Irány Bollywood!

Ingyenes kertmozi népszerű zenés indiai filmekkel a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum kertjében.

Júliusban és augusztusban egy-egy estére mozivá alakul át a Hopp Kert: Irány Bollywood! címmel ingyenes kertmozival ajándékozzák meg azokat, akik a városban ragadva is szeretnék kiélvezni a nyáresteket.

Július 19-én, 20 órai kezdettel Karan Johartól láthatjuk a Student of the Year című 2012-es alkotást, eredeti nyelven, magyar felirattal. Az Indiában elképesztő népszerűségnek örvendő, őrületesen látványos táncos-romantikus komédia hősei olyan indiai fiatalok, akik bár modern értékrendet és álmokat követnek, azért még fontos szerepet tölt be életükben a család.

A történet egy kórházban kezdődik, ahol a már a felnőttek világába tartozó egykori diákok egy tanáruk betegágyánál újra találkoznak, és közösen emlékeznek vissza diákéletük legelképesztőbb időszakára. A felidézett pillanatok középpontjában egy iskolai verseny áll, melynek fődíja a Student Of The Year, vagyis Az év tanulója cím és a hozzátartozó serleg.

A vetítés előtt Vajdovich Györgyi filmesztéta segítségével nyerhetünk betekintést a bollywoodi filmművészetbe, egyúttal segítséget kapunk ahhoz is, hogyan értelmezzük a kulturális toposzokat, a humort és más műfaji jellegzetességeket.

Az Irány Bollywood! augusztus 30-án, 20.30-tól egy thrillerrel tér vissza. A szintén 2012-ben bemutatott A sztori (Kahaani) egy várandós nőről szól, aki azért érkezik Londonból Kalkuttába, hogy megkeresse eltűnt férjét. A kétségbeesett nőt egy fiatal rendőr segíti a nyomozásban, és a kutatás során nekik kettejüknek egyre több súlyos titokkal kell szembenézniük.

A film érdekessége, hogy megkérdőjelezi az indiai nő tradicionális képét, és egy olyan asszonyt mutat be, aki sikeresen manőverezik az abszolút férfiorientált indiai társadalomban. A művet mind a szakma, mind a közönség rendkívüli elismeréssel fogadta. A vetítés előtt ezúttal is tartanak előadást: Válóczi Róbert indológusnak, az ISTEN | NŐ kiállítás kurátorának bevezető előadását hallgathatjuk meg A sztorinak az indiai filmművészetben betöltött helyéről.


(via Hopp Sajtó)