Gregg Palmer) halálra ítélik az apja meggyilkolásáért, és egy üreges fatörzsbe zárva élve temetik el. A szigeten folyó nukleáris kísérletek miatt azonban Kimo egy gyilkos mutáns faszörnyként támad fel! Sajnos a rémség inkább mulatságos, mintsem ijesztő: a sok göcsörtös ága és az odvas kérge egy morcos emberi arcot formáz, de ez a szörny szó szerint egy fapofa, mivel a trükkmesterek egyáltalán nem gondoskodtak arról, hogy a szája, a szeme vagy bármije mozogni tudjon. De maga az ádáz, pokolbéli teremtmény is csak totyogni tud, mint egy pingvin!

 

3. I Was a Teenage Frankenstein (1957)

Mary Shelley 1818-ban megjelent Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című regényének szörnyetege ma már a popkultúra egyik legnépszerűbb alakja: több száz film, valamint tévésorozat, könyv és videójáték szól róla. Némelyik ezek közül igazi klasszikussá nemesedett, mint például az Universal stúdió szörnyfilmjei, de jó pár B-kategóriás förtelem is készült már a teremtője ellen forduló teremtmény főszereplésével. Ilyen például a I Was A Teenage Frankenstein, amelyben Frankenstein doktor hírhedt szörnyetege pont olyan, mint egy vidéki búcsúban vett, nagyon kényelmetlen farsangi maszkot viselő színitanodás növendék.

 

4. The Cyclops (1957)

Újabb tipikus gagyi „horror” az '50-es évekből, amikor minden B-filmet (természetesen ezt is!) úgy harangoztak be a készítők, mint minden idők legfélelmetesebb kalandját, amihez hasonlót addig még soha, senki nem látott a gyöngyvásznon! Nos, annyiból igaz ez a reklámszöveg, hogy valóban ritkán csodálhattunk meg ilyen béna szörnymaszkot ennyire sokáig, mint ebben a filmben. A történet szerint ugyanis a címbéli küklopsz nem a görög mitológia híres szörnyetege, hanem egy pórul járt tesztpilóta, akit sugárzás ért, megolvadt az arca, és most egy szinte meztelen, nyolcméteres óriásként riogatja egy egzotikus helyen az odatévedt kalandorokat.

 

5. The Alligator People (1959)

Egy fiatal feleség (Beverly Garland) az eltűnt férjét (Richard Crane) keresi, és közben nyugtalanító felfedezésbe botlik Louisiana állam fülledt mangrove mocsarainak mélyén: élete párját egy őrült tudós mentette meg a biztos haláltól azzal, hogy egy különleges, aligátorokból kinyert szérumot adott be neki. Csakhogy ezzel aligátoremberré változtatta a szerencsétlen férjet, akinek a megmentéséhez a szerelem ereje önmagában már nem elég... Ez az 1959-es film akár jó is lehetne, ha az ember-aligátor hibrid nem úgy nézne ki benne, mint egy iskolai fellépésre varrt jelmez, amit egy anyuka készített, miután a gyereke látott valahol egy képet a krokodilfejű egyiptomi istenről, Szobekről.

 

6. Creature From the Haunted Sea (1961)

Roger Corman, „a B-filmek pápája” nem véletlenül érdemelte ki ezt az eposzi jelzőt. A 95 éves, de pár éve még aktívan dolgozó producer legalább 400(!!!) krimi, sci-fi és horror megszületésénél bábáskodott, miközben olyan híres blockbustergyárosokat indított el a filmes pályán, mint Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Ron Howard, Gale Anne Hurd, Joe Dante, Irvin Kershner és James Cameron. Egyik saját rendezése, a Creature From The Haunted Sea akár még izgalmasnak is mondható thrillerként indul. Egy zsarolástól, lopástól és gyilkosságtól sem visszariadó szélhámos a kubai forradalom idején úgy dönt, hogy megöli a legénysége tagjait, és a halálukért egy legendás tengeri szörnyet tesz felelőssé. Azt azonban nem tudja, hogy tényleg létezik a mélytengeri rémség... Sajnos azonban a bestiában semmi félelmetes sincs, többek között annak köszönhetően, hogy Corman hírhedten zsugori volt a B-filmjei büdzséjének összeállításakor, így a címbéli kísértetjárta tenger gyilkos szörnyetege sem volt más, mint két pingponglabda, amit rátűztek egy rakás egymásra hányt Brillo mosogatószivacsra! A 2004-es Science Fiction and Fantasy Film Flashbacks című könyvben meg is említik, hogy a szereplőknek és a stábtagoknak igencsak koncentrálniuk kellett ahhoz, hogy ne nevessenek hangosan, amikor épp a szörnyeteg jeleneteit vették fel.

 

7. The Horror of Party Beach (1964)

A film pontosan azt kínálja, amit a címe is sugall. A tengerparton bulizó, iszogató és táncoló, bikinis-strandgatyás fiatalok életét nemcsak egy kőkemény motorosbanda garázdálkodása keseríti meg, de néhány radioaktív hulladékból született, ronda szörnyeteg is – akikről természetesen már messziről ordít, hogy valójában csak habszivacsba bújtatott statiszták.

 

8. Octaman (1971)

Nagyon furcsa belegondolni, hogy ezt a B-kategóriás marhaságot ugyanaz a Harry Essex rendezte, aki számos emlékezetes szörnyfilm, többek között A fekete lagúna szörnye forgatókönyvírója volt. Csakhogy amíg a lagúna szörnye a horrorrajongók egyik legkedveltebb figurájává vált, az Octaman polipembere egészen biztosan nem büszkélkedhet ekkora népszerűséggel. A filmben egy tudományos expedíció egy mexikói halászfalu szomszédságában felfedezi az emberek és a polipok furcsa hibridjét, amely az ottani radioaktív vizekben él. Hogy a kutatásokat tovább finanszírozhassa, Dr. Torres (Kerwin Mathews) visszautazik az Egyesült Államokba, és ott alkut köt egy cirkuszigazgatóval (Jerome Guardino), aki az egzotikus freak show-jában akarja mutogatni a bizarr mutánsokat. Amikor azonban visszautaznak Mexikóba, az egyik dühös polipember véres mészárlásba kezd... A rossz B-filmekhez hasonlóan az Octaman is nagyon komolyan akarja venni magát, csak hát valljuk be, ez a vérszomjasnak kikiáltott polipember olyan, mintha valami sportklub bénácska kabalaállata lenne.

 

10. Troll 2 (1990)

Minden idők egyik leghitványabb horrorfilmjében egy kisfiúnak a rég elhunyt nagyapja olvas fel esti rémmesét a goblinokról (csak akkor miért Troll 2 a film címe?!?), egy család pedig vakációra készül Nilbog kies városába, melynek kihalt utcáin csak a szél fuvolázik. Van még egy erdő, is melynek mélyéről velőtrázó sikoly és vadállati ordítás hallatszik... Csakhogy a csapatnyi szörny, ami ezeket a félelmetes hangokat kiadja, egyáltalán nem félelmetes – inkább olyan, mintha halloweeni vagy farsangi jelmezbe bújt volna a 3.B osztály! Ehhez képest ez a pápaszemes srác úgy berosál tőlük, hogy jogosan érdemelte ki minden idők legbénább horrorfilmes ordításának különdíját, és vált azóta mémmé: