Inspiráló filmek az újrakezdésről

Ma van a „Lépj túl rajta”-nap, ennek örömére következzen 8 szuper film a továbblépésről.

Ma van a Get Over It Day, vagyis a Lépj túl rajta-nap, amelyet több mint 10 éve talált ki egy bizonyos Jeff Goldblatt, hogy a segítségével kilábaljon egy fájdalmas szakításból, és másokat is a továbblépésre ösztönözzön. Az elengedés után ideális esetben az újrakezdés következik, ezért most olyan kiváló filmeket ajánlunk, amelyek pontosan erről szólnak.

My Fair Lady (1964)

Eliza Doolittle, a piszkos külsejű, elhanyagolt virágáruslány kifogástalan társasági dámává változik, hála Henry Higgins nyelvészprofesszornak, aki egy fogadás miatt próbálja pártfogoltjának az úri viselkedés szabályait és a műveltség alapelemeit átadni.

George Bernard Shaw klasszikus darabjából, a Pygmalionból előbb színpadi musical készült, majd tucatnyinál is több film, de George Cukor verziójához egyik sem ér fel, ahogy Audrey Hepburnnek sincs párja.

Idétlen időkig (1993)

Az újrakezdés nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, elsőre lehet, hogy rossz döntést hozunk, és csak rontunk a helyzetünkön. Ilyenkor érdemes újra próbálkozni, amire azonban nem mindig van lehetőségünk – kivéve, ha ismétlődnek a napjaink, és újra és újra nekifuthatunk a megoldásnak. Ebben a helyzetben találja magát Bill Murray időjósa is Harold Ramis klasszikusában, vagyis addig kell a pokoli Punxsutawney-ben vesztegelnie, amíg rá nem jön, hogy min kell változtatnia a továbblépéshez.

Truman Show (1998)

A Jim Carrey által alakított Truman Burbank nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Az újrakezdés lehetősége itt – spoiler! – csak a legvégén jön el, de annál katartikusabb, mert végig azért drukkolunk, hogy Truman kijusson a börtönéből, és tiszta lappal folytathassa az igazi életét.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Steven Soderbergh megtörtént eseten alapuló filmjében egy állástalan, háromgyerekes anyából válik hétköznapi hős: a nő véletlenül rájön, hogy egy óriáscég gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjti össze, és főnökével karöltve megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett, akkor legnagyobbnak számító anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt. Az igazi Erin Brockovich a per sikere után még sokáig ugyanannál az ügyvédi irodánál dolgozott, majd saját tanácsadó- és kutatócéget nyitott. A róla szóló filmen is jól keresett, a hírek szerint százezer dollárért, azaz 25 millió forintért adta el a jogokat a Universal Stúdiónak.

Ízek, imák, szerelmek

Kevesen tehetik meg, hogy ha válságba jut az életük, akkor egy világkörüli úton próbáljanak meg válaszokat találni, de attól még jó nézni, ahogy Julia Roberts egzotikus helyszíneken keresi a boldogságot. A sztori szerint Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Hirtelen elhatározásból elköltözik otthonról, és kilép a házasságból. Úgy érzi, levegőváltozásra van szüksége, ezért utazni kezd. Olaszországban felfedezi az élet örömeit, Indiában a szellemét és a lelkét ápolja, mígnem Bali szigetén megtalálja a belső egyensúlyát. Ráadásul találkozik Felipével (Javier Bardem), a bohém brazillal.

Martha Marcy May Marlene (2011)

A fiatal, magányos Marthát teljesen behálózza egy szekta. Ám gyorsan kiderül, hogy a vidéki gazdálkodó közösség szimpatikus vezetője valójában egy szörnyeteg. Ha nehezen is, de a lánynak sikerül elmenekülnie tőlük. Martha elhatározza, hogy megpróbál normális életet élni. A nővéréhez, Lucyhoz és a sógorához megy, akiket évek óta nem látott. A múltat azonban nem könnyű feledni, fájdalmas emlékek gyötrik, ráadásul egyre jobban elhatalmasodik rajta a paranoia. Emiatt nehezen megy a beilleszkedés a családba, az új környezetbe.

Főszerepben a Marvel-filmek és a WandaVision későbbi sztárja, Elizabeth Olsen, akinek ez volt az első, komolyabb sikereket hozó filmje.

Napos oldal (2012)

Ketten is próbálkoznak az újrakezdéssel David O. Russell romantikus komédiájában. Pat Solatano (Bradley Cooper) mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez (Robert De Niro, Jacki Weaver) költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné újra rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és szeretne újra összejönni ex-feleségével is. Ám a dolgok még bonyolultabbá válnak, mikor Pat megismeri Tiffanyt (Jennifer Lawrence), a titokzatos fiatal lányt, aki nemrégiben özvegyült meg és vesztette el az állását. Tiffany felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani egykori kedvesét, de csak akkor, ha cserébe majd ő is tesz érte valami nagyon fontosat.

Vadon (2014)

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.