Itt van Mark Wahlberg új, átlagos akciófilmje, de…

A Mile 22 olyan, mint egy Mission: Impossible vagy Jack Reacher koppintás, és látszik, hogy jól van összerakva, de nem ez benne az izgalmas, hanem egy Iko Uwais nevű pasas!

Bár mostanában vígjátékban is jó, Mark Wahlberg igazi szakterülete, a kedvenc műfaja mégiscsak az akciófilm, erre alapozza az imázsát, ez tette igazán népszerűvé. És ha akciófilm, akkor leginkább Peter Berggel szeret dolgozni, akivel zsinórban három filmet is lenyomtak (A túlélő, Mélytengeri pokol, Hazafiak napja), és most jön a negyedik, a Mile 22. Ami, bár látszik, hogy olajozottan, jól működik, első ránézésre nem sok újdonságot ígér, a stáblistát leszámítva, amiben nem az feltűnő, hogy szerepel rajta az ex-ketrecharcos Ronda Rousey és a Lauren Cohan a The Walking Deadból, hanem Iko Uwais jelenléte.

A kisfiús mosolyú Iko Uwaist mindenki ismeri, aki csak kicsit is szereti a harcművész filmeket, hiszen ő volt a 2011-es, fantasztikus A rajtaütés és a három évvel később jövő, még látványosabb folytatás sztárja, aki az indonéz és részben maláj harcmodor, a Silat gyakorlója, és aki elképesztő dolgokra képes a testével és bármivel, amit a kezébe adnak fegyverként. És a Wahlberg főszereplésével készült Mile 22 az első igazi nagy hollywoodi produkció, amiben szerepel – bár volt már egy angol nyelvű jelenése a Beyond Skyline című, Indonéziában forgatott sci-fiben -, és amit a most megjelent trailerben mutat, az már önmagában is megéri a mozijegyet. 

De mi is történik itt: adott egy szupertitkos egység a CIA-n belül, amit Wahlberg vezet, és akiknek az a dolga, hogy eljuttassák az Uwais által játszott rendőrtisztet, aki némi információval szolgálhat pár kilónyi uránium izotóppal kapcsolatban, a nem túl biztonságos A pontból a jóval ígéretesebb B pontba. Naná, hogy megtámadják őket, nyilván van egy áruló, megjelenik egy csomó felfegyverzett motoros, köztük Iko honfitársai, és megkezdődik a haddelhadd. A hagyományos amerikai fegyverropogást azonban ezúttal a sokkal látványosabb közelharc is színesíti, és bár kérdés, hogy Berg hogyan építi be a történetbe a közép-ázsiai harcművészetet, de a trailer tanúsága szerint ez nem lesz gond. A stáblistán egyébként ott szerepel még John Malkovich, Terry Kinney és Alexandra Vino, a filmet pedig augusztus 3-án mutatják be Amerikában, de biztos elhozzák hozzánk is.