James Cameron nem kegyelmezett volna Eliza Dushku zaklatójának

De csak most tudta meg, hogy egy kaszkadőr molesztálta a 12 éves színésznőt a True Lies forgatásán.

Újabb, a Weinstein-botrányhoz hasonló, hollywoodi szexuális zaklatási ügy került elő a napokban: a Buffy és a Dollhouse tévésorozatok sztárja, Eliza Dushku vádolta meg azzal Joel Kramer sztárkaszkadőrt, hogy szexuálisan zaklatta az 1994-es Két tűz között forgatásán – írja a Movieweb. A színésznő akkor mindössze 12 éves volt, a kémhistóriába keveredő Tusker-házaspár (a főszereplő Arnold Schwarzenegger és Jamie Lee Curtis) kislányát alakította a filmben.

Dushku először a hivatalos Facebook-oldalára írt ki egy hosszú posztot még szombaton, majd egy közleményben is elmondta, mit élt át kislányként a True Lies forgatásán. A 12 éves színésznőt az akkor 36 éves kaszkadőr Miamiban egy hotelbe vitte azzal az ígérettel, hogy úszhat az ottani medencében, és ehet szusit vacsorára – de ehelyett felvitte a szállodai szobájába. Lekapcsolta a fényeket, hidegre állította a légkondit, befektette a teljesen lebénult színésznőt az ágyba, eltűnt a fürdőszobában, hogy onnan aztán egy szál törülközőben jöjjön ki, majd elkezdte hozzádörzsölni a nemi szervét, egyre gyorsabban és gyorsabban.

Dushku saját bevallása azért hallgatott erről mostanáig, mert bár sokan tudtak az esetről – elmondta többek között a szüleinek, a testvérének, néhány barátjának, a  forgatáson rá vigyázó Sue Booth-Forbesnek, az ügynökének, JoAnne Colonnának és Peter Conti színésznek is –, sokan nem is hittek neki. Vagy nem akartak tengelyt akasztani a befolyásos Joel Kramerrel, aki ebben az időben a Schwarzenegger-filmek állandó kaszkadőre, sőt Arnold dublőre volt. Az azóta szintén megszólaló JoAnne Colonna ugyan saját bevallása szerint jelezte Rae Sanchini executive producernek, hogy mit történt a forgatáson (ezt persze az érintett cáfolta), akkor nem történt semmi retorzió.

Fotó: Albert L. Ortega / Contributor / Getty Images

 

A True Lies rendezőjéhez, James Cameronhoz akkor el sem jutottak ezek az információk – csak most reagált rájuk, amikor nekiszegezték a kérdést a tévékritikusok céhének szombati sajtóeseményén. Elég keményen fogalmazott:

Eliza nagyon bátor volt, hogy előállt ezzel. Megszakad a szívem a történtek miatt, bár azóta nem is dolgoztunk együtt. Sajnos a helyzet az, hogy erről az egészről nem is tudtam, pedig az orrom előtt történt. A rendezők sokszor hajlamosak felületesen kezelni az emberek közti viszonyokat egy filmforgatáson. Ha tudtam volna erről, akkor biztosan nincs kegyelem!

Cameron hozzátette: senki se higgye azt, hogy ilyen zaklatási ügyek  csak Hollywoodban történnek.

Ez a szarság az emberiség első napja óta megtörténik velünk, vagyis azóta, hogy erős férfiak erős hatalmi pozícióba kerülnek, és nem foglalkoznak a tetteik következményével. Ha ezen a hozzáálláson nem változtatunk tudatos neveléssel, akkor nincs visszaút a szakadék széléről! 

A színésznő egyelőre nem kommentálta James Cameron szavait. Joel Kramer eközben tagadja a vádakat, egy hülye viccel hazugságnak nevezte a True Lies forgatása idején történteket, és be akarja perelni Eliza Dushkut jó hírnév megsértése miatt.