Jack Nicholson visszautasította a világ egyik legjobb filmjének a főszerepét

Ő lehetett volna Michael Corleone A keresztapában, de nemet mondott – nagyon érdekes okból.

Amikor Francis Ford Coppola elküldte a film forgatókönyvét az akkor még feltörekvőnek számító színésznek, szinte biztos volt benne, hogy ráharap. Persze még nem lehetett tudni, mekkora siker lesz A keresztapa, de egy kiváló regény alapján készülő film nagyon fontos szerepéről volt szó, és Nicholson még épp csak megalapozta a népszerűségét a Szelíd motorosok mellékszerepével, szóval pont erre lett volna szükséges a pályájának.

Michael Corleonét végül egy akkor még teljesen zöldfülűnek számító fiatal színész (ma már szintén legenda), Al Pacino tette halhatatlanná, aki egyébként saját bevallása szerint a forgatás alatt végig imposztor szindrómában szenvedett,

és attól rettegett, mikor fogja kirúgni Coppola

– de ez egy másik történet.

Jack Nicholson 1998-ban a Lesz ez még így se! című filmért kapott Oscar-díjával. Forrás: Getty Images / Bob Riha, Jr.


Ami Jack Nicholsont illeti, vele kapcsolatban még évtizedekig nem derült ki, hogy miért mondott nemet valamire, ami karrierje nagy lehetősége lehetett volna (na nem mintha később nem kapott volna több nagy lehetőséget). A sztár 2004-ben árulta el, hogy mi volt az oka – és most vélhetően azért került megint terítékre a téma, mert nagyon is egybecseng az egyre nagyobb fokú politikai korrektségre törekvő amerikai és hollywoodi trenddel.

„Akkoriban nagyon hittem abban, hogy egy indiánt egy indián származású színésznek kell eljátszania, egy olaszt pedig egy olasznak.

És Mario Puzo igazán nagyszerű könyvet írt, aminek nagyon jellegzetes a közege is. Szóval nagyon sok színész eljátszhatta volna Michael szerepét, magamat is beleértve, de Al Pacino (aki olasz amerikai, azon belül is szicíliai származású – a szerk.) maga volt Michael Corleone” – nyilatkozta annak idején a színész, aki a jelek szerint már akkor woke volt, amikor az még nem volt divat.


(via Collider)