Jé, még egy angol Hollywoodban! - Andrew Garfield

Volt már fiatalkorú bűnöző, Pókember, Fegyvertelen katona, ott volt a Facebook születésénél, most pedig csapzott szőrzetű jezsuita az Oscar-jelölt langaléta srác, aki előtt fantasztikus jövő áll.

Andrew Garfield

Mint minden valamire való színész ma Hollywoodban, Andrew Garfield is angol, legalábbis minimum félig. A kis Andrew ugyan még Los Angelesben született, de a Surrey megyei Epsomban nevelkedett, miután 3 éves korában szülei Nagy-Britanniába költöztek, hiszen, bár édesapja, Richard Garfield angol gyökerekkel rendelkező amerikai, édesanyja, Lynn Hillman brit állampolgár.

Felmenői kelet-európai zsidók voltak, többnyire Oroszországból, Lengyelországból és Romániából, és a család eredeti vezetékneve is Garfinkel volt. Szülei Angliában egy lakberendezési céget vezetnek, ezen túl édesanyja egy óvodában dolgozik még most is, édesapja pedig a Guildford-i Úszóklub vezetőedzője.

Ne engedj el

Fiatal korában remek úszó és tornász volt, és eredetileg az üzleti pályában gondolkodott, de tizenhat éves korában elkezdett érdeklődni a színészet iránt, és nem is tudott erről „lejönni”. 2004-ben diplomázott a Londoni Egyetemen dráma szakán. Karrierjét a színpadon kezdte, 2004-től számos díjat nyert, még Rómeót is eljátszotta. 2005-ben láthattuk először az angol tévében, ahol szerepelt a Sugar Rush tinisorozat néhány részében.

2007-ben figyeltek fel rá, a BCC saját gyártású, Ki vagy, Doki? című sorozatában. Ugyanez év novemberében debütált Amerikában is: a Gyávák és hősök filmdrámában egy egyetemistát játszott, Tom Cruise, Meryl Streep és Robert Redford oldalán. 2008-ban a legjobb színész BAFTA díját kapta A bűn hálójában-ban nyújtott alakításáért, ahol egy gyilkost játszik, aki a börtönévek után vissza akar találni az életbe.

2010-ben az egyik főszereplője volt a Ne engedj el!  című drámának, amely Kazuo Ishiguro azonos című regénye alapján készült. A Ne engedj el! rendezője Mark Romanek ajánlotta David Fincher, a Social Network - A közösségi háló rendezője figyelmébe a fiatal tehetséget, Mark Zuckerberg szerepére. Fincher túlságosan szimpatikusnak találta Andrewt erre a szerepre, de Eduardo Saverin karakterét ő formálhatta meg, amely sokaknak elnyerte tetszését, a vége pedig egy BAFTA- és egy Golden Globe-jelölés lett. 2010-ben aztán beválogatták Peter Parker, azaz a Pókember szerepére A csodálatos Pókember rebootban, ami egyrészt nagy siker lett, másrészt akár a karrierje végét is jelenthette volna.

A színész tanulmányozta az atléták és a pókok mozgását, jógázni kezdett és pilates edzéseket vett, hogy a mozgása a lehető legrugalmasabb legyen. 2012-ben jött ki a film és óriási bevételt hozott. 2012 márciusában debütált a Broadway-n Az ügynök halála című Pinter-darabban. 2014 májusában került mozikba a film folytatása, A csodálatos Pókember 2., a tervezett harmadik rész azonban sosem készült el, mivel a karakter átkerült a Marvel filmes univerzumába, ők pedig új arcot kerestek, ez lett Tom Holland. A Pókember rebootot sokan kudarcként könyvelték el, Garfieldből csak afféle köztes állomás lett, és az ilyesmi gyakran a színész karrierjébe kerül, de érdekes módon az ő pályafutásának nem ártott, sőt.

Merthogy a legjobb szerepek csak ezután jöttek. A 99 Homes című drámában együtt játszott a nagyszerű Michael Shanonnal – a filmnek már a producere is ő volt -, majd megkapta Mel Gibson visszatérő háborús drámája, A fegyvertelen katona főszerepét. Desmond T. Doss volt az első olyan amerikai katona, aki lelkiismereti okok miatt ugyan megtagadta a fegyveres szolgálatot, de szanitécként az első vonalban küzdött bajtársaival, és Okinawa szigetén több mint 100 sebesült életét mentette meg, amiért megkapta hazája legmagasabb kitüntetését, a Becsület érdemrendet – Garfield alakítását a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscarra jelölték.

Szintén történelmi témát dolgoz fel Martin Scorsese a héten a mozikba kerülő Némasága, ahol egy portugál jezsuita szerzetest alakít, aki a XVII. századi feudális Japánba érkezik, hogy a legnagyobb keresztényüldözés közepette megkeresse eltűnt mesterét. Szokása szerint most is hatalmas lelkesedéssel készült a szerepre, egy éven át rendszeresen találkozott, beszélgetett és meditált egy ismert jezsuita szerzetessel.

2017-ben az Andy Serkis rendezte Breathe című drámában játszik főszerepet Claire Foy mellett – a szinopszis szerint gyerekkori bénulástól sújtott kalandvágyó férfi lesz -, a következő filmje pedig David Robert Mitchell modern noirja lesz, a Los Angelesben játszódó Under the Silver Lake. Andrew 2008-tól 2011-ig járt a Nevelésből elégséges című sorozat sztárjával, Shannon Woodwarddal, akivel végül a munkára hivatkozva szakítottak. 2011 közepén kezdett el randizgatni Emma Stone-nal, akivel A csodálatos Pókember-filmek forgatásán találkozott először. A páros 2015 áprilisában szakított, de állítólag azóta is össze-összejönnek.