Jé, egy lófej!

Előfordul, hogy a filmes kellékeseknek egyszerűbb és olcsóbb beszerezni valamiből egy valódit, mint legyártani annak pontos mását. Vagy csak hatásosabb - mint a lófej a Keresztapában.

Csontvázak a Poltergeistben

Spielberg klasszikus horrorjának végén, mielőtt a Freeling-család házát végérvényesen elnyelné a túlvilág, az alapok alatt meghúzódó temető koporsói felpattannak, és csontvázak riogatják szerencsétlen JoBeth Williamst. Igazi, emberi csontvázak, nem holmi utánzatok. A maradványokat a közeli orvosi egyetemről szerezték be, mert így egyszerűen olcsóbb volt, mintha másolatokat használtak volna. És ez volt az egyik oka a legenda elterjedésének, miszerint a Poltergeistet - a filmet, a stábot, a színészeket - átok sújtja.

 

A lófej a Keresztapában

Johnny Fontaine (egy olvasónk hívta fel rá a figyelmet a tévedésre, köszönjük az észrevételt) Jack Woltz ágya végébe finom utalásként helyezett lófej sem holmi replika. Francis Ford Coppola élből kizárta a másolat alkalmazását, mondván, hogy ha a díszletesek odateszik magukat, akkor sem tudnának élethű utánzatot készíteni. Elszaladtak hát a közeli kutyaeledelt gyártó üzembe, és szereztek egy igazit. A színésznek persze itt sem kötötték az orrára, hogy a fej az ágyában nemrégiben még egy állathoz tartozott.

 

Tywin Lannister szarvast nyúz a Trónok harcában

Tywin Lannister, azaz Charles Dance kemény ember: a sorozat első évadában tényleg a kamerák előtt nyúzott meg egy szarvast, miközben hanyagul beszélget Jaime Lannisterrel. Profin, hidegvérrel végzi a műveletet, pedig a forgatás napján, mindössze egy óra alatt leste el a fortélyokat egy hentestől.

 

Egy százötven éves gitár az Aljas nyolcasban

Tarantino westernjének forgatásán Kurt Russell elég durva malőrt követett el: a gitár, amin Jennifer Jason Leigh játszik, egy 1870-ben készült, nagyon ritka hangszer, és abban a jelenetben, amiben Russell kitépi a nő kezéből, és ripityára töri, elfelejtették kicserélni egy másolatra - így a 40 ezer dollárt érő eredetit verte az oszlophoz. A gitárt kölcsönző múzeum munkatársai megpróbálták a darabokból valahogy összerakni a hangszert, de nem sikerült - azóta sem adnak bérbe semmit.

 

Farkastetemek a Fehér pokolban

Liam Neeson kíméletlen farkasos kalandfilmjében az elhullt állatok ábrázolására valódi farkastetemeket használtak, amiket egy közeli gazdától vásároltak meg. Sőt, hogy az állatok elől menekülő szereplők jobban átérezzék a helyzet súlyát, az egyik farkasból összeütöttek egy jóféle ragut. Nem nagy örömmel falatozták, viszont Neeson, a tökös ír fickó, pillanatok alatt legyűrte.

(Forrás: TopTenz)